Zelený zákal, glaukom

4. listopad 2002
Zdraví

Ten, kdo má problémy se zrakem ví, co všechno to obnáší. Mnohdy si ale za to můžeme i sami. Například časté bolesti hlavy mohou signalizovat, že s naším zrakem není něco v pořádku. Nebo nevidíme na text dobře a k lékaři nezajdeme. O závažném onemocnění - zeleném zákalu - jsme si povídali s očním lékařem Petrem Výborným.

Glaukom se projevuje zvýšeným nitroočním tlakem, následnými změnami vnitřních částí oka a poškozením zrakového nervu. To vše vede k poruchám vidění a toto onemocnění může postihnout každého.

Výborný: Dá se říci, že postihuje zhruba 2 procenta lidí nad 40 let věku, jsou i určité rizikové faktory, třeba onemocnění v rodině či cukrovka a i když žádný nemáte, můžete chorobou onemocnět.

Šedý zákal se u nás velice úspěšně léčí laserem nebo operativně. U glaukomu je to problém, protože jde o nevyléčitelnou nemoc. Operace se také provádějí, ale jenom u pacientů, kterým nepomohly kapky a jiné léky.

Výborný: Paleta léků je široká a máme z čeho vybírat. Pacient musí být léčen stále a chodit na pravidelné kontroly. Je to ale spojeno s mnoha problémy, léčba je drahá a pro pacienta celoživotní. Nebylo počítáno s tím, že preparáty na léčbu glaukomu budou tak drahé. Ordinace, které chtějí léčit moderně se nevejdou do limitovaných nákladů předepsaných pojišťovnami. Jedná se o překážku, protože chceme dobře terapeuticky zasáhnout, ale jsme v této možnosti výrazně omezeni.

Většina z nás si ani neuvědomuje, že může glaukomem onemocnět, je možné tomu předcházet, ale ne zabránit.

Výborný: Pravidelnými kontrolami a využitím moderních diagnostických přístrojů, které chorobu odhalí velmi brzy, jsme schopni začít léčit pacienta včas, dříve než se objeví výrazné změny zrakových funkcí. Doporučuji každému, kdo potřebuje brýle na čtení, aby zašel k očnímu lékaři na vyšetření se zaměřením na možnou závažnou chorobu, kterou zelený zákal je.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu