Zvukový formát OGG Vorbis

22. říjen 2005
iŽurnál

Kdo by neznal mp3. Audio formát, o kterém slyšíme na každém rohu, regály obchodů jsou plné mp3 přehrávačů a snad každý máme ve svém počítači aspoň několik 'empétrojkových' písniček. Mluvit tak o mp3 by bylo asi nošením dříví do lesa. My si proto představíme jiný audio formát, jmenuje se OGG. Že to slyšíte poprvé? Tak pozorně poslouchejte.

Když jsem slyšel poprvé slovo OGG, taky mě to trochu zarazilo, po pár minutách už jsem tomu ale přišel na kloub. Ogg je ztrátový kompresní audio formát, který je ještě k tomu zadarmo. Že je ztrátový, znamená, když jednou své audio převedete do oggu, přijdete o část informace, a tak při zpětném převedení do klasického audia už nedostanete totožný zvuk. Pro lidské ucho jsou ale tyto ztráty prakticky neslyšitelné. A co znamená, že je to kompresní formát? To vysvětluje Jiří Malina z Českého rozhlasu on-line.

Takže se vám na disk vejde více muziky. Ogg má ale ještě další využití.

Hlavní výhoda je v tom, že i když je menší datový tok, kvalita zvuku je výrazně lepší než u mp3. Česky řečeno, i když máte horší připojení k internetu, můžete třeba Český rozhlas poslouchat v lepší kvalitě, než při použití mp3 streamu. Navíc ogg vám přehraje většina běžných přehrávačů.

Doplňuje Jiří Malina. Ani pokud používáte operační systém Linux nebo Macintosh, nejste ochuzeni o poslouchání ogg souborů, jen přehrávačů je přirozeně v nabídce trochu méně, něž v případě Windows. Ale abychom jenom nechválili. Nic není dokonalé a tak i ogg formát má nějaké ty mouchy.

Pokud vás audio formát ogg zaujal a chtěli byste se o něm dozvědět více, má pro vás Jiří Malina na závěr jednu radu.

autor: Zdeněk Lokaj
Spustit audio