Jak správně nabrousit nože a nůžky

18. říjen 2002
Dobrá rada

S následujícím problémem se setkal už asi každý. Chcete si ukrojit chleba a příliš vám to nejde. Chcete něco ustřihnout nůžkami a ono se to nedaří. Zkrabacený potrhaný okraj místo hladké hrany dovede někdy i naštvat. Vaše nástroje jsou nejspíš tupé, potřebují nabrousit.

Dostál: Každým používáním nože se ostří otupí. Podle kvality materiálu vydrží ostří i rok. Pak je nutné broušení.

Říká nožíř Karel Dostál. V okamžiku, kdy si nůžky či nůž kupujete, tak rozhodujete, jak často budete tuto službu využívat.

Dostál: Na dnešním trhu je hodně špatných výrobků. Dováží se z Číny, Asie a odjinud a laik se těžko v kvalitě orientuje. Dříve si firmy na své výrobky vyrážely značky a teď často najdete nápis Sollingen tam, kam zdaleka nepatří.

Záleží na tom, kde si zboží pořizujete a na zkušenostech ostatních zákazníků. Údržba nožů a nůžek vyžaduje pravidelné broušení.

Dostál: Hlavně se neobracíme na pokoutné brusiče, kteří chodí po domech. Brousit se musí pod vodou, pak leštit, obtáhnout.

Doporučujete svépomocné domácí broušení?

Dostál: To je špatné. Doma se pracuje na sucho, kov se vyhřeje a ztratí kvalitu.

Zkušení nožíři vám tuto službu nabídnou na počkání.

Dostál: S nůžkami je víc práce, musí se rozebrat, vybrousit spodky a vršky, trvá to déle.

Dají se každé nůžky nabrousit?

Dostál: Litinové nůžky se brousí špatně, praskají.

Nůž a nůžky kvalitně nenabrousí ani různá ostřící kolečka a jiná zařízení.

Dostál: Nože hodně rychle ubývají, není to vhodný způsob ostření.

Nožíř vám nabrousí i další domácí pomocníky. Nože do mixéru, strojku na maso, sekerky, pily a nože do sekaček.

autor: zva
Spustit audio

Více z pořadu