Odpovědi na dotazy na téma ekologické zemědělství

14. červenec 2005
Vaše téma

Ekologické zemědělství je oblast, o kterém je pořád víc slyšet. S eko- nebo bio- výrobky se dneska můžeme setkat v obchodech daleko více než tomu bylo před pár lety. Také plochy, na kterých se ekologicky hospodaří, u nás představují v současné době 6 % z celkového množství zemědělské půdy. Vy jste se nás ptali a Martin Leibl z Odboru rozvoje venkova a ekologie Ministerstva zemědělství teď bude prostřednictvím telefonních linek Radiožurnálu odpovídat.

Dobrý den. Pojďme rovnou k těm konkrétním dotazům. Posluchačka z východních Čech telefonovala, že si bio výrobky kupuje převážně při cestách do zahraničí a ptá se, jak má mít člověk jistotu, že u nás kupuje opravdu bio výrobek?

Martin Leibl: Tak ta jistota je daná především tím, že každá biopotravina musí být označena logem ekologického zemědělství. Je to takový zelený půlkruh. My tomu říkáme bio zebra nebo zelená zebra s nápisem bio a produkt ekologického zemědělství. Toto logo dává, dává garanci, že ta potravina byla kontrolovaná vlastně od zemědělce přes výrobce bio potravin až po toho obchodníka, kde si spotřebitel tu bio potravinu koupí.

Posluchače také zajímá, jak se docílí toho, aby se ve mlýnech nesemlela ekologicky pěstovaná pšenice s tou pšenicí z běžně obhospodařovaných polí?

Martin Leibl: Tak u nás existují mlýny zaměřené čistě na zpracování bio. To znamená, že tam problém není, ale teoreticky je to možné, aby zpracovávaly bio i konvenční obilí. V tomto případě to zpracování musí být oddělené a to buď prostorově, že třeba pro to bio obilí je vyčleněna samostatná linka a nebo časově. To znamená, že třeba to bio obilí melou jeden den v týdnu a toto samozřejmě je jedno z hlavních věcí, které se kontroluje. Při kontrole vlastně takových mlýnů, jestli to bylo dodržováno.

Další dotaz, úplně konkrétní, se zabývá tím, že dneska ve vašem tématu padly dva podobné výrazy. Jak nebo čím se liší bioprodukty a ekoprodukty?

Martin Leibl: Tak vlastně jedná se o synonyma. To znamená, že ten rozdíl tam není. Produkty ekologického zemědělství se můžou nazývat jak bioprodukty, tak ekoprodukty. Ty předpony bio a eko jsou vlastně legislativně, dá se říci, rezervovány pro produkty ekologického zemědělství.

Jednoho z příjemců rozhlasového vysílání Českého rozhlasu 1, čili synonymně posluchačů, jsme možná trochu navnadili, protože jeho dotaz zní. Jak a kam by se měl přihlásit člověk, pokud chce ekologicky hospodařit?

Martin Leibl: Tak zemědělec, který má zájem o ekohospodaření, tak přihlásit se může u nás. Vlastně tady na Ministerstvu zemědělství. Je potřeba vyplnit registrační formulář, který taky může získat u nás nebo na adrese kontrolní organizace KEZ se sídlem v Chrudimi. Možná dám jenom krátký kontakt přes internet. Ministerstvo má stránky: www.mze.cz. Kontrolní organizace KEZ má stránky: www.kez.cz, takže tam ty informace se dají získat. Jsou tam kontakty. Co bych ještě doporučil před tím, než ten zemědělec se přihlásí, tak aby si prostudoval pravidla ekologického zemědělství. To znamená náš zákon o ekologickém zemědělství i evropské nařízení 2092 z roku 1991 a prostudoval si, co vlastně to obnáší, to ekohospodaření a zda je schopen vlastně na té své farmě ty podmínky plnit nebo při té výrobě bio potravin.

A na závěr si připomeňme Bartákův hrnec.

Martin Leibl: Bartákův hrnec, to je akce, kterou pořádá Probio, svaz ekologických zemědělců a je to vyhlášení nejlepšího ekologického zemědělství v daném roce. To vyhlášení vždycky probíhá na té ekologické farmě. Hrnec je to proto, protože ten zemědělec dostává vlastně hrnec plný desetikorun v hodnotě deseti tisíc korun a Bartákův proto, že tu cenu předává inženýr Barták, který zakládal počátkem devadesátých let vůbec hnutí ekologického zemědělství a který v té době byl náměstkem ministra zemědělství pro ekologické zemědělství.

My jsme už dneska odpoledne slyšeli také vítěze této ceny. Každopádně teď jsme slyšeli Martina Leibla z Odboru rozvoje venkova a ekologie Ministerstva zemědělství. Díky za to, že jste si udělal čas na odpovědi posluchačů. Mějte se hezky a nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: flu
Spustit audio

Více z pořadu