Skladování a kvalita potravin v supermarketech

12. září 2003
Zdraví

Prodejnami supermarketů projde velké množství zboží, včetně potravin. Lidé právě v těchto obchodech často nakupují ve velkém a jsou t opět převážně potraviny, Jak je to s jejich skladováním, kvalitou i prodejem - o to se zajímala Světlana Popovičová:

Záleží na tom, jak velké skladovací prostory jsou v těchto obchodech a také jak jsou vybaveny prodejní chlazené vitríny pro některé potraviny. Jak je to například u lahůdek a salátů, které jsou určeny k rychlé spotřebě? Na to jsem se zeptala vedoucí Veterinární hygienické inspekce Veterinární správy hlavního města Prahy Mariany Balážové.

Mariana Balážová: Většinou v současné době se už dopravují v malospotřebitelském balení, ale mnohé supermarkety stojí o to, tyto výrobky prodávat takzvaně na váhu, to znamená zřizují ostrůvky na prodejní ploše, kde jsou větší, velkospotřebitelská balení těchto salátů, dávají se do prodejních vaniček a jsou nabízeny kupujícím.

Spotřební dobu u salátů, které jsou u kupujících oblíbené, stanovuje jejich výrobce.

Mariana Balážová: Většinou je velmi krátká, to znamená po vybalení, po otevření původního balení, které je chráněné třeba i inertní atmosférou, je spotřeba většinou do 24, maximálně do 48 hodin po otevření tohoto balení.

Supermarkety rády nabízejí čerstvé mořské ryby. Je to velice choulostivá potravina, protože záleží na tom, kdy byla ryba ulovena, jak rychle se dostala z moře na pevninu a poté až k nám. Jak tedy spotřebitel pozná, že jde o skutečně čerstvé ryby?

Mariana Balážová: Jednak záleží na tom, jakým způsobem je označena, protože i každé takovéto maso, tedy i rybí, musí být označeno dobou spotřeby. Druhá věc je, jak takové maso vypadá, protože každý, kdo kupuje tuto rybu častěji ví, že rybí maso se rychle kazí a to znamená, že si musí všímat jak je zbarvené, jestli je pružné, lesklé a jakým způsobem i uložené v tom prodejním pultu, to znamená jestli není například na té ledové tříšti pouze položené a větší kus filetu vyčnívá nad led, anebo jestli je opravdu zahrnuto tak, aby bylo ze všech stran chlazeno, a tím pádem déle uchováváno.

Kontrola kvality a skladování potravin v supermarketech probíhá namátkově, říká doktorka Balážová:

Mariana Balážová: Obvodní inspektoři, kteří tuto činnost provádějí, nevykonávají tuto činnost jenom v supermarketech, ale po celém obvodu, který mají přidělený, to znamená že se snaží, aby ta kontrola byla prováděna minimálně jednou za měsíc.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu