Nebezpečí pasivního kouření

10. září 2002
Zdraví

Pasivní kouření usmrtí v České republice několik stovek lidí ročně. Většina lidí ví, že způsobuje rakovinu plic, málokdo ovšem zná skutečnost, že dvakrát tolik pasivních kuřáků umírá na kardiovaskulární choroby. Američtí odborníci přišli na to, jak změřit látky z cigaret v ovzduší a tedy zjistit, kolik karcinogenních a jinak škodlivých látek se do těla dostane.

Hammondová: Kouř cigarety obsahuje tisíce chemikálií. Nejméně 60 z nich jsou těžké karcinogeny, látky způsobující rakovinu. Zjistit, jaké množství těchto látek se při pasivním kouření, nejčastěji při pobytu v zakouřených místnostech, do těla nekuřáků dostane, je velice obtížné. Dým, který kuřák nasává přímo do plic se významně liší od toho, který pouze odchází z hořící cigarety. Hlavní proud kouře vdechovaný kuřákem vzniká při daleko větší teplotě, než takzvaný proud vedlejší, stoupající od cigarety na popelníku. Je to vidět třeba na její špičce - při vtahování kouře je konec rudý a v klidu šedivý. Liší se i obsah kyslíku v jednotlivých proudech.

Říká profesorka Katrin Hammondová z Univerzity v Berkeley, Kalifornie. Nikotinu se dostává do plic kuřáka, při jednom vdechnutí, dvakrát menší množství, než u kuřáka pasivního. Ten také vdechuje 100 násobně více těžkých karcinogenů. Pokud člověk stráví 4 hodiny v zakouřené místnosti, dostává se mu do těla tolik nikotinu, jakoby vykouřil čtvrtinu cigarety. Prudce jedovatých látek inhaluje jako ten, který za stejnou dobu vykouří 10 cigaret. V České republice umírají podle doktorky Evy Králíkové na následky pasivního kouření stovky lidí ročně.

Králíková: Pasivní kouření je také částečně příčinou syndromu náhlého úmrtí dítěte. Ten také souvisí s kouřením matky v posledních 3 měsících těhotenství.

Pasivním kouřením jsou nejvíce ohroženi zaměstnanci barů a restaurací.

Králíková: Zákoník práce ve svém paragrafu 133 zajišťuje nekuřácké pracoviště a to i servírkám nebo číšníkům. Zákon 37 z roku 1989 zakazuje kouřit v restauracích po dobu podávání hlavních jídel.

V Kalifornii je kouření zakázáno na všech pracovištích, tedy i v barech a restauracích. V českých zařízeních tohoto typu se podle profesorky Hammondové upřednostňují zájmy hostů před zdravím zaměstnanců.

Spustit audio

Více z pořadu