Senioři a život v domovech důchodců

15. březen 2006
Vaše téma

Umíte si představit, že byste ve svém seniorském věku žili v domově důchodců? Pokud o tom přemýšlíte, možná jsme alespoň nějakým tím dílkem přispěli dnešním Vaším tématem do mozaiky vašich informací. Teď je na řadě závěrečný díl s poslankyní Alenou Páralovou, stínovou ministryní práce a sociálních věcí za ODS. Dobré odpoledne. Jak poroste, podle vašeho názoru, role domovů důchodců nebo seniorů, ať už to nazveme jakkoliv, v příštích letech a desetiletích? Mají budoucnost?

Alena Páralová: Myslíte si opravdu, že role domovů důchodců v příštích letech by měla růst? Já si myslím, že nikoliv. I když po roce 1990 výrazně stoupá v České republice věk dožití a odborníci na demografii nás přesvědčují o tom, že věk dožití bude stoupat i nadále. Populace stárne. My se s tím samozřejmě musíme nějak vyrovnat. Ale myslím, že je třeba tuto skutečnost chápat spíše jako výzvu pro nás, pro všechny. Lidé jsou aktivní podstatně do vyššího věku než tomu bylo před několika desetiletími. Je pravda, že za minulého režimu byla tendence seniory a nemocné lidi uklidit do ústavu, ale já osobně dávám přednost rodinné domácí péči o seniory, kteří potřebují pomoc. Ale musí existovat servis pro rodiny. Pečovatelská služba, aby senior neměl pocit, že rodinu obtěžuje.

Hodně času v dnešním Vašem tématu o domovech důchodců jsme věnovali hovorům o penězích, samozřejmě. Máte nějakou konkrétní vizi, jaké peníze by třeba měly na domovy důchodců jít? Máte pocit, že třeba pro zřizovatele je to velká finanční zátěž? Starostové si často stýskají.

Alena Páralová: No konkrétní vize? Konkrétní vize bude podřízena obecné vizi. Ta je následující. Dnes je pro rodinu ekonomicky výhodnější, když seniora umístí do domova důchodců. Dle mého názoru tomu musí být naopak. A pro rodinu musí být ekonomicky výhodnější, když se o svého dědečka nebo babičku postará. Stesky starostů? Mám velké porozumění, provedla se reforma veřejné správy a na sociální služby se přitom zapomnělo. Tehdy pan ministr Špidla řídil spíše Sociální demokracii. Sociální péče je proto postavena spíše na vyhláškách. Je zde mnoho nejasností a nejistot.

S tím samozřejmě souvisí možná i to, že Sněmovna schválila zákon o sociálních službách. Přinese nějakou konkrétní a řekněme všem srozumitelnou, lehce uchopitelnou změnu? Třeba i do oblasti domovů pro seniory?

Alena Páralová: Na tuto otázku bych vám asi lépe odpověděli tvůrci zákona. Já jsem tomu zákonu od začátku vytýkala, že v něm chybí to nejdůležitější a sice jasné určení, co bude financovat stát, co kraj a co obec? Poslanecká sněmovna částečně tento problém napravila. Ovšem opravdu jen částečně. Zákonem zmocnila vládu k vydání nařízení, které by mělo blíže specifikovat financování sociálních služeb a pracovníci ministerstva ve spolupráci s kraji a obcemi na nařízení pracují. Pokud je mi známo, mělo by být vydáno někdy v říjnu. Pak teprve bude jasno.

Ještě jedna věc. Jaký je váš názor na sponzorské dary, které jsou občas po jednotlivých klientech požadovány. S tím souvisí dotaz posluchačky ze středních Čech. Dnes podniká a jednou by třeba chtěla do domova důchodců. Zajímá ji, že když si našetří na sponzorský dar, jestli ji to zaručí, že do toho domova bude přijata rychleji. Tedy nějak mimo pořadník?

Alena Páralová: Já se domnívám, že lidé, kteří si našetří, tak by měli mít možnost jít do nějakého, třeba lepšího domova důchodců, kde by si měli možnost připlatit i třeba větší standard. Ale v žádném případě není etické, pokud by byl požadován sponzorský dar od člověka, který má nízké příjmy, má vysoký stupeň bezmocnosti nebo není soběstačný a nemá žádné příbuzné. Na tom se jistě shodneme. Ale já vnímám zase na druhou stranu problém, že když příbuzní klienta do domova důchodců přijedou za svým dědečkem nebo babičkou pouze, když dostanou důchod, aby je zkasírovali. Přitom na tyto klienty domovů důchodců připlácí stát, kraj, obec. Tedy všichni daňoví poplatníci. To znamená, každý občan tohoto státu.

Paní poslankyně, díky za čas, který jste s námi strávila. Nashledanou. Tak to byla Alena Páralová, poslankyně za ODS a když je řeč o Poslanecké sněmovně, tak tam se za chvíli v odpoledním Radiožurnálu vypravíme.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu