Léčba bolesti a opotřebení chrupavek

15. duben 2002
Zdraví

Bolesti a opotřebení chrupavek netrápí jen vrcholové sportovce. Takové onemocnění vzniká postupně, příčinami může být nadměrné zatěžování například nepřiměřenou váhou nebo také nevhodná strava. Jednou z možností, jak tyto obtíže léčit, je metoda pomocí biostimulačního laseru. Co tedy dělat, když ani rehabilitace ani napravování nepomáhají a pacient ještě nechce uvažovat o operaci poradí ortopéd Vít Poštulka.

Poštulka: Dostaneme-li se do situace, kdy kloubní problém, páteřní, svalový se změní z funkčního na strukturální, jinými slovy, z porušené funkce, z porušeného pohybu je poškozena struktura šlachy či chrupavky, tak většinou už ani cvičení a napravení nepomohou. Jde o problém, kdy v koleni nebo mezi dvěma obratli máme postiženou chrupavku. Většinou se používají jenom proti zánětlivé léky, masáže, prohřívání a jiné fyzikální metody, které mají omezenou schopnost pomoci. V naší ordinaci používáme biostimulační systém léčby, kdy použitím fyzikálních energií přímo působíme na postižená místa tak, abychom probudili regenerační síly organizmu a dosáhli částečného a i úplného zhojení narušení, například, chrupavky v oblasti kolenního kloubu. Pokud vás zajímá, o jaké energie se jedná, tak ve většině případů to dokáže pulzní magnetické pole nebo laser.

Jdou ještě jinak řešit obtíže při porušení chrupavky?

Poštulka: Do střetu se dostává konvenční klasický a celostní přístup, kdy se snažíme brát v úvahu organismus a jeho regenerační schopnosti a v maximální míře je podpořit. Jsem zastáncem postupného léčení, to znamená dát v první chvíli šanci organizmu tak, aby se zahojil sám. Není-li to z různých důvodů možné, poškození je příliš hluboké, nezhojí se pomocí stimulace energiemi, je pak možné zvážit operační řešení. Často se i banální kloubní poruchy, které nelze odstranit léky a mastmi, operují. Zákrok sice přinese úlevu, ale jde o bolestivý, drahý způsob léčby a může se i stát, že příliš nepomůže a pak tento problém už může řešit málokdo.

Spustit audio

Více z pořadu