Zákaz výherních automatů v historické části Olomouce

26. leden 2007
Pod kůži

Žádné výherní automaty v historickém jádru města, taková je představa olomouckých radních po prvním červenci tohoto roku. Čekají provozovatele heren v Olomouci smutné časy? Radnice chce tímto zákazem do budoucna zachránit historické centrum města před provozovnami heren a výherních automatů. Pokud vyhlášku schválí zastupitelstvo, bude platit od prvního července zákaz těchto zařízení na horním a dolním náměstí. Podle náměstka primátora Jiřího Martiňáka olomoucká radnice využila příznivé situace.

Jiří MARTIŇÁK, náměstek primátora:
Využili jsme situace, kdy stávající stav nám vydání této vyhlášky dovoluje a zároveň nám téměř i časově nahrává, protože ve stávajícím okamžiku žádné takové zařízení na horním ani dolním náměstí není a ani nebylo požádáno v tento okamžik o povolení zřízení nějaké nové herny, a proto jsme využili tuto příhodnou chvíli a tuto vyhlášku jsme na jednání rady města schválili.

Blanka MAZALOVÁ:
Jinak ale situace vypadá, pokud srovnáme území tří hektarů horního a dolního náměstí, které chce radnice před výherními automaty chránit, v porovnání s celou městskou památkovou rezervací, která se rozkládá na sedmdesáti pěti hektarech, a což teprve zmíněné tři hektary ve srovnání s rozlohou města Olomouce, tedy více než deseti tisíci hektary, tak tento problém vnímají Olomoučané. Rozhodnutí radních vítají, ale rádi by zákaz výherních automatů rozšířili i na další části Olomouce, kde herny stále častěji vytlačují malé obchůdky a pekárny. Jen v blízkosti hlavního nádraží najdete téměř desítku těchto provozoven.

osoba:
Já bych to úplně zrušila. Všichni bysme byli rádi, protože tady na Masarykové je jich aspoň deset a že to teda opravdu není dobré pro ty mladé lidi.

osoba:
Tak asi to nezabrání tomu, že toho bude pořád přibývat, ale tak aspoň tam v tom centru nebude.

osoba:
Určitě jich je hodně. Mělo by se to snížit, všude.

Blanka MAZALOVÁ:
Před výherními automaty varují také lékaři a psychologové. Riziko závislosti totiž podle psychologa Pavla Koldy podléhají nejčastěji teenageři ale nejen oni.

Pavel KOLDA, psycholog:
K nim budeme přiřazovat všechny ty, kteří se přes svůj vyšší věk nestali těmi, které máme za spořádané, za zodpovědné osoby a především v té vyšší kategorii potom jsou to hlavně ti, které máme obecně pod pojmem sobci. Protože ten, kdo užívá v hernách, ten většinou dříve nebo později musí se chovat tak, že na něho ti druzí doplácí, a to je asi ten velký problém, který se s tím spojuje.

Blanka MAZALOVÁ:
Zatímco se tady olomoučtí radní snaží vytěsnit výherní automaty z historického centra města, v ostatních částech jich utěšeně přibývá. V roce 2003 jste jich mohli napočítat 1388, ke konci roku 2006 už jich bylo o 400 víc. Stoupající trend tedy nelze popřít. Radnice zatím neuvažuje o dalších restrikcích, i když se nebrání určité regulaci, vše je podle primátora Martina Novotného v obecné rovině.

Martin NOVOTNÝ, primátor Olomouce:
My v tuto chvíli o tom začínáme diskutovat, chceme i třeba pomáhat rozumnou politikou v oblasti délky nájmů obchodníkům a majitelům různých restaurací a podobně v centru, aby to pro ně byla perspektivní lokalita. Spousta měst v Evropě zažila tento trend včetně třeba Bruselu, centra Evropské unie, kdy se její historické centrum postupně vylidňuje. Nestává se tou výkladní skříní, ale právě naopak spíše tím, kam se tyto jevy vztahují a spíše periferie je perspektivní. My bychom chtěli to centrum nadále zachovat jako perspektivní lokalitu ve městě.

Blanka MAZALOVÁ:
K zákazu výherních automatů se loni odhodlali radní v Zábřehu. Nakonec však zvítězil kompromis, pouze určili, ve kterých restauracích umožní provoz výherních automatů. Opačný postup, tedy zákaz výherních automatů v přesně daných lokalitách, zvolili v Novém Jičíně, Bohumíně či v Aši.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: bam
Spustit audio

Více z pořadu