Působení masáží na člověka

16. únor 2006
Vaše téma

Ve studiu teď vítám Stanislava Flanderu ze soukromého vzdělávacího zařízení, který se věnuje organizaci masérských kursů. Dobré odpoledne. Je o tyto kursy zájem?

Stanislav Flandera: Je. Myslím si, že čím dál tím větší. Naopak, co se týče těch kvalifikačních kursů, tam neustále stoupá počet, protože podle nových vyhlášek tyto naše kursy už platí i v Evropské unii.

Takové to domácí masírování, když člověka něco bolí, doporučujete? Je to vhodné?

Stanislav Flandera: Já si osobně myslím, že ano. Jestliže k nám někdo přistoupí s láskou s tím, že nám chce pomoci, tak proč by nám nemohl pomoct?

Přece jenom. Není lepší vědět, kam sáhnout, v tom dobrém slova smyslu?

Stanislav Flandera: No, to určitě. Ale teď taková otázka nebyla, takže jsem odpověděl o tý lásce.

Když tedy člověk zjistí, že opravdu má nějaký problém, který zřejmě by se dalo tomu pomoci právě masáží. Jak postupovat?

Stanislav Flandera: Takže. Zdravotní nebo klasickou masáž by měl vždycky indikovat, doporučovat lékař. To znamená, že jestliže mám nějaký problém, třeba s aparátem svalovým nebo s nějakým poškozením svalů nebo ještě něco hlubšího, tak bych měl vyhledat lékaře. Ten by měl doporučit, zda-li masáž bude vhodná či nevhodná? Počet masáží by měl doporučit a samozřejmě i indikaci. To znamená, že by měl zvolit, jak často, kolik návštěv.

Pojďme si říci, jestli se to dá říci ve stručnosti, jaký je rozdíl mezi léčebnou masáží a tou sportovní, relaxační?

Stanislav Flandera: Každopádně tento rozdíl je už jenom v délce, protože celková masáž sportovní trvá zhruba plus, mínus 50, 60 minut. Kdežto ta masáž léčebná, kde by měla být celková, celé tělo, tak ta trvá kolem dvou hodin a víc.

Do jaké míry musí být u těch léčebných masáží ten masér kvalifikován?

Stanislav Flandera: Měl by splňovat podmínky, které jsou dány. To znamená zákony České republiky. To znamená, měl by to být masér. Dříve to bylo v kategorii nižších zdravotnických pracovníků. Teď je to, podle nových směrnic, pouze už jenom masér. Ale samozřejmě akreditován tento kurs by měl být a je Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Na rozdíl od těch sportovních masérů, kde je akreditován Ministerstvem školství a tělovýchovy mládeže České republiky.

Takže, jestli tomu dobře rozumím, ony relaxační masáže mohou provádět lidé, kteří nemají zdravotnické vzdělání, zatímco u těch druhých je to potřeba. Máte zkušenosti s tím, že by v tomto směru byly nějaké problémy? Že třeba by člověk měl být obezřetný, jakého maséra si vybírá? Může se setkat s někým, kdo neovládá svoji profesi dostatečně?

Stanislav Flandera: Může. Samozřejmě může. Myslím si, že by se na to mělo dát pozor.

Jaké jsou signály, že masér třeba není dostatečně vyškolený?

Stanislav Flandera: Každopádně masáž by neměla bolet a každopádně by to mělo být o tom, že ten masér by měl nejdříve tomu svému zákazníkovi nebo pacientovi vysvětlit, co s ním vlastně bude dělat a k čemu to bude směřovat. V poslední době se stává, že spousta lidí třeba přijde na přístrojovou masáž a jedná se o lymfatické masáže a jestliže se neudělá taková základní věc, že se neotevřou cesty, které umožní zpět návrat lymfy do té horní duté žíly, tak potom to může tomu zákazníkovi způsobit i velké problémy, co se týče lymfatických přístrojových masáží.

Takže zřejmě vybírat si maséra podle doporučení?

Stanislav Flandera: Ano.

Také jsme mluvili o tom, že v poslední době jsou moderní různé asijské praktiky. Máte i s tímto typem masáží nějakou zkušenost?

Stanislav Flandera: Určitě. Tyto masáže jsou akreditované Ministerstvem školství a tělovýchovy. Je tady korejská masáž, je tady indická masáž. Je tady i thajská masáž, které tady u nás se říká tradiční masáže siamu. Tyto masáže, japonská masáž ještě. Takže těch masáží je tady víc. Čínská tlaková. Ale tyto masáže jsou zaměřené více jako energeticky. Třeba v poslední době mě oslovila i ta thajská masáž, ta siam, podle starého názvu Siam, která vlastně spojuje masáž včetně protažení. Což žádné jiné masáže nedělají. Tam se dělají takové věci, že zkrácené svaly se vlastně při té masáži protahují, takže si myslím, že tato thajská masáž je opravdu i prospěšná pro člověka z důvodu toho, že tam dochází vlastně i k různému cvičení. Takže ano.

My jsme dnešní Vaše téma uzavřeli společně s expertem na problematiku Stanislavem Flanderou ze soukromého vzdělávacího zařízení. Děkujeme a nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vhá
Spustit audio

Více z pořadu