Co je to počítačový fishing

17. květen 2005
Vaše téma

Námět na jednu pravidelnou rubriku, kterou máme teď před sebou, poslal posluchač e-mailem. Možná i proto se ptá na takzvaný fishing, který objevil ve své elektronické poště. Co to je? Stručně řečeno podvodné jednání, které spočívá v rozesílání elektronické pošty a to za účelem vylákat z možných obětí citlivé informace. Je to zkrátka jakýsi spam povýšený na zločin

Alžběta Havlová: Fishing je jedna z aktuálních podob toho, jak využít nevědomosti a naivity lidí, kteří snadno svěří svá citlivá data někomu cizímu, aniž by tušili cokoliv nekalého, říká šéfredaktor serveru Lupa.cz, Aleš Miklík.

Aleš Miklík: Fishing je metoda podvodného lákání peněz z uživatelů internetu. Konkrétně se k tomu zneužívá e-mail, kdy vám dojde stránka, která se tváří jako přihlašovací stránka vašeho finančního ústavu. Ve skutečnosti je ovšem podvržená. Vy tam vyplníte svoje přihlašovací údaje a ty se odešlou podvodníkům, kteří díky tomu získají přístup k vašemu účtu.

Alžběta Havlová: E-mail, který od fiktivní banky dostanete, je velmi promyšlený. Nejen, že vzbudí dojem, že pochází skutečně od instituce, u které máte vedený účet, ale navíc vás přinutí k rychlému jednání tím, že oznamuje například zablokování karty nebo abnormální navýšení zůstatku. Teď se určitě ptáte, jak se proti fishingu bránit. V první řadě máme podle Jakuba Zrzavého, který je zodpovědný za vývoj bezpečnostních řešení v oblasti internetového bankovnictví, jazykovou výhodu. Podvodné maily jsou totiž rozesílány v angličtině.

Jakub Zrzavý: Dalším důležitým faktorem je u komunikace samozřejmě přemýšlet. Opravdu moje banka bude po mě vyžadovat zadání pinu? Takže takový obyčejný selský rozum používat. Další jednoduchá obrana: pokud mi přijde jakýkoliv e-mail, nikdy do něho neklikám, nikdy nereaguju rychle, neuváženě, zbrkle, snažím se ověřit ty informace. Každá naše banka má klientské centrum, kde vám určitě rádi pomohou.

Alžběta Havlová: Prostředkem fishingu se v poslední době staly také takzvané trojské koně. Útočníci se snaží o jejich podstrčení zejména přílohami portugalsky psaných e-mailů. Po své aktivaci trojský kůň potichoučku čeká, až se uživatel připojí na předem určenou stránku. Monitoruje stisknuté klávesy a získané informace odešle útočníkovi.

Jakub Zrzavý: Trojské koně, to je specifická kategorie škodlivých programů. V podstatě nějaký program, který vám někdo pošle za účelem abyste si ho nainstalovali, vy to spustíte a on potom provádí různou záškodnickou činnost, mezi kterou patří třeba právě sběr přihlašovacích údajů do vaší banky.

Alžběta Havlová: Trojský kůň se vám do počítače nejčastěji dostane také návštěvou takzvané šedé zóny internetu. To jsou různé pornografické stránky nebo stránky s ilegálním softwarem. Při jejich prohlížení se vám trojan nainstaluje do počítače a už si podle šéfredaktora serveru Lupa.cz, Aleše Miklíka, žije vlastním životem.

Aleš Miklík: Další forma oblíbená je rozesílání jakoby příloh e-mailů, kdy vás vyzývá k tomu, abyste tu přílohu spustili, pod tím, že je tam nějaký zajímavý . Opět ve skutečnosti je to úplně něco jiného, proto se tomu také říká trojský kůň. Program se znova nainstaluje a už ho máte v počítači. Další formou je ještě takzvaný instant messeging, například komunikační software ICQ, velmi rozšířený. Často se využívá právě k šíření odkazů na servery, na kterých jsou tyhle trojské koně nainstalovány a ty se k vám potom distribuují.

Alžběta Havlová: Nejlepší obranou proti trojským koňům a různým virům je preventivní opatrnost. Neklikat v žádném případě na všechno, co v poště máte. Dvakrát si rozmyslet, než si nainstalujete program nebo otevřete přílohu e-mailu. Naprostou zásadou je ale antivirový program a to navíc pravidelně aktualizovaný.

Aleš Miklík: A v poslední době zejména je důležitý i firewall, což je jistý ochranný program, který vlastně zajišťuje, aby se vám do počítače nedostal nikdo cizí.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu