Celostátní registr a označování psů

12. prosinec 2005
Vaše téma

Pojďme k dotazům našich posluchačů, kteří reagovali v průběhu dne na slyšené ve Vašem tématu. Pan Kolář z Prahy se ptá. Slyšel jsem, že musí být všichni psi čipováni bez výjimky. Tedy pravděpodobně chtěl napsat, nemusí. Prý stačí tetování. Takže, jak to je? Odpovídá kynoložka Vladimíra Tichá.

Vladimíra Tichá: Těch registrů je několik. Některé jsou větší, některé jsou menší. Pravdou ale je, že zatím jeden celostátní registr neexistuje.

Pojďme k dotazům našich posluchačů, kteří reagovali v průběhu dne na slyšené ve Vašem tématu. Pan Kolář z Prahy se ptá. Slyšel jsem, že musí být všichni psi čipováni bez výjimky. Tedy pravděpodobně chtěl napsat, nemusí. Prý stačí tetování. Takže, jak to je?

Vladimíra Tichá: Pražská vyhláška jednoznačně říká, že pes musí být identifikačně označen a uznává i označení tetováním. Tam potom ten majitel toho pejska nemá nárok na slevu, která vychází z čipování. Ale ano, Praha uznává tetování i čipování.

Posluchač z Prahy. Mám psa astmatika. Veterinář nedoporučil čipování. Jak se mám zachovat? Souvisí s tím ještě další dotaz. Mám třináctiletého jezevčíka. Většinu roku žijeme na venkově. Je nutné ho čipovat? Jak byste odpověděla?

Vladimíra Tichá: Já si myslím, že to jsou velmi bolestivé otázky obě dvě. Pravdou je, že ta pražská vyhláška nedává žádnou výjimku ani pro psi starší a ani pro psi nemocné a že také říká, že psi, kteří jsou přihlášeni na území hlavního města Prahy musí být identifikačně označeni. Není asi stálou mocí veterinářů říci, tento pes má být, tento pes nemá být. Musí o tom rozhodnout asi magistrát. V té vyhlášce opravdu žádná možnost výjimky není dána.

Pan Zdeněk Vodička má závažný problém. Svému psu nechal v říjnu dát čip. Zaplatil 700 korun. Poslal vyplněné papíry a stále nedostal odpověď. Nemá kontakt s Neonom P.O.Box. Jak se má zachovat, co má dělat?

Vladimíra Tichá: Tady opravdu odpověď nevím, protože nevím, kam a co posílal? V případě, že by posílal kartu chovatele do databáze hlavního města Prahy, tak se to samozřejmě dá dohledat přes tu hlavní databázi. Záleží na tom, kam to teda posílal a do které z těch databází ty kartičky měly být? Asi by se měl zeptat veterináře, který mu toho čipoval, protože ten by k tomu měl mít bližší informace.

Tady mám právě otázku, která s tím souvisí. Jak zjistit, který z těch registrů je správný?

Vladimíra Tichá: Já si myslím, že tady se asi těžko dá říci, tento registr je ten pravý. Že tady je to o tom, který z těch registrů si ten člověk vybere a co chce? Jestli by v tom registru měl být zařazen přímo on pod svým jménem nebo jestli mu stačí, aby se ten pejsek našel prostřednictvím veterináře, který aplikaci čipu provedl. Já bych vůbec nechtěla říkat, že tento registr je správný a tento registr je špatný. Prostě je to určitá nabídka. Každý z nás si holt musí vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.

Na závěr. Je možné, že veterinář označuje pouze jedním typem čipu, že není možnost si vybrat?

Vladimíra Tichá: To si zase myslím, že by se asi každý měl zeptat toho svého veterináře. Myslím si, že většinou v nabídce mají těch čipů víc.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu