Nový vyšetřovací přístroj na zelený zákal

5. duben 2005
Vaše téma

V našem povídání o očních nemocech už jsme říkali, že některé oční problémy o sobě dají vědět včas. Zelený zákal je ale zrádnější, je to nemoc plíživá. Jedním z rozhodujících okamžiků, aby člověk nepřišel o zrak, je včasná diagnostika. Právě k ní slouží přístroj, který dokáže předběhnout dosavadní metody zjišťování i o sedm let. Jeho cesta do našich zdravotnických zařízení je složitá, problémem jsou peníze. Existují už ale první pracoviště, kde našli dobrou cestu, jak ho získat.

Zelený zákal, glaukom je onemocnění, se kterým si lékařská věda dodnes úplně neví rady. Není-li včas zachycen a léčen, může vést až ke ztrátě zraku. Zárodky glaukomu je potřeba odhalit včas. K tomu slouží přístroj, který nese označení GDX. Oční oddělení v Motole bylo jedním z prvních, kdo tuto novinku začal používat. Více nám řekl primář Aleš Filouš.

Filouš: Analyzátor GDX posunul nasí diagnostiku zcela jiným směrem. Máme zhruba dva typy glaukomu. U některých pacientů je potřeba nasadit maximální léčbu, druhá skupina nemá vysloveně glaukomové známky nemoci, vidění je trochu sníženo, nitrooční tlak je lehce nadhraniční.

Právě v takových případech pomůže zmíněný přístroj GDX.

Filouš: Dříve se nasazovala léčba, neměli jsme jinou možnost upřesnit diagnózu. Nyní můžeme rozpoznat, že nedošlo k poškození zrakového nervu a v tom je nový přístroj naprosto nepostradatelný.

Efekt je tedy pro pacienta a i nemocnici dost velký. Několik měsíců už tento pomocník funguje v oblastní nemocnici v Příbrami. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Hovoří ředitel příbramské nemocnice Roman Boček.

Boček: Náročné bylo sehnat milion devět set tisíc korun, hodně nám pomohla dodavatelská firma umožněnými splátkami z vlastního provozu přístroje.

Zdravotní pojišťovny vyšetření nehradí.

Boček: Lidé připlácejí 500 korun za vyšetření.

Automatickou součástí prohlídky očí všech pacientů nad 40 roků je i měření očního tlaku i dalších parametrů. Pokud se někdo jeví jako rizikový, následuje vyšetření na přístroji GDX.

Zkušenosti z několika měsíců v Příbrami už ukazují, že se i pětistovka může vrátit. Vyvětluje primář Michal Bednár:

Bednár: Vyšetření opravdu specifikuje typ onemocnění, eliminuje i jiná vyšetření, může se stát, že pacient, který vydávl stovky korun za léky a kapky už tak, po přesné diagnóze, činit nemusí.

autor: Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio

Více z pořadu