Ozvěny dne 7. prosince 2006

7. prosinec 2006
Vaše téma

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Policejní prezidium zjistilo průtahy ve vyšetřování vražd

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V kauze nemocničních vražd v Havlíčkově Brodě vyplouvají na povrch další pochybení. Policejní prezident Vladislav Husák oznámil, že vyšetřovatelé v Brodě případ zbytečně odkládali a že měl být řešen rychleji. Otazníky visí také nad rychlým odvoláním ředitele nemocnice Josefa Pejchla. Rada kraje Vysočina ho zbavila předevčírem funkce s tím, že není dobrým manažerem v dané situaci a že nekomunikoval. Rozhodnutí hejtmana Miloše Vystrčila dnes otevřeně kritizovali opoziční zastupitelé. Jak dodává redaktor Milan Kopecký, připojil se k nim také havlíčkobrodský senátor Petr Pithart.

Milan KOPECKÝ:
Chyba není podle Petra Pitharta jen na straně ředitele Pejchla, ale patrně i policie. Hejtman na to měl brát zřetel.

Petr PITHART, senátor /KDUČSL/:
Už v té době, kdy se hejtman rozhodoval, přece musel vědět, že tam těch prodlení bylo víc, a ony teprve v úhrnu složily to překvapivě velké prodlení. A právě z tohoto důvodu, že pochybili mnozí, bych možná odolal tomu pokušení najít si obětního beránka.

Milan KOPECKÝ:
Miloš Vystrčil i přesto na svém rozhodnutí trvá. Nemocnici dočasně řídí náměstek Vít Kaňkovský. Odvolaný ředitel Josef Pejchl dnes poslal novinářům své nové prohlášení, kde opět poukazuje na to, že kraj byl informován včas. Dodává také, že ten, kdo nekomunikuje, je právě kraj a jeho úředníci.

Josef PEJCHL, odvolaný ředitel nemocnice:
Od začátku roku jsem tam podal devět vážných případů, vážných problémů nemocnice, majetkoprávních, kolem personálních, nevyřešil zdravotní odbor ani jeden. S kým mám komunikovat, když to nefunguje?

Milan KOPECKÝ:
Řekl Josef Pejchl. Mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová to krátce nato popřela.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nemocnice dnes začala kontaktovat pozůstalé obětí a také pacienty, kteří chladnokrevné řádění obviněného přežili.

LOK vyhlásil časově neomezenou stávkovou pohotovost

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Lékařský odborový klub dnes vyhlásil časově neomezenou stávkovou pohotovost ve všech nemocnicích. Podporují tím přijetí nového zákoníku práce, říká reportérka Marcela Krejsová.

Marcela KREJSOVÁ:
Pro Lékařský odborový klub je současný systém odměňování lékařů naprosto nevyhovující. Podle místopředsedy Lukáše Veleva chtějí stávkou docílit toho, aby pohotovost byla pro lékaře něčím navíc, ne nezbytnou součástí jejich platů.

Lukáš VELEV, místopředseda Lékařského odborového klubu:
Zahájili jsme informační zpočátku kampaň. Unavený a přepracovaný lékař je největším nebezpečím pro pacienta. Tuto kampaň šíříme pro rok 2007 a budeme trvat na tom, aby ten rok politici využili k tomu, že zdravotní systém změní tak, aby lékaři přestali být závislí na přesčasové práci a aby pacienti měli zajištěno, že se o ně stará kvalifikovaný a odpočinutý lékař.

Marcela KREJSOVÁ:
Pokud by ovšem vešel v platnost nový zákoník práce už 1. ledna 2007, nepřineslo by to podle tiskového mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta lékařům žádný prospěch.

Tomáš CIKRT, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Pokud se má naplnit zákoník práce tak, jak je navrhováno jeho nové znění, od prvního ledna, tak je možné trojí řešení. Buď lékaři přijdou o své peníze, nebo se ten zákon bude obcházet, anebo bude omezena péče o pacienty.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Podle LOKu potrvá stávková pohotovost, dokud nebude přijata nová mzdová norma pro zdravotnictví.

Poslanec ČSSD Melčák prý opouští klub

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Sociální demokracie možná přijde o dalšího poslance. Podle informací serveru Aktuálně CZ hodlá totiž opustit poslanecký klub strany Miloš Melčák. Důvodem má být atmosféra ve straně. Podle serveru poslanec současně nevyloučil, že by mohl dovolit vznik vlády Mirka Topolánka bez ohledu na stanovisko své mateřské strany. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Veronika Hankusová. Veroniko, hezký podvečer.

Veronika HANKUSOVÁ:
Hezký podvečer. Podle serveru Aktuálně CZ Melčák uvedl, že chce vystoupit z klubu. Poslanecký mandát si prý ale nechá. V minulých dnech se ho také údajně někdo snažil zastrašovat. Sociální demokracie zatím od poslance nemá žádnou oficiální zprávu a potvrdil to i šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Nedisponuji žádnou formou sdělení kolegy Melčáka o tom, že by opouštěl poslanecký klub. Nemluvil jsem s ním osobně, telefonicky, nemám k dispozici ani žádné písemné prohlášení.

Veronika HANKUSOVÁ:
Miloš Melčák byl jedním z těch poslanců ČSSD, kteří preferovali odchod strany do opozice. Po úterním zasedání klubu ale nakonec všichni nespokojení poslanci ubrali na důrazu. Prošlo totiž usnesení, že alternativou k vládě není opozice, ale třetí pokus o sestavení kabinetu. Klub se také rozhodl, že hlasovat o důvěře vládě se bude jednotně. Miloš Melčák tehdy odpověděl.

Miloš MELČÁK, poslanec ČSSD:
Můj názor v tuto chvíli skončil.

Veronika HANKUSOVÁ:
Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř není ze situace překvapený. Jisté napětí je podle něj v klubu ČSSD patrné.

Petr TLUCHOŘ, předseda poslaneckého klubu ODS:
Hlasy po jiném řešení, než které nabízí pan předseda Paroubek, sílí. A myslím, že jestliže se pohybuje po Poslanecké sněmovně, tak to přijít musí také.

Veronika HANKUSOVÁ:
Podobný krok jako Melčák koncem října udělal i poslanec Michal Pohanka. Ten ale stále na klub ČSSD dochází a v zásadních otázkách hlasuje se sociálními demokraty.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Aktuální politickou situaci shrnula v Ozvěnách dne redaktorka Veronika Hankusová. Díky, na slyšenou.

Veronika HANKUSOVÁ:
Na slyšenou.

Nad vilou Tugendhat se vznáší další otazník

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nad světově známou funkcionalistickou vilou Tugendhat v Brně se vznáší další otazník. Dosud její obnovu brzdily spory týkající se tenderu na projekt. Teď se ale ohlásili dědicové původních majitelů a oznámili zájem znovu získat vilu do svého majetku. Proslulou stavbu, od roku 2001 zapsanou mezi památkami UNESCO, by podle právního zástupce Tugendhatů dál nechali přístupnou veřejnosti, ubezpečuje i redaktorka Zuzana Kopuletá.

Zuzana KOPULETÁ:
Ke schůzce mezi švýcarským právním zástupcem Tugendhatů a náměstkyní brněnského primátora Barborou Javorovou došlo včera. Bylo to však prý jen informativní setkání a nebyly předloženy žádné dokumenty ani dohodnuto další jednání.

Barbora JAVOROVÁ, náměstkyně brněnského primátora:
Pokud právní zástupce rodiny má nějaké dokumenty, na základě kterých by se o tom dalo uvažovat, tak je bude muset předložit. V tuto chvíli není o čem jednat.

Zuzana KOPULETÁ:
Proto se podle náměstkyně Barbory Javorové město nadále hodlá ve vztahu k Tugendhatu chovat tak, jakoby žádnou podobnou informaci neobdrželo. Jakmile se podaří vyřešit spory kolem výběrového řízení na projektanta a vyjasnit finanční záležitosti týkající se rekonstrukce, podnikne kroky k jejímu zahájení. Ředitel Muzea města Brna, které památku spravuje, Pavel Ciprián potvrdil, že její stav skutečně už neumožňuje dlouho otálet.

Pavel CIPRIÁN, ředitel Muzea města Brna:
Některé autentické prvky mohou být poškozeny prostě nevratným způsobem, takže by se musely vyrábět kopie místo repasí těch originálů.

Město Vsetín přestěhováním Romů neporušilo lidská práva

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Město Vsetín přestěhováním šestatřiceti převážně romských rodin do jiné městské části neporušilo lidská práva. Shodli se na tom senátoři z výboru pro lidská práva při návštěvě těchto domů, které zařídilo město vedené starostou a senátorem Jiřím Čunkem z KDUČSL.

ČR prohrála spor s Václavem Linkovem

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Česká republika prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor s Václavem Linkovem. Stěžoval si, že české úřady odmítly v roce 2002 jeho žádost o registraci Liberální strany. Náš stát teď musí Linkovovi vyplatit kompenzaci části hmotné škody a soudních výloh.

Nehoda autobusu v severním Bulharsku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Při nehodě autobusu v severním Bulharsku dnes zahynulo nejméně devatenáct lidí. Další tři cestující se zranili, když jejich autobus spadl z mostu do řeky Jantra v blízkosti města Bjala. To je tři sta kilometrů severně od hlavního města Sofie. Autobus se před pádem do řeky srazil s nákladním autem.

Ve Vídni byl dnes na pořadu opět Temelín

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ve Vídni byl dnes na pořadu opět Temelín. Jak dodává vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, nový český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal se setkal s tamním ministrem životního prostředí Josefem Pröllem.

Marie WOODHAMSOVÁ:
Hlavním předmětem rozhovorů byly blokády českorakouských hranic. "Jejich průjezdnost je pro naši republiku prioritou," upozornil ministra Prölla český velvyslanec Jan Koukal. Řekl, že Česká republika uznává právo protiatomových aktivistů na protesty, musí však být při nich umožněna alespoň omezená průjezdnost hraničních přechodů. Rakousko se oprávněně obává, že by Česká republika mohla, budouli odpůrci atomu v blokádách pokračovat, přerušit bezpečnostní dialog v otázkách temelínské jaderné elektrárny. Pokud se týká dohody z Melku, byl údajně ministr Pröll zdrženlivý, přesto se však oba pánové dotkli právních aspektů této smlouvy. Z rozhovoru vyplynulo, že je třeba sjednotit pohled na melkskou dohodu, zejména s ohledem na případné možnosti řešení mezinárodněprávních sporů.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V samotné elektrárně Temelín dnes před polednem neplánovaně odstavila druhý blok závada. Je na systému, který přivádí vodu do parogenerátorů. Systém zareagoval na chybný signál v nejaderné části zařízení, tedy v místech mimo reaktor. Podle energetiků to není nebezpečné.

Bush a Blair jednali o Iráku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair dnes jednali ve Washingtonu o vyhrocené situaci v Iráku. Před chvílí ujistili, že Spojené státy a Velká Británie budou dál podporovat mladé demokracie na Blízkém východě. Voláme teď do Washingtonu zpravodaje Českého rozhlasu Alexandra Píchu. Alexi, hezký podvečer.

Alexandr PÍCHA:
Dobrý den.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Jakým způsobem reagoval Tony Blair na jednání o koaliční strategii v Iráku a na doporučení nezávislé komise Kongresu?

Alexandr PÍCHA:
Tony Blair ujistil, že je v zájmu Británie, aby se dosáhlo úspěchu v Iráku, aby se podařilo potlačit sektářské násilí. Jednotlivé body doporučení Baker Hamiltonovy komise sice nerozváděl, ale zdůraznil, že je nutné řešit problémy Blízkého východu celkově, zejména to, aby vedle sebe mohly v míru existovat dva nezávislé státy, Izrael a Palestina. Prezident Bush zdůraznil, že Amerika a Británie se ocitly v těžké době, přirovnal ji k situaci před pětašedesáti lety, kdy právě dnes Japonsko přepadlo Spojené státy. George Bush zdůraznil, že vítězství proti extremistům a hlavně zastavení jaderného zbrojení na Blízkém východě je důležité pro naše děti, pro další generace. Britský premiér Tony Blair prohlásil, že země Blízkého východu stojí před dvojí základní volbou, buď jít svobodně v demokratické společnosti, nebo v sekulárním, či náboženském totalitním státě. Takže víceméně potvrzení dosavadních postojů Washingtonu a Londýna.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Takže za informace děkuji zpravodaji Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandru Píchovi.

Alexandr PÍCHA:
Na slyšenou.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na slyšenou.

V Londýně byl pohřben agent Litviněnko

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V mešitě v centrálním Londýně byly modlitby za bývalého sovětského agenta Alexandra Litviněnka, který zemřel 23. listopadu v Londýně. Poté následoval soukromý Litviněnkův pohřeb, hlásí britský spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Třiačtyřicetiletý bývalý sovětský agent Alexandr Litviněnko, který zemřel v Londýně na následky otravy izotopem polonia 210, na smrtelném loži údajně přijal muslimskou víru. Modlitby za něho se dnes konaly v mešitě v londýnském Regentově parku za účasti jeho rodiny a přátel. Podle zpravodaje BBC byli mezi přítomnými Litviněnkův otec Valter a čečenský přítel Achmed Zakajev. Mluvčí mešity oznámil, že Litviněnkovy pozůstatky tam nemohly být přivezeny kvůli obavám z radioaktivity. Po modlitbách následoval Litviněnkův soukromý pohřeb na neznámém místě v Londýně. Britská policie vůbec poprvé oznámila, že Litviněnkovu smrt nyní vyšetřuje jako vraždu.

Unijní diplomaté se k turecké nabídce staví rozpačitě

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Turecko ustupuje. Evropské unii nabídlo, že otevře jeden přístav a letiště kyperským lodím a letadlům. Ankara tak na poslední chvíli částečně splnila podmínky Evropské unie, která hrozila zablokováním přístupových jednání. Hlavním problémem je právě neochota Turecka normalizovat vztahy s Kyprem, vysvětluje z Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
"Návrh je to dobrý, ale potřebuje vyjasnit," uvedl dnes odpoledne v reakci na tureckou nabídku ministr zahraničí předsednické země Finska Erkki Tuomioja. A právě vyjasňováním se nyní podle všeho diplomaté zabývají. Není totiž zcela zřejmé, jestli Turecko svou nabídku podmiňuje otevřením jednoho přístavu a letiště v Severokyperské turecké republice, což by podle první reakce bylo jen těžko přijatelné pro Kyperskou, převážně řeckou republiku. Už příští týden se budou osudem přístupových jednání s Tureckem na summitu zabývat šéfové vlád a hlavy států pětadvacítky. Bývalý eurokomisař a znalec unijních poměrů Pavel Telička varuje.

Pavel TELIČKA, bývalý eurokomisař:
Právě ta kolonka rozšíření kromě obecné fráze, že se vítá rozšíření o Bulharsko a Rumunsko, je zatím prázdná.

Vít POHANKA:
A to znamená, že vyjednavači jen několik dnů před summitem stále ještě nevědí, jaký závěr k přístupovým jednáním s Tureckem vůbec navrhnou.

Policejní odposlechy by měly projít změnou

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Systém nasazování, povolování a nakládání s odposlechy by měl projít změnou. Řekl to plukovník Tomáš Almer, ředitel Útvaru zvláštních činností Policie České republiky v pořadu Dvacet minut Martina Veselovského. Podle něj by soudci měli víc kontrolovat, na jaké číslo a na jakou osobu je takový odposlech nasazován.

Tomáš ALMER, ředitel Útvaru zvláštních činností Policie ČR:
Měli by dokonce mít takovou povinnost podle mého názoru. Ten příkaz je v podstatě příkazem k prolomení lidských práv, který jsou ústavou garantovaný u nás. A já se domnívám, že lidská práva jsou velmi individuální záležitost každého jednotlivce, a to znamená, že při vydání toho příkazu by se na toto mělo myslet a měl by vlastně být definován ten přístroj včetně jeho uživatele. Tam, kde je možno zjistit toho účastníka, myslím si, že by měl být povinně uveden v tom příkaze.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pořad Dvacet minut Martina Veselovského s ředitelem Útvaru zvláštních činností Policie České republiky Tomášem Almerem opakujeme o půl desáté večer.

Jedno z nejlepších ruských divadel hostuje v Praze

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Jedno z nejlepších ruských divadel hostuje v Praze. Soubor Olega Tabakova hraje až do neděle v Dejvickém, Vinohradském a Švandově divadle. Další detaily přidává redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Oleg Tabakov se svým divadlem zvaným Tabakerka hraje Pražanům vůbec poprvé, a to i přesto, že Tabakov Českou republiku mnohokrát navštívil.

Oleg TABAKOV, ředitel souboru:
Býval jsem tu často. Víza v mých pasech svědčí o tom, že jsem tady byl třikrát až čtyřikrát častěji než v ostatních zemích. Prostě vaše země tvoří nedílnou součást mého citového života. Vztah k ní mě formoval jako začínajícího profesionála v šedesátých letech.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Netají se svými sympatiemi k Česku. V osmašedesátém hostoval v Činoherním klubu jako Chlestakov v tolik známém Revizorovi. Říká, že na tu dobu má vzpomínky jen něžné a láskyplné. Podle informací z divadel všechna představení souboru Tabakerka jsou vyprodána.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu