Problémy s křečovými žilami

24. červen 2002
Zdraví

Křečové žíly, neboli varixy, nejsou jen kosmetickým problémem. Vyskytují se nejčastěji na dolních končetinách a projevují se vakovitým svinutím a vystoupnutím povrchových žil. K neléčeným varixům se pak mohou připojovat bolesti nohou, křeče a někdy může dojít až k zánětu žil. Jak se dají křečové žíly odstranit?

Schütz: Křečové žíly postihují asi 20 procent populace. Častěji se vyskytují u žen. Člověk si je do života přináší, narodí se s dispozicí k nim, je to nedostatečnost na úrovni žilní stěny, která ho provází celý život, vytvářejí se drobné kosmetické žilky až po velké tvary žil.

Říká doktor Ota Schütz z pražské kliniky jednodenní chirurgie a dodává, jaké zdravotní komplikace mohou neléčené křečové žíly přinášet.

Schütz: S rozvojem křečových žil dochází k subjektivním obtížím, bolestem, tlakům, pnutím, mravenčení, pálení, pocitu těžkých nohou. Objektivně se mohou projevovat v podobě sekundárních změn, dochází k rozvoji pigmentace, jsou tu už komplikace v podobě možných zánětů žil povrchních nebo hlubokých, problémy s bércovými vředy, krvácením a někdy stav vede až k plicní embolii.

Léčba křečových žil je výrazně individuální. Postupuje se buď konzervativně nebo chirurgicky. Ke konzervativním metodám patří skleroterapie, při které se vstříkne sklerotizační roztok, pak se přikládá asi na dva týdny tlakový obvaz. Tato léčba se doporučuje při povrchových drobných varixech. Při větším nálezu se přistupuje k operaci.

Schütz: Před zákrokem se udělá nákres žil, operace trvá přibližně dvě hodiny a pacient je po ní schopen z operačního sálu odejít sám, s doprovodem. Po operaci ještě dvě hodiny zůstane a pak je svěřen do domácího ošetřování, což je po psychologické stránce výrazným pozitivním faktorem.

Pokud máte v rodině dispozici k tvorbě varixů, můžete se jejich vzniku bránit. Doporučuje se chůze, ne dlouhé stání nebo sezení a redukce nadváhy. Jsou-li už varixy vyvinuty, tak je nutné nosit kompresivní elastické punčochy. Předepíše je lékař a bývají hrazeny pojišťovnou. Vhodné je i chodit plavat.

Spustit audio

Více z pořadu