Zákaz jízdy na skateboardu v centru Mostu

8. červenec 2005
Pod kůži

Přestože v Mostě platí už více než měsíc vyhláška, která zakazuje jízdu na skateboardu v centru města, mladí lidé ji často porušují. Dospívající chlapci, kteří tento sport vyznávají, nesmí podle rozhodnutí zastupitelů jezdit v okolí kulturního domu, magistrátu nebo divadla. Kdyby je přistihl strážník, čeká je vysoká pokuta. A co rozhodlo v Mostě o tak přísném zákazu jízdy na skateboardu, zjišťovala Eva Holá přímo u mosteckého primátora Vladimíra Bártla.

Vladimír Bártl: Dovedlo nás k tomu hlavně to, že ty skateboardy z těch, v řadě případů ohrožují životy, zdraví lidí. Máme na to neustále stížnosti. Samozřejmě i majetky, nejenom města, ale i dalších právnických osob. Takže tady prostě musí být v celku razantní postup a znovu opakuji, na druhé straně musíme vytvořit podmínky nějakým nových hřištěm. Chceme skateboardisty vytěsnit z centra náměstí, což určitě není krok populární pro nás, na druhou stranu je nutně nezbytný. Musíme udělat něco pro to, abychom jim dali příležitost někde jezdit. Dneska oni ty prostory mají v bývalém zimním stadionu, nicméně nejsou tam úplně dobré vztahy s ostatními sportovci a máme připravenou už studii parku Šibeník, parku, kde nikoho nebudou rušit a moje taková představa, že by to mohlo vypadat nějak jako v Klášterci, aby prostě tam měli ty věci jenom pro sebe a dokonce v okolí už máme zájem i od cyklistů, kde by mohly být nějaké terénní bajky. Takže myslím si, že je to pro mladé lidi zajímavé.

Eva Holá: V jakém časovém horizontu plánujete vlastně výstavbu nebo úpravu toho Šibeníku?

Vladimír Bártl: V letošním roce bychom chtěli udělat projektovou dokumentaci, stavební povolení. Zase bych to rád dělal z nějakého dotačního titulu a myslím si, že by se to mohlo v příštím roce povést.

Eva Holá: Ke slibům primátora je naopak skeptický zakladatel Avantgard klubu, který je zaměřený na netradiční sporty Petr Čermák.

Petr Čermák: Je to naprosto zbytečný krok, nemuselo k tomu vůbec dojít a zejména ne tady v tom období, kdy není ještě vytvořeno nové sportoviště, kam by v případě mohli ty skateboarďáky odkázat. Domnívám se, že to, co se na ně svádí, že tam hodně zničili nebo ničí, prostě obrubník, jiné věci, částečně samozřejmě něco dokázali zničit, ale když se na to podíváte skutečně a vidíte kolem sebe, jak je to zanedbané to centrum, jak tam jsou opadané ty pískovce a mramory, jak je popraskaná dlažba, tak to v žádném případě nemohli udělat kluci na skateboardech či kolečkových bruslích, ale udělal to zub času a to, že se prostě magistrát o to centrum špatně staralo.

Eva Holá: Petr Čermák navrhuje ještě další prostor, kde by se mohla mládež na prkýnkách vybít.

Petr Čermák: U starého zimního stadionu je škola, která se prodala a měla venkovní sportoviště. To znamená, že tam ty volné plochy by připadly zase pro víceúčelové sportoviště starého zimního stadionu, kde by se ty překážky rozmístily a mohli tam kluci dál dělat prostě ty své sporty.

Eva Holá: Mezi skateboardisty vzbudila vyhláška velký odpor. Chybí ti centrum města, kde se mohlo jezdit na skateboardu?

Projev občana: No tak určitě, protože tam jezdilo hodně z nás a teď se vlastně nedá kde vyžít, no.

Eva Holá: Myslíš si, že je někde ve městě místo, které by nahradilo to centrum, třeba za Priorem?

Projev občana: No nahradilo, to ani tak úplně ne, ale mezi Třema sejrama, tak se taky dá jezdit.

Eva Holá: Tak je to taky zakázané, budeš to zkoušet?

Projev občana: No určitě, budu asi utíkat před policajtama, ale zkoušet to budeme dál.

Eva Holá: Co ty, ta jsi tam také jezdil?

Projev občana: No, já jsem tam jezdil tahle na skatu, docela mi to chybí teď, že to.

Eva Holá: Myslíš si, že město dostojí svým slibům a postaví skatepark na Šibeníku?

Projev občana: No, těžko jako vůbec to nepředpokládám, ale tak jezdím normálně v ulicích zavile.

Eva Holá: Co tady ten zimní stadion starý, tam přestěhovali U rampy, ale prý se tam jezdit nedá?

Projev občana: To asi ne moc, no.

Za přísným zákazem jízdy na skateboardu nás přivedla mostecká reportérka Eva Holá.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu