Léčba nitroušních šelestů

10. říjen 2002
Zdraví

K jednomu z nejrozšířenějších onemocnění sluchu patří určité neztišitelné nitroušní šelesty. K jejich léčbě se používají nejrůznější prostředky, v poslední době také nitroušní katetr. O jaký se jedná zákrok a kdo ho může podstoupit vysvětluje přednosta otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady docent Aleš Hahn.

Hahn: Jedná se v podstatě o to, že cíleně pomocí katetru zakončeného malou olivkou zavádíme léčiva, nejčastěji hydrokortizon, do oblasti okrouhlého okénka, to je ohraničení vnitřního ucha vůči uchu střednímu. Sumárně lze říct, že lék, který normálně dáváme ústy nebo pomocí infůze, zavádíme přímo do cílového orgánu.

Ve vnitřním uchu se tak dosáhne maximální koncentrace léku.

V tom je velká výhoda metodiky, protože obejdeme krevní oběh a podáváme lék přímo do vnitřního ucha.

Tento zákrok se pacientům předepisuje až ve chvíli, kdy nezabírají všechny ostatní metody léčby nitroušních šelestů.

Hahn: Není to standardní operace, dělá se zřídka v případě, když skutečně je šelest neztišitelný, když ho nelze ovlivnit metodikou laseru či léčbou farmakologickou.

Podle docenta Hahna je to především kvůli vysoké nákladnosti léčby.

Hahn: Možná, že zní zvláštně, proč aplikujeme tuto metodu velice zřídka. Katetr je nesmírně drahý, pojišťovna nám ho nehradí a když ho použijeme, zatížíme značně rozpočet kliniky. Spoluúčast tam není, budeme se snažit s právníky tuto možnost otevřít, katetr stojí 14 000 korun a není resterilizovatelný, jeho aplikace je jednorázová. Zatím jsme takto operovali asi 20 nemocných.

Léčba nitroušním katetrem je podle dosavadních výsledků úspěšná.

Hahn: Pacient udává, že šelest zmizel nebo je nižší. Dnes se dá říci, že u 60 takto léčených přetrvává zatím zlepšení stavu více než rok.

Spustit audio

Více z pořadu