HandyCamping kloubních náhradách - endoprotézách

5. říjen 2006
HandyCamping

Do studia Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál přišli doktor Filip Veselý z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Motole a bývalý vrcholový sportovec Jiří Píč, který prodělal operaci kyčelního kloubu. V živém vysílání HandyCampingu seznámili posluchače s léčbou artrózy, typy kyčelních a jiných náhrad a možnosti operace a následné rehabilitace.

Kloubní náhrada, endoprotéza, je léčebné řešení u pacientů, kteří mají vlastní kloub poškozen těžkou artrózou, úrazem, nebo trpí dysplázií (vrozenou vadou) kyčle. Při artróze dochází k postupné ztrátě kloubní chrupavky, což způsobuje bolest až ztuhlost. Tento proces trvá několik měsíců i několik let. Nejčastěji jsou postiženy kyčelní a kolení klouby. V počátečním stádiu artrózy se bolesti tlumí antirevmatiky a přiměřenou rehabilitací.

Endoprotéza je kvalitní náhrada lidského kloubu, která svým technickým řešením respektuje jeho charakteristiku. Nahrazují se s ní klouby kyčelní, kolení, drobné klouby ruky a zápěstí nebo čelistní kloub. Endoprotézy se rozlišují na cementové, ty jsou ke kosti fixovány kostním cementem, a necementové, které jsou s kostí spojeny následným prorůstáním kostní tkáně do kloubní náhrady.

Operace se provádí v celkové anestezii nebo ve spinální anestézii, kdy je pacientovi do páteře vpravena látka, která mu znecitliví nohy a zabrání převodu bolestivých vzruchů do mozku. Operační zákrok trvá zhruba jednu hodinu. Třetí den po operaci navštíví pacienta fyzioterapeut, který ho naučí používat berle a začne s nácvikem aktivního pohybu (chůze po schodech, vstávání ze židle).

Jiří Píč má nahrazen levý kyčelní kloub a ještě ho čeká operace kyčle pravého. Dvacet roků hrál profesionálně basketbal a po letech se objevily bolesti. Při vyšetření se prokázala artróza. Namáhavá fyzická práce a nadváha byla také jednou z příčin opotřebení chrupavky. Po první operaci a následné rehabilitaci se ale odvážil i na lyže. "Musí se opatrně, ale dá se to," říká Píč.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , ram , mkr
Spustit audio