HandyCamping o dětské šikaně

25. srpen 2005
HandyCamping

HandyCamping o dětské šikaně navštívila psycholožka Lucie Bukovská ze sdružení Linka bezpečí. S blížícím se začátkem školního roku se až dvojnásobně zvýšil počet dětí volajících na Linku bezpečí. Mají strach z kolektivu, ve kterém jsou šikanováni. Šikana je chování dětí, při kterém je ubližováno slabšímu jedinci. Jedno nebo více dětí se jinému posmívají, bijí ho, vyhrožují mu, poškozují jeho věci. Obětí se může stát kterékoliv dítě, ale často to bývají děti s fyzickým handicapem, děti, které se izolují od kolektivu, nebo nadané děti.

Především rodiče a učitelé by si měli všímat, zda není dítě šikanováno, protože pro něho není jednoduché najít odvahu se s tím svěřit. Většinou ani rodičům nepřizná, proč má modřiny, roztrhané oblečení a podobně. Nechce chodit do školy a vymlouvá se na nemoc. Následky šikany jsou vážné a mohou ovlivnit duševní vývoj dítěte na celý život.

Vyšetřit, kdo je agresorem, je obtížné. Děti někdy ze strachu překrucují skutečnost, a tak se stává, že ten, kdo šikanuje, udělá oběť ze sebe. V případě neřešené nebo nesprávně řešené šikany ztrácejí děti iluze o tom, že existuje spravedlnost. V telefonátech se posluchači shodovali, že problémy se šikanou byly i dříve, jen se o tom nemluvilo.

Na Linku bezpečí volají většinou děti ve věku dvanáct až čtrnáct let. Své problémy řeší s odborně vyškoleným konzultantem, který se jim snaží poradit, jak problém vyřešit, nebo jim předá kontakty na jiné instituce, kde by mohly najít pomoc. Program Linky bezpečí zahrnuje také krizovou intervenci, konzultanti volají do škol a zjišťují, jak se situace vyřešila. Jednou z dalších možností je takzvaná konference, kdy mluví na telefonu konzultant, rodič nebo učitel a šikanované dítě.

Linka bezpečí 800 155 555 je bezplatná a funguje čtyřiadvacet hodin denně po celý rok. Pomáhá dětem a dospívajícím řešit těžké životní situace. Pokud klienti sami nechtějí, nemusejí sdělovat své osobní údaje a mohou zůstat v anonymitě.

Pozvánky:

V sobotu 10. září 2005 pořádá Pražská organizace vozíčkářů 23. Sportovní setkání (nejen) vozíčkářů-Hvězda 2005. Prezence závodníků začne v 11 hodin a oficiální zahájení akce bude ve 12 hodin v oboře Hvězda na Bílé Hoře. Sportovně-zábavní program je určen všem věkovým kategoriím, lidem s postižením, jejich rodinám a přátelům i široké veřejnosti.

Ve Vrchlabí bude v neděli 11. září 2005 Přebor Krkonoš, 9. ročník orientačního běhu pro zdravotně postižené a TRAIL-O. Od 9 hodin bude před Hotelem Gendorf probíhat prezence závodníků. Kategorie závodů nabízejí účast lidem na mechanickém vozíku, elektrickém vozíku a pěším. V naší republice se bude poprvé závodit na jedné trati odpovídající mezinárodní pravidlům orientačního běhu pro zdravotně postižené, takzvané TRAIL-O. Je to druh orientačního sportu, který většinou kombinuje běh a rychlou orientaci podle mapy a ve kterém spolu mohou závodit postižení i nepostižení lidé.

Nabídka:

Občanské sdružení FORMIKA přijme spolupracovníka na pozici pracovní konzultant v podporovaném zaměstnávání na plný úvazek. Nástup ihned. Na požádání zašleme podrobnou pracovní náplň.

Nabízíme:
- zajímavou práci s lidmi se znevýhodněním na trhu práce, s jejich rodinami, se zaměstnavateli, s organizacemi poskytujícími sociální služby;
- zaškolení do dané problematiky, metodické vedení;
- možnost vzdělávat se v oboru;
- podporu formou supervize týmu a individuální supervize;
- materiální a organizační zázemí v Praze 4 (stanice metra Chodov, autobusy č. 122, 177);
- pracovní dobu od 8 do 16 nebo od 9 do 17 hodin (na základě domluvy);
- práci v kolektivu mladých spolupracovníků;
- platové ohodnocení podle mzdových tarifů platných pro danou oblast.

Požadujeme:
Vzdělání: VOŠ, VŠ, výjimečně SŠ;
Praxi: alespoň v jedné z těchto oblastí:
- vzdělávání dospělých, poskytování služeb zaměstnanosti, sociální služby (nejlépe související s problematikou pracovního uplatnění).

V případě zájmu zašlete, prosíme, svůj strukturovaný životopis a motivační dopis na adresu:
FORMIKA, o.s., Hornomlýnská 1255/6 B, 148 00 Praha 4 (obálku označte textem VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ)
nebo na e-mailovou adresu: formika@formika.org.
Informace o výběrovém řízení Vám poskytne Jitka Matschinová na telefonních číslech: 271 910 016, 775 350 115 nebo 775 077 220.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio