Správná péče o zuby

23. listopad 2006
Vaše téma

Budeme odpovídat na vaše posluchačské tedy otázky, které jste nám telefonovali během vysílání Vašeho tématu. No, a u telefonu je teď pražský stomatolog Petr Kozlík. Máme pro vás několik otázek, na které jste určitě zvyklý odpovídat. Třeba jak dosáhnout svěžího dechu, ptá se nás posluchačka, která říká, že si zuby dvakrát denně čistí a přece nemá z toho úplně dobrý pocit. Dobrý den.

Petr KOZLÍK, pražský stomatolog:
Dobré odpoledne. Ano, tak svěží dech nebo spíše zápach z úst, který trápí většinu naší populace, je nejčastěji způsoben bakteriemi, které v podstatě dokáží kolonizovat a nadměrně osidlovat naší dutinu ústní, zuby, dásně a jejich okolí. Pokud má pacientka nebo posluchačka tento problém, přestože má pocit, že si zuby čistí, čistí si je několikrát denně, může to být způsobeno hlavně tím, že nemusí dosahovat dokonale toho, aby si zuby skutečně dobře vyčistila. Je tedy otázkou, zda je čištěním odstraněn opravdu veškerý plak, a to hlavně v mezizubí a u krčků zubů, to znamená těsně u dásně. Další příčinou mohou být bakterie ulpívající na jazyce, ale ty se na těchto projevech projevují daleko méně.

moderátor:
Tady třeba myslím, že s tím souvisí otázka, jak často si nechat odstraňovat zubní kámen, není to moc příjemný úkon, zdá se mi vždycky, že mi to zuby poškrábe. Ptá se jedna z posluchaček.

Petr KOZLÍK, pražský stomatolog:
No, ideální by bylo, aby se posluchači ten kámen vůbec netvořil. Zase je to závislé na tom, jak dobře a kvalitně si dokáže zuby očistit tak, aby zabránil vzniku zubního kamene, který se v podstatě zase tvoří tak, že zub nejdříve osídlí, zkolonizují bakterie, do kterých se pak, v případě, že má pacient třeba větší množství vápníku ve slinách, ten vápník rychle usazuje a tím začíná kámen narůstat a kolonizovat zuby.

moderátor:
Pan Zeman z jižních Čech se pozastavuje nad doporučením používat žvýkačky, že jsou jakoby dobré pro chrup.

Petr KOZLÍK, pražský stomatolog:
Já se domnívám, že jako podpůrná teorie ano. Žvýkačka nám pomáhá nebo pomáhá při..., hlavně v tom, že hned poté, co v podstatě si zuby vyčistíme, zase existují bakterie, které okamžitě dokáží zuby osidlovat a kolonizovat, a čím více ten plak narůstá, čím více je strukturalizovaný, tak tím více vzniká kyselé prostředí v dutině ústní. A to kyselé prostředí samozřejmě způsobuje nebo může za to, že zuby začínají remineralizovat a odvápňovat se. No, a tím, že začneme žvýkat nebo použijeme ještě jakýkoliv jiný prostředek, kterým si vyrobíme dostatečné množství slin, tak dochází vlastně k tomu, že tyto kyseliny naředíme. Slina navíc obsahuje ještě spoustu jiných, dalších ochranných látek, to znamená, že čím více je slin a čím více je zvlhčenější to prostředí v okolí zubů, tak tím menší riziko je remineralizace a defektů, který na zuby vznikat mohou.

moderátor:
Posluchač z Prahy slyšel o léčbě zubních kazů ozonem. Ptá se, na jakém principu to funguje a jak je taková léčba účinná.

Petr KOZLÍK, pražský stomatolog:
Ozon je velkou novinkou ve stomatologii a dá se říct, že je to záležitost opravdu revoluční. Léčba ozonem spočívá v tom, že ozon, který aplikujeme pomocí speciálního přístroje na zuby nebo na měkké tkáně, způsobí během pár vteřin a hlavně naprosto bezbolestně a bez jakýchkoliv vedlejších projevů úplnou likvidaci všech bakterií, které v zubech anebo na zubech máme. Tím dojde k tomu, že se zub poté, co mu jsme schopni dodat určité látky, které potřebuje ke své stavbě, dokáže, aniž bychom do něj museli vrtat, aniž bychom museli používat anestezii v případě, že ten kaz ještě není rozsáhlý a otevřený, tak dokáže se sám zahojit. Takže ta léčba je obrovsky účinná, je ideální hlavně pro mladší skupiny obyvatel, kteří mají ještě zdravý chrup, a kde můžeme obrovsky preventivně zapůsobit.

moderátor:
Vysvětlil stomatolog Petr Kozlík. Díky, na shledanou.

Petr KOZLÍK, pražský stomatolog:
Na shledanou.

moderátor:
A tím jsme uzavřeli dnešní Vaše téma.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu