Nebezpečí při vodáckém sportu

15. duben 2005
Vaše téma

Voda v řekách má na jaře kolem nuly, teď kolem 4 až 5 stupňů. Vodáky ale studená voda neodradí. Naopak je přitahuje, že si mohou sjet potoky a řeky, kde jinak přes rok moc vody není. Mnozí ale vyjíždějí bez zkušeností, vybavení. Tématu se dnes věnujeme ve vysílání Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Už jsme se naučili, že nemáme v létě rozehřátí skákat do vody. Ale málo kdo z nás si uvědomí, že na jaře je to stejný stupňový rozdíl. Tělo má na povrchu kolem 25 stupňů, voda 5 stupňů. Jak říká lékař Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Jan Kaufman záleží, která část těla se prudce ochladí.

Kaufman: Závisí na trénovanosti každého sportovce, síle podkožního tuku, svalové hmotě a jestli se pohybuje. Většinou vodák spadne do vody, která proudí kolem těla, a to se mnohem rychleji ochlazuje, než kdyby jenom pobývali ve vodě stojaté. U lidí, kteří nejsou zvyklí se otužovat, je to ještě horší, jde o větší šok. Mate sluníčko - na jaře má už sílu a dává falešný pocit, že i voda bude teplá.

Jak rychle se snižuje tělesná teplota, když vodák spadne do studené vody v řece?

Doktor Jan Kaufman říká, že to záleží několika faktorech.

Kaufman: Je popsán potápěčský reflex, kdy po prudkém ochlazení obličeje dojde ke zpomalení srdeční činnosti a tím i celého metabolismu lidského těla. Už to samo může vést k reflexní smrti a utonutí. Další pocit prudkého ochlazení vyvolává nemožnost se nadechnout.

Důležité také je, jestli má vodák neoprén nebo obyčejné oblečení.

Neoprén drží na těle jen malou vrstvu vody, která se ohřívá od těla. Je také hladký a tím vlastně zmenšuje riziko, že se vodák v řece zachytí například o větev.

Jarní vody jsou rizikové právě tím, že v řekách plavou větve, někdy celé stromy a my nevidíme, jak velká část je pod vodou. Také stojící strom není pro vodu překážkou, proud vody se nestáčí jinam, ale valí se skrz strom, takže to na něj táhne i lodě. Možná to byl případ převrženého raftu před 3 týdny na Stvořidlech. Volné klasické oblečení, tričko, svetr, bunda je riskantní i proto, že když se loď převrhne, vodákovi trvá určitou dobu, než se v proudu dostane na břeh. A v oblečení se hodně špatně plave, působí tady obrovská síla, která ho táhne zpět.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu