HandyCamping o sportovních aktivitách lidí se zdravotním postižením

29. prosinec 2005
HandyCamping

Hostem HandyCampingu o Centru sportovních aktivit zdravotně postižených studentů Univerzity Karlovy byl vedoucí tohoto centra Jan Hrůša z Fakulty tělesné výchovy a sportu. V rámci studijního oboru Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených vede výuku lyžování, jachtingu a kanoistiky.

Centrum bylo slavnostně otevřeno 14. října 2004. Nachází se v loděnici UK Regata, Podolské nábřeží 4, přímo na břehu Vltavy. Prostory loděnice, tělocvična a sociální zařízení mají bezbariérový přístup. Zájemci o sport zde získají informace o metodických postupech výuky a o speciálních pomůckách pro jednotlivé sporty. Odborní instruktoři a dobrovolníci jim pomohou při výběru a realizaci sportovních aktivit. Hlavní nabídka je zaměřena na plavání, kanoistiku, jachting, cyklistiku, stolní tenis a posilování.

Díky sportu se mohou lidé po úrazu nebo onemocnění vracet zpět k aktivnímu životu, mohou se svou rodinou a přáteli prožívat příjemné chvíle v přírodě a radovat se z pohybu. Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK se zaměřuje především na začátečníky. Některých akcí se účastní i profesionální sportovci, paralympionici, například Jiří Ježek a Michal Strark, kteří se rádi podělí o své zkušenosti.

Být vrcholovým sportovcem je pro zdravotně postižené velmi náročné a má to i stinné stránky. Například člověk s amputovanou končetinou nebo vozíčkář přetěžuje zbylé končetiny, klouby se opotřebovávají, a to může následně omezit jeho běžný život. Doktor Hrůša zmiňuje i možné přetížení psychiky.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio