Tipy na víkend

4. srpen 2006

Už máte program na volné dny? Máme pro vás několik nabídek, které by se vám třeba mohly hodit. Zveme Vás na zahradní slavnost s Radiožurnálem do botanické zahrady, na rock & rollovou párty se vydáme do lesa, historickým parním expresem se svezeme až na hrad Křivoklát. Přesvědčíme vás, že i další hrady a zámky letně ožily a vybrat si můžete také z dalších hudebních festivalů.

Celkem 100 lidových řemeslníků předvede svůj um hned na třech místech východních Čech. Řemeslnické trhy můžete navštívit už dnes na Tylově nábřeží v Hradci Králové, v sobotu na Kunětické hoře u Pardubic a v neděli na zámku v Opočně. Nemusíte se jen dívat a kupovat, ale také vyzkoušet si, zda by vaše ruce dokázaly něco podobného vytvořit.

Dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm uvítá od pátku tradiční mezinárodní festival slovenského folklóru - Jánošíkův dukát a zajímavá podívaná bude jistě i na účastníky Mistrovství Valašského království ve stloukání másla.

Víte co to je spacialismus? Odborníci na výtvarné umění vědí, ostatní se mohou přijít podívat do galerie Mánes. Od pátečního večera je otevřena výstava nefigurativního umění Ennio Finzi a Gino Morandis. Dva benátští malíři představují svou tvorbu, která je založena na zkoumání vztahu zvuk - barva a barva - prostor.

Jazzová zahrada v Libiši u Mělníka Vás v pátek zve na koncert AM Country Bandu Praha, v sobotu můžete strávit večer při hudně J.A. Jazzšramlu Praha.

Bělecký mlýn ve Zděníně na Prostějovsku ožije country festivalem. Od pátku do nedělních ranních hodin tam vystoupí 11 českých kapel. Festival skončí country bálem.

Na hradě Rábí se promítá. Festival historického filmu je už v pořadí čtvrtý a letos je jeho tématem 1. světová válka. Dnes ještě stihnete dva filmy a to ve 20:00 hodin "Rozpuštěný a vypuštěný", ve 21:30 "Na západní frontě klid". V sobotu se na hradním nádvoří promítá už od 17:00 hodin a na pořadu jsou filmy "Páni kluci," "Jára Cimrman ležící spící" a "Gallipoli."

Víte že Noc na Karlštejně můžete zažít nejen tam? Povede se Vám to, když přijdete dnes na nádvoří zámku v Dobřichovicích u Prahy. Představení začíná v 19:00 hodin. S ochotníky z Řevnic si zahrají i profesionální umělci : Vladimír Čech, Jan Rosák, Pavel Vítek nebo Štěpán Rak. Další představení muzikálu se budou opakovat v sobotu a v neděli vždy ve 20:00 hodin.

Chcete se potěšit, rozesmát a rozplakat - taková pozvánka přišla ze Státního hradu Velhartice. Už tento pátek jste v 21:00 hodin zváni na divadelní představení - tragickou komedii s prvky baletu a zpěvohry s názvem - Romeo a Julie.

Na zahradní slavnost vás zveme do Botanické zahrady v Troji. Nádherně rozkvetlá venkovní expozice bude dokonalou kulisou pro módní návrhářku Ivanu Follovou, která pro odpoledne připravila módní show. Setkáte se tu i s naším výletním stanem Radiožurnálu a můžete nahlédnout do tajů rozhlasového vysílání. Na návštěvníky zahradní slavnosti, která potrvá po celý den od 9:00 do 19:00 hodin, čeká celá řada zajímavostí: mimo jiné i výstav soch ze Zimbabwe.

Galerie 4 Cheb zve na výstavu fotografií Mira Švolíka " Cesta do středu". O víkendech se areál krajinné výstavy změní v dětskou uměleckou dílnu. Děti od 3 do 14ti let mohou navštívit malířský ateliér-šperkařskou dílnu-karamickou dílnu, zkusit si malbu na sklo nebo hedvábí nebo pracovat v sochařském ateliéru.

Setkání parních mašinek ve stanicích Lužná u Rakovníka, Rakovník a Roztoky u Křivoklátu se chystá jako oslava 130 výročí železniční tratě Beroun - Rakovník. Parní vlak s lokomotivou Albatros z roku 1947 vyjíždí v sobotu ráno z Prahy Braníka a nastoupit do něj můžete na nádraží Praha - Smíchov, projede Pražským semeringem do Prahy Zličína, Kladna, Lužné u Rakovníka, Rakovníka a Křivoklátu. Z Lužné u Rakovníka bude vypraven další parní vlak, který pojede přes Rakovník a Beroun do Zdic a zpět. V části tratě pojedou parní vlaky spojené a také některé z pravidelných osobních vlaků budou v trati Beroun - Rakovník vedeny historickým motorovým vozem. Dojet můžete až na Křivoklát, kde je připravena výstava z prací řezbářů. "Křivořezání" na hradě pokračuje až do nočních hodin divadelními představeními a koncerty hudebních skupin.

Chcete se alespoň na chvíli ocitnou uprostřed gotické rytířské bitvy? Pak musíte navštívit v sobotu Šťastnou zemi v Radvánovicích u Turnova pod Hrubou Skálou. Celodenní program se představí na třech scénách. Pro návštěvníky jsou připraveny kromě šermířských a střeleckých turnajů také tržiště a krčma s dobovými specialitami. Konec slavností nabízí hudbu a tance s ohni a dokonce i večerní bitvu.

Grabštejnské létohrátky u Hrádku nad Nisou začínají v sobotu i v neděli v 9:00 hodin. Hrad Grabštejn ohrožuje tříhlavý drak a tak zváni jsou princezny a princové, kteří si s ním poradí. Především pro ně jsou připraveni šermíři, divadelníci s pohádkou, žongléři i kouzelníci a další atrakce.

Zámek Hrubý Rohozec v Turnově vítá své návštěvníky stále, i když částečně mohou být odrazováni od jeho návštěvy letošním uzavřením příjezdové Bezručovy ulice. Motoristé se nyní mohou nejsnadněji k zámku dostat po novém severním obchvatu Turnova, kam je navádějí objížďkové značky. Vyhnout se zámku by byla škoda. Letos nabízí výstavu strašidel a přes prázdniny se téměř o všech víkendech hrají pro děti pohádky.

Také sobotní dopoledne na brněnském hradě Špilberk patří dětem. Mezi 10:00 a 12:00 hodinou uslyší známé i méně známé pověsti a příběhy vážící se k městu Brnu.

Jediný letošní český etapový závod silničářů se jede v okolí Žďáru nad Sázavou. V sobotu jsou na pořadu dvě etapy, dopolední od 9 hodin ze Žďáru přes Hamry a Velkou Losenici, zpět do Žďáru, a v 15:00 startuje odpolední časovka jednotlivců, při níž se v roli předjezdkyně poprvé poměří s cyklisty česká rychlobruslařská reprezentantka, úspěšná olympionička Martina Sáblíková. Po skončení sobotní etapy si budete moci se sympatickou 19letou Martinou vyjet všichni do krásného okolí na její tréninkové tratě.

Už od 14:00 hodin odpoledne do večerních hodin potrvá sobotní Big Rock´n´ roll párty v Lesním divadle v Řevnicích. Do amfiteátru uprostřed lesa se dostanete autem, autobusem nebo vlakem - z nádraží je to asi 5 minut chůze.

V sobotu si můžete v Pardubicích zatančit na festivalu Žlutý fest. Letos si našel nové místo konání. Z Pardubického závodiště se přesunul do areálu vedle koupaliště Cihelna. Novinkou je rozšíření počtu scén. Mimo hlavní scénu, kde vystoupí kapely Divokej Bill, Sto Zvířat, Lenka Dusilová, -123 min., Vladimír Mišík & ETC, Blue Effect, Gába Al Dhába, Skyline, Jolly Joker & PBU či Znouzecnost bude v provozu i druhá scéna "YELLOW STAGE" a třetí taneční scéna - "DANCE STAGE." Po skončení programu je připravena ještě after party v klubu Žlutý Pes.

Vostrov Open air club v Mnichově Hradišti -Hněvousicích zve sobotu od 20:00 hodin na RAMMSTEIN MEMBER'S CLUB MINDWAY.

Sobota patří v Čechticích u Vlašimi country a folk festivalu Čechtická lilie. Odpolední část začíná v půl druhé a patří začínajícím kapelám z různých koutů naši země - večer pak vystupují vítězové předchozích ročníků a hosté.

Zámek Krásný Dvůr u Podbořan ožívá tento víkend minulostí. Herci v historických kostýmech - hudebníci, tanečnice, alchymista, dvorní dámy, sluhové, šlechtici a další postavy jsou spolu s krásnými interiéry zámku zárukou nevšední podívané. Smyšlený historický příběh zobrazuje jeden den života na zámku. V jednotlivých místnostech se odehrávají vždy části příběhu, které na sebe navazují. Průvodcem návštěvníků tímto příběhem je sám zámecký pán.

Také zřícenina hradu Dívčí Kámen tuto sobotu nezahálí. Od 17:00 hodin tam můžete navštívit přednášku spojenou s besedou na téma Přírodní léčivé přípravky staré čínské medicíny.

Málokdo se mohl prozatím podívat do východočeského barokního zámku Potštejn na |rychnovsku. Zámek, který původně sloužil jako školicí a ubytovací středisko bývalých odborů a v 90. letech chátral, koupil a během dvou a půl roku zčásti opravil soukromý majitel. Nyní v něm můžete vidět historickou expozici o původních majitelích, šlechtických rodech Chamaré a Dobřenských, a výstavu o Janu Amosu Komenském. Národní památkový ústav ze svých depozitářů zapůjčil původní nábytek a obrazy ze zámku. Zatím se podařilo opravit asi polovinu objektu. Mramorový sál s rokokovým stropem na svou opravu teprve čeká.

V Jindřichově Hradci si na druhém nádvoří zámku rozhodně nenechte ujít výstavu užitkové a figurální keramiky Věry a Stanislava Martincových, která právě o tomto víkendu končí. V Langrově domě na náměstí v galerii Inspirace naopak v sobotu začíná výstava malíře Roberta Perthena a textilního výtvarníka Petra Říhy.

Chcete- li strávit sobotní noc s předními pražskými jazzmany, vydejte se do Vydří, které je od Jinřichova Hradce vzdáleno asi 8 kilometrů ve směru do Stráže nad Nežárkou. Jazzová noc začíná v hostinci Jana Pána z Vydří ve 21:00 hodin.

Na neděli připravili v Kravařích další poznávací cyklovýlet s názvem "Údolím Raduňky". Šlapat do pedálů se začne v 10:00 hodin a pojede se po trase Štítina, Podvihov, Hlubočec, Raduň a zpět do Kravař.

V karlovarské galerii pokračuje výstava významného českého malíře a kostýmního návrháře Theodora Pištěka - průřez jeho tvorbou můžete zhlédnout až do 3.září.

Expozice Národní Galerie ve Zbraslavském zámku má novou podobu. Pořadatelé pro velký zájem prodloužili výstavu děl japonských umělců a obměnili její exponáty.Vystaveny jsou i malířské příručky a unikátní sbírka knižně vydaných grafik velkých mistrů klasických malířských škol. Výstava představuje jedinečnou japonskou zkratkovitou malbu vystihující tvar ptáků, stromů, květin, travin, ryb i lidí několika rychle vedenými tahy štětce. Zvláštní pozornost věnovali japonští umělci hoře Fudži, symbolu Japonska. Ze všech stran a všemi možnými styly malby ji "dobývalo" více malířů než kteroukoli jinou horu světa.

Město Tábor vystavuje poklad - asi 4000 mincí z 15. a 16. století . Poklad, který obsahuje stříbrné groše převážně z doby Vladislava II. Jagellonského, byl ukryt pod podlahou historického domu ve dvou hliněných nádobách. Na konci roku 2001 ho objevili pracovníci stavební firmy, kteří dům pro město opravovali.

V Horšovském Týně na Domažlicku se představují nálezy z průzkumu náměstí. Jsou to například zlomky stolní a kuchyňské keramiky a středověké kamnové kachle. Návštěvníci uvidí i věci ze starších archeologických průzkumů náměstí včetně nálezu pozdně středověké keramické pece. Město doplnilo výstavu historickými fotografiemi a obrazy.

V českobudějovické galerii sklářského umění začaly Letní slavnosti skla. Návštěvníci se dozvědí podrobnosti o historii, významu a využití skla, uvidí například vítací číše a cechovní poháry používané v minulosti i výstavu moderních artefaktů.

A co je nového v zoologických zahradách ? Všechny nové zprávy se týkají opeřenců. Ostravská ZOO se chlubí mláďaty palmeňáka kubánského, která se vylíhla koncem července. Hejno plameňáků se tak rozrostlo do počtu 36 ptáků.

Ve Dvoře Králové se připojili k projektu "čistá obec" a třídí odpad.V ZOO jsou umístěny barevné koše ve tvaru zvířat. Symbolem akce se stal papoušek ara ararauna Nikita. Jeho základní barvy modrá, žlutá a zelená symbolizují barvy kontejneru na tříděný odpad.

V plzeňské ZOO se vylíhla dvě mláďata zajímavého kráčivého ptáka z Ameriky - seriemy rudozobé. Zatím jsou velké jako koroptve, ačkoliv prý nakonec přerostou i čápa.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jitka Štichauerová

autor: jiš
Spustit audio

Více z pořadu