Odborářům z Nové huti se nelíbí postup při propouštění

2. říjen 2002
Pod kůži

Odboráři Nové huti Ostrava se dostali do sporu s vedením podniku. Jsou přesvědčeni o tom, že management porušuje kolektivní smlouvu a pravidla související s přípravou snižování zaměstnanosti.

Odboráři Nové huti tvrdí, že je vedení podniku neinformovalo o chystaném razantním propouštění zaměstnanců v letech 2003 až 2005. Personální ředitelka Nové huti chce do konce roku 2005 snížit počet zaměstnanců zhruba o čtvrtinu.

Ta čísla jsou orientační, protože na ně všechny jsou připravované projekty. Rok 2002 až 2005 tak by mělo být tři tisíce čtyři sta jako absolutně uspořených, z čehož by mělo být dělení na vyčlenění tedy tisíc dvě stě padesát sedm a racionalizace je těch dva tisíce sto čtyřicet dva.

Všichni odborníci se shodují v tom, že Nová huť se propouštění skutečně nevyhne. Mluvčí ostravského Úřadu práce Svatava Vaďurová, ale varuje, že lidé odcházející z tohoto podniku práci ve většině případů nenajdou.

Projev Svatavy Vaďurové: Pokud jde o mladší bývalé zaměstnance, tak samozřejmě se mohou rekvalifikovat, ale v současné době skutečně v Ostravě nová pracovní místa nevznikají, takže i šance zaměstnanců Nové huti, kteří by byli uvolněni, najít zaměstnání bude poměrně malá.

Místopředseda podnikové odborové rady a člen dozorčí rady Nové huti Jaroslav Marek je přesvědčen, že prohlášení o snižování zaměstnanosti v tomto podniku navozuje v Nové huti atmosféru strachu. Budoucí vlastník Nové huti přitom podle něj nerespektuje platné zákony.

Projev Jaroslava Marka: My teprve zasedáme k jednacímu stolu, kdy se budeme o jednotlivých návrzích bavit, ale z novin už se dočítáme, jakým způsobem Nová huť bude oblast zaměstnanosti realizovat do budoucna. Mrzí nás způsob komunikace s potencionálním vlastníkem, firmou Elenem holding, která zapomněla na jednu věc, že tady máme určité zákony, které odborům umožňují v podstatě realizovat potřeby zaměstnanců, které odbory zastupují. Ty organizační změny se realizují permanentně, my akorát dohlížíme, aby to nebylo zběsilé, aby nedocházelo v podstatě k tomu, že potom následně lidé budou muset vykonávat přesčasy, že se tady budou najímat nějaké externí firmy, se kterými máme ustavičně problémy z hlediska dodržování pracovně právních předpisů. U nich neexistuje pevná pracovní doba, bezpečnost atd.

S tvrzením odborářů Nové huti, ale zásadně nesouhlasí mluvčí společnosti Ivo Čelechovský.

Za prvé představenstvo když schválilo střednědobý plán vyčlenění úspor zaměstnanců na léta 2002 až 2005, předkládala ho dozorčí radě, ve které má odborová organizace čtyři zástupce. V průběhu července a srpna, když se odborová organizace setkala s představenstvem společnosti na těchto společných jednáních, se hlavně probírala tato čísla, to znamená personální zeštíhlení až do roku 2005.

Na Ostravsku je kritický nedostatek pracovních míst. Jednou z možností jejich vzniku je i takzvaná dolní oblast Vítkovic, kde by mohlo najít uplatnění až několik set lidí právě z hutního průmyslu. Budoucí průmyslový a historický park ale zůstává jen na papíře a nová místa jsou v nedohlednu, kritizuje projekt mluvčí ostravského Úřadu práce Svatava Baďurová.

Projevu Svatavy Baďurové: Pokud by byly prostředky a síly k jeho realizaci, nepochybně by to byl jeden z možných zvratů, který by přinesl růst zaměstnanosti v Ostravě a to tady je opravdu strašně moc třeba.

Odboráři Nové huti Ostrava zasednou tento týden k jednacímu stolu se členy managementu kvůli nové kolektivní smlouvě teprve podruhé. Předeslali ale, že pokud co nejdříve nedojdou ke společné shodě alespoň v zásadních bodech této smlouvy, jsou připraveni i k protestním akcím.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu