Letní jazykové kurzy pro děti

14. květen 2002
Dobrá rada

Jestli máte doma malé děti, určitě už plánujete, co s nimi o prázdninách. Pokud se rozhodnete poslat potomka na letní jazykový tábor, určitě neuděláte chybu. Podle čeho takový dlouhodobý kurz vybírat a co dětem před odjezdem říci poradí ředitelka škol Berlitz Milada Hanzáková

Hanzáková: Musíte dítě seznámit s tím, co od takového tábora může očekávat. Neposíláme ho tam za trest, ale aby si osvojil jiný jazyk, aby lépe mluvil, používal slovní zásobu, zopakoval si znalosti. Rada pro rodiče je jasná. Detailně se podívejte a seznamte s programem letního tábora, co budou děti dělat dopoledne, jakou činností se budou zabývat odpoledne, pozor, aby neseděli dlouho v lavicích, byly motivovány hrou a viděli, že se jazyk nepoužívá jenom ve škole, ale v každodenním životě.

Jak je důležitý rodilý mluvčí na táboře, který může být v Čechách i na Moravě?

Hanzáková: Domnívám se, že tato role je velmi důležitá součást tábora. Dítě vidí, že to není jenom nějaká škola a hraní si na cizí jazyk, ale nevyhnutelnost, protože s rodilým mluvčím se nedomluví jinak, než vyučovaným jazykem. Mají s mluvčím nějaké společné soutěže a děcko může spontánně používat cizí jazyk. Takovým způsobem se dobře jiná řeč učí.

Jak dlouho by měl takový tábor trvat?

Hanzáková: Záleží na věku dítěte. U předškoláků by mohl stačit týden, u větších dětí, třeba středně pokročilých, dva až tři týdny. U začátečníků také stačí týden, je to záběr nejenom psychický, ten dává nové prostředí, ale setkávají se s neznámými dětmi a navíc mluví cizím jazykem. Čím je nižší jazyková znalost, tím by měl být kratší pobyt.

Po návratu domů rychle do jazykové školy?

Hanzáková: Doporučuji to, protože do každého dítěte je nutné investovat jak čas, tak peníze. Minimálně jeden zvládnutý cizí jazyk by měl být součástí výchovy dnešního mladého člověka.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu