Nezaměstnanost na Ostravsku

22. květen 2003
Pod kůži

Jedním z nejvážnějších problémů, co se týče nezaměstnanosti, je rostoucí délka evidence na úřadech práce. V Moravskoslezském kraji patří tak zvaná dlouhodobá nezaměstnanost k nejvyšším v republice. Tuto situaci ještě zhoršuje avizované propouštění tisícovek lidí z Tatry Kopřivnice, Vagónky Studénka a nebo z Nové Huti. Další informace zjišťoval Martin Knytl z ostravské stanice Českého rozhlasu.

Redaktor (Martin Knytl): Na Ostravsku je bez práce více než sto tisíc lidí. Téměř polovina z nich je v evidenci déle než rok a třetina dokonce déle než dva roky. Tuto nepříjemnou informaci potvrdila Svatava Vaďurová z Úřadu práce Ostrava.

Host (Svatava Vaďurová): Průměrná doba evidence uchazečů v evidenci Úřadu práce Moravskoslezského kraje meziročně vloni výrazně stoupla asi z pěti set šedesáti čtyř na šest set devět dní, a to je o sto dvacet pět dní vlastně déle, než činí ten celostátní průměr.

Redaktor (Martin Knytl): Jsou nějaké kategorie uchazečů, které převažují?

Host (Svatava Vaďurová): Samozřejmě, jsou to především lidé, kteří mají nějaké zdravotní omezení, potom jsou to lidé nad čtyřicet pět let. Často ti, kteří pracovali v těžkém průmyslu, lidé bez vzdělání, příslušníci národnostních menšin, lidé, kteří pečují buď o malé dítě, o zdravotně postiženého. No a také tak zvaní společensky nepřizpůsobiví jedinci.

Redaktor (Martin Knytl): Přizpůsobení se, to je velký kámen úrazu. Pracovní úřad dotuje až osmi tisíci korunami tak zvané veřejně prospěšné, tedy hlavně úklidové práce. Pro ty, kteří nemají mnoho šanci jiné místo najít. Slova této podnikatelky ale hovoří za vše. Prostřednictvím Úřadu práce místa zřizovala, dnes už to nedělá.

Projev podnikatelky: Třeba jsme udělali výběrové řízení a pobyli tady týden a byli pak nemocní na páteř a dlouze. Prostě bylo zřejmé, že nikdy pracovat nebudou a nebo když, tak z donucení, aby prostě nějakou část byli jako zaměstnanci, tak jsme prostě jim dali výpověď ve zkušební době.

Redaktor (Martin Knytl): Úřad práce je téměř bezbranný. K práci paradoxně nutit nemůže vůbec nikoho.

Host (Svatava Vaďurová): To, jestli uchazeč o zaměstnání by v evidenci, jak tam dlouho byl nebo opakovaně, o to se dnes zaměstnavatelé samozřejmě zajímají, chtějí kvalitní lidi a i to je tou příčinou, proč dlouhodobě nezaměstnaní lidé těžko nacházejí práci.

Redaktor (Martin Knytl): A nebo proč se třeba i desetkrát za sebou do evidence vracejí. I když podobných lidí bez vůle a motivace není většina, na Úřadech práce jsou a zřejmě stále ještě budou. I na Karvinsku, kde připadá na jediné volné místo šedesát osm uchazečů. Kvůli stále menšímu uplatnění v těžkém průmyslu se očekává dokonce až sto pětatřicet lidí na jediné volné pracovní místo. Ředitel Úřadu práce Karviná Jiří Monták dodává, že k tomu všemu se tento region vylidňuje.

Host (Jiří Monták): Mladí lidé si nacházejí práci v jiných regionech, například v Praze, ve středočeském kraji a podobně. Zůstávají tu většinou starší lidé, pak ten region stárne a v budoucnu nastane vylidnění, zanikají místa pro učitele, pro jiné pracovníky a tak dále, takže není to dobré.

Redaktor (Martin Knytl): I když se míra nezaměstnanosti během jara a léta mírně snižuje, už na podzim by se mohla jenom v Ostravě vyšplhat až na osmnáct a půl procenta. To je podle ředitelky Úřadu práce Ivony Jungové vůbec nejhorší prognóza v novodobé historii města. Vždyť více než osmadvacet tisíc nezaměstnaných v Ostravě je smutný rekord v rámci celé republiky.

Host (Ivona Jungová): Já se obávám, že tento trend teda bude zachován v tom absolutně nejvyšším počtu nezaměstnaných, protože restrukturalizace, zejména hutního průmyslu, ještě pokračuje a kromě těchto dvou takových stěžejních zaměstnavatelů, kteří nás víceméně zásobují těmi uchazeči, se přidávají i jiní, takže mám obavu, že tady tohoto prvenství se zřejmě nezbavíme.

Moderátor (Michal Fila): Pod kůži nezaměstnanosti na Ostravsku se dostal redaktor Martin Knytl.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu