Adrenalin, sporty, psychika

18. leden 2007
Vaše téma

V tuto chvíli pojďme říct, co vlastně adrenalin je. Tak, jde o hormon, který vzniká spolu s dalšími hormony v kůře nadledvin, což je párový orgán umístěný, jak už název napovídá, nad ledvinami. Funkce adrenalinu jsou důležité i v rámci metabolismu, ale hlavně adrenalin nám pomáhá vyrovnat se se stresovými situacemi.

moderátor:
Je tedy životně důležitý?

Jiří KOKMOTOS:
Tak, odpovědět na tuto zdánlivě jednoduchou otázku, je kupodivu docela těžké, pokud si teď čekal ano, nebo ne, tak tě zklamu, proto nechme raději promluvit odbornici, vedoucí oddělení klinické endokrinologie, endokrinologického institutu Marcelu Dvořákovou.

Marcela DVOŘÁKOVÁ, vedoucí oddělení klinické endokrinologie:
Životně důležitě ho nemusíme potřebovat, ale jsou jiné hormony v nadledvinách, hlavně v té kůře, které skutečně k životu potřebujeme, to jsou takzvané stresorové hormony, kortikoidy, a bez nich bychom nepřežili žádnou zátěžovou reakci.

Jiří KOKMOTOS:
Čili, abychom tomu dobře porozuměli, bez směsi adrenalinu a dalších hormonů, by každá partnerská roztržka končila smrtí alespoň jednoho z partnerů.

moderátor:
Hladinu adrenalinu zvedáme hlavně sportem, jak jinak?

Jiří KOKMOTOS:
Tak existuje samozřejmě i lék s názvem Adrenalin, ale nejde o žádný prapodivný přípravek z Teleshopingu, který nám zaručeně například doma v posteli navodí nějaký pocit extrémního vypětí. Tento lék používají výhradně lékaři, například při silných alergických reakcích k tomu, aby se tělo co nejrychleji se šokem vypořádalo samo, takže pokud si člověk chce zvednout adrenalin v krvi, tak se musí vybičovat také k nějakému výkonu jako Martin, jezdec na kole BMX.

Martin, jezdec na kole BMX:
Já jsem se nedávno vrátil z výletu z Asie, byl jsem v Thajsku, kde jsem byl se svým kolem skákat, v podstatě já tady v Čechách trénuju skoky na kole přes rampy různé, no, a v Asii mají vlastně nejlepší rampy, tak jsem jel tam, jel jsem přímo do Thajska a tam jsem přeskočil desetimetrovou jámu, před kterou byla ještě samozřejmě ta rampa, no, ale pozor v té jámě bylo asi sto dvacet hadů, jedovatých hadů a mně se podařilo celou tuhle jámu na kole přeskočit.

Jiří KOKMOTOS:
Tak, samozřejmě je nutné zdůraznit, že každý takovýto kousek je nutné pořádně natrénovat a do žádného z extrémních sportů by se člověk neměl vrhat bezhlavě a začátečníci by si k sobě měli vzít určitě nějakého toho instruktora.

moderátor:
Ano, ten hadí skok, já nevím, jestli obdivovat, nebo ho poslat k jiným odborníkům tedy. Jiří Kokmotos připravil dnešní Vaše téma, řekněme, i v tom dnešním všedním dni bylo odpočinkové, sportovní a myslím, že i poučné. Jiří Kokmotos, díky a hezký večer.

Jiří KOKMOTOS:
Na slyšenou.

redaktor:
Zavolejte, co vás zajímá, 221552222.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu