Nutná očkování před odjezdem do exotických zemí

21. duben 2005
Vaše téma

Sametová revoluce přinesla mnoho změn. Pro řadu lidí ale znamenala hlavně otevření hranic, které jim umožnilo cestovat prakticky po celém světě. Turistů, kterým nevyhovuje odpočinková dovolená u moře, ale rádi míří za exotikou a dobrodružstvím, u nás stále přibývá a proto se cestování do dalekých zemí věnuje také dnešní vaše téma. Mezi povinnosti patří i očkování o kterém si něco povíme.

Při jakých cestách do zahraničí tedy očkování potřebujeme?

Pokud to bereme z hlediska ochrany našeho zdraví, pak se hodí prakticky při všech cestách do exotických zemí. Samotné státy ale vyžadují povinné očkování jen občas. Pokud na něm však trvají, musíte ho mít zapsané v mezinárodním očkovacím průkazu, jinak se vystavujete riziku, že vás na hranicích do země nepustí, nebo povinně naočkují přímo v místě. Než se ale vytvoří protilátky, mohou vás tam nějaký čas držet v izolaci, varuje vedoucí pražského očkovacího střediska Zdravotního ústavu pro Středočeský kraj Ilona Kochová.

Kochová: Mezi povinná patří v dnešní době očkování proti žluté zimnici, je potřeba do centrální Afriky a některých oblastí v jižní Americe, hlavně pokud se přejíždí z jedné země do druhé. Povinné je také očkování proti meningokokové meningitidě u cestovatelů do Mekky.

Při cestách do ostatních zemí je očkování pouze dobrovolné a záleží pouze na vás, zda se oočkovat necháte. Vakcíny proti žloutence nebo břišnímu tyfu ale obvykle stojí za zvážení.

Kochová: Břišní tyfus se doporučuje při cestování do horších hygienických podmínek, nejedeme-li s cestovní kanceláří či předpokládáme úzký kontakt s domorodci nebo při dlouhém cestování. S tím, které očkování se pro vaši cestu hodí, nejlépe poradí lékaři v kterémkoliv Zdravotním ústavu, Centru cestovní medicíny nebo na některé z infekčních klinik, které očkování provádějí.

Jak dlouho před odjezdem by člověk měl nechat očkovat?

To záleží na vybrané vakcíně, ale protože všechny se kombinovat nedají a některé se musí očkovat v několika fázích, měl by turista přijít nejlépe šest až osm týdnu před odjezdem.

Kochová: Některá očkování jdou dát společně, ale při dostatku času je lepší jednotlivé aplikace rozkládat. Očkování musí být provedeno včas, aby se vytvořily protilátky. Žlutá zimnice se doporučuje alespoň 10 dnů před odjezdem do rizikové oblasti, u žloutenek typu A i B jsou dvě dávky před cestou, interval mezi první a druhou je 4 týdny a ještě po aplikaci druhé dávky se asi týden dotváří protilátky.

Dá se říct, které oblasti jsou vlastně z hlediska možné nákazy nejvíc nebezpečné? Kdy se musí cestovatelé nechat naočkovat hned několika vakcínami?

Mezi ta nejrizikovější místa patří především Indie, ale také některé oblasti v Asii nebo jižní Americe a potom bezpochyby centrální Afrika. V těchto místech navíc často existuje také riziko malárie. Proti ní ale očkování neexistuje. Turisté se mohou chránit pouze tabletami, které musí užívat po několik týdnů.

autor: nak
Spustit audio

Více z pořadu