Placení záloh developerským firmám při koupi nového bytu

6. duben 2005
Trendy

Při koupi nového bytu je naprosto běžné, že se developerské společnosti předem platí záloha. A to i v případě, že je nemovitost teprve ve fázi projektové dokumentace, to znamená, že na místě, kde by měl stát dům s bytem, zatím roste tráva. V takovém případě je velice důležité, aby se kupující zajímal i o to, jak společnost se zálohami klientů nakládá.

Na úvod bychom se asi měli zmínit o tom, v jaké fázi a jaké výši se obvykle záloha platí. Zeptali jsem se Jakuba Sedmihradského, partnera společnosti Lexus.

Sedmihradský: Standardem je, že při podpisu budoucí kupní smlouvy klientem, developer požaduje nějakou zálohu na kupní cenu, obvykle v rozmezí 15 až 50 procent z kupní ceny. Se stabilizací českého realitního trhu počáteční záloha klesá. Nyní je průměr kolem 25 procent.

Otázkou ale je, co se s těmito penězi děje dál. Jak by měl vypadat standardní a tedy i správný postup developerské společnosti?

Sedmihradský: Mělo by se jednat o vázaný účet u banky, se kterým mohou subjekty nakládat jen po vzájemné dohodě, druhou variantou je bankovní garance, případně jiný způsob záruky za dané prostředky. Zbytek kupní ceny je předán po kolaudaci a předání bytu, bývá to rozdíl zálohy a celkové kupní ceny.

Každý kupující by tedy měl být informován o tom jak a kde bude jeho záloha zajištěna.

Sedmihradský: Záloha by se neměla platit ve větší částce, v řádu desítek procent z kupní ceny. V případě, že developer nemá vydané územní rozhodnutí, v právní moci prodaný projekt, tak tam je potřeba být opatrný.

Někteří developeři prý využívají záloh klientů přímo na financování stavby. Je tento postup správný nebo s sebou nese rizika?

Sedmihradský: Je to zvyk u malých developerů, kteří nemají projektové financování nebo dostatek vlastních zdrojů. Často vidím dobré nabídky na koupi bytu, kde jediným háčkem je placení větší částky dopředu a ta pak není ochráněna. Na úvaze je důvěra klienta v developerskou společnosti a spojené riziko.

V případě krachu takové developerské společnosti může být pro kupujícího poměrně obtížné získat zálohu zpět.

Sedmihradský: Dá se předpokládat, že by tato situace byt výrazně prodražila.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu