Počet exekucí rychle roste

Počet soudem nařízených exekucí každoročně přibývá. Zatímco v roce 2006 takových případů bylo přes 309 tisíc, letos se očekává, že číslo dosáhne hranice 700 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neplatičům hrozí exekuce

Neplatičům hrozí exekuce | Foto: a-kontra.net

Exekutorské komora varuje hlavně před růstem počtu takzvaných vícečetných exekucí. Jedná se o několik řízení, která jsou vedená na jednoho člověka. Podle Exekutorské komory přestávají být výjimkou tři nebo čtyři řízení, objevily i případy, kdy dlužníci bojují s desítkami exekucí najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nárůstu neplatících dlužníků mluvili na Rádiu Česko viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek a Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni

Nejčastější jsou exekuce do výše 20 tisíc korun. Často jde o nezaplacené pokuty revizorům nebo městským strážníkům.

Viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek očekává, že počet neplatících dlužníků bude dál stoupat. K největšímu nárůstu podle něj dojde v průběhu příštího roku.

Od září jsou v provozu dvě bezplatné poradny. První je v Praze, druhá v Brně. Podle Proška je o ně obrovský zájem. "Objednáváme lidi už na únor. V průběhu ledna navíc otevíráme poradnu v Plzni a připravujeme poradnu v Jihlavě," řekl Prošek.

Od začátku letošního roku běží v ostrém provozu centrální evidence exekucí, kde si každý může zjistit, jestli je veden jako dlužník.

Může se to stát každému

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni a jeden z autorů Indexu predátorského úvěrování, které analyzuje chování nebankovních společností poskytujících spotřebitelské úvěry doporučuje, aby se zájemci o půjčku nejprve zamysleli nad tím, co se bude dít pokud nebudou schopni splácet.

"To se může stát za měsíc, za půl roku, za rok. Může se to stát každému, někdy jen stačí, když zaměstnavatel sníží plat a nastane problém s insolvencí," řekl Hůle. Pokud už takový případ nastane, je podle něj třeba vyhledat odbornou pomoc.

Ladislav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme