Jak vybrat vhodný zubní kartáček

30. květen 2002
Zdraví

Podle rady stomatologů si máme čistit zuby nejméně dvakrát denně a alespoň tři minuty. K tomu potřebujeme kromě zubní pasty i správný zubní kartáček. Ten je pro zubní hygienu hodně důležitý. Jak říká prezident stomatologické komory Jiří Pekárek, nezáleží na tom, zda je klasický nebo elektrický.

Pekárek: Záleží na kvalitě té části, která zuby čistí, to znamená na velikosti hlavičky, dnes se doporučuje spíše menší, protože tendencí je čistit ne celý zub, ale jednotlivé plošky.

Důležitá je kvalita vlálen. Tu ale poznáme jen pod mikroskopem, tak se vyplatí dát přednost značkovým výrobkům před levným zbožím. Elektrického kartáčku se v puse dítěte obávat nemusíme?

Pekárek: Má-li dítě raději elektrický kartáček, tak mu nevnucujme ten běžný. Nejde o sílu, ale o pečlivost se kterou stíráme speciální povlak na zubech a u dítěte efekt čištění musí kontrolovat dospělý.

Jiný tvar kartáčku používá dítě a jiný zase dospělý člověk.

Pekárek: Záleží na tom, zda se jedná o chrup s nízkou kazivostí a se zdravými dásněmi nebo o pacienta, který má nějaké onemocnění a chce ho zastavit.

Tohle všechno posoudí nejlépe stomatolog.

Pekárek: V případě, že se jedná o onemocnění parodontu, tak nestačí už pouze jenom kartáček, ale hygienu musíme doplnit o mezizubní kartáčky, dentální nitě. Jejich používání vyžaduje určitou techniku a tu vám vysvětlí lékař.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu