FC Baník chce koupit areál ve Vítkovicích, místní mají strach

22. únor 2002
Pod kůži

Vítkovická atletika, která se honosí několika evropskými rekordy a oceněními, bojuje o svoji další existenci. Rozsáhlý areál v Ostravě-Vítkovicích, zahrnující komplet sportovišť pro atletiku a současně i fotbalové hřiště, tribuny a zázemí pro sportovce, chce totiž koupit konkurent vítkovického fotbalu FC Baník Ostrava.

Situace je o to složitější, že o převod vlastnictví tohoto komplexu jedná s dosavadním vlastníkem, akciovou společností Vítkovice, také ostravský magistrát, který jedná už několik měsíců o koupi takzvaného vítkovického čtyřlístku. Tedy Paláce kultury a sportu, zimního stadionu Ledňáček, atletického komplexu s fotbalovým hřištěm a hotelu Atom.

Jeho dosavadním vlastníkem je akciová společnost Vítkovice, která už nemá zájem tento majetek držet. A to z důvodů finančních i strategických. Z původní představy ale nakonec zůstala jen část, uvedl generální ředitel Vítkovic Vladimír Bajl. "Legislativní a technický postup umožnil pouze rozdělení tohoto čtyřlístku na trojlístek a hotel Atom zvlášť, který se bude řešit separátně."

Primátor Ostravy Čestmír Vlček upřesnil, že za převodem vítkovického čtyřlístku na trojlístek je problém zástav, které Vítkovice nebyly schopny doposud vyřešit. "S budovou hotelu Atom jsou potíže ohledně odstranění zástav a objevila se tady ještě jedna modifikace možného postupu, takže uvidíme, jaká bude ta konečná podoba," řekl.

Onou modifikaci, kterou ostravský primátor blíže neupřesnil, je zájem fotbalového klubu Baník Ostrava. Ten chce koupit atletický areál s fotbalovým hřištěm.

Ředitel správy majetku FC Baník Ostrava Jiří Hudeček je přesvědčen, že Baník bude mít ve Vítkovicích daleko lepší podmínky než na svém dosavadním působišti na ostravských Bazalech. Tvrdí, že Bazaly jsou příliš staré a ke splnění přísných kritérií UEFA vyžaduje velké investice. "Tento stadion v této fázi reglementu UEFA vyhovuje. Pak ovšem jsou další etapy, které obnášejí nemalé finanční prostředky," řekl Hudeček.

Mluvčí akciové společnosti Vítkovice Lenka Hatlapatková potvrdila, že od fotbalového klubu Baník Ostrava obdrželo vedení firmy žádost o odkup fotbalového a atletického komplexu ve Vítkovicích. Současně ale upozornila na fakt, že Vítkovice jsou v jednání o odprodeji tohoto majetku vázány předběžnou dohodou s ostravským magistrátem. "Nabídku fotbalového klubu Baník jsme obdrželi, ale v této chvíli jednáme neustále s magistrátem města o převodu na magistrát města Ostrava," potvrdila mluvčí.

Je tedy v současné době vyloučeno, že by Vítkovice jednaly exkluzivně s FC Baník v případě této nemovitosti? "V tomto okamžiku o exkluzivních jednáních s FC Baník neuvažujeme, jelikož to neumožňují naše legislativní podmínky," dodala Hatlapatková.

Předseda představenstva FC Baník Ostrava Pavel Hadamčík se netají tím, že tento fotbalový klub může kvůli nevyhovujícímu zázemí nakonec Ostravu úplně opustit. Přesun klubu z ostravských Bazalů do Vítkovic je podle něj optimálním řešením.

"Učinili jsme řadu kroků k tomu, aby v Ostravě byl Baník zachovaný i v té nastávající budoucnosti. Baník v Ostravě prostě své místo má a chceme s městem najít společnou řeč, aby Baník tady v budoucnosti mohl dále působit," řekl Hadamčík.

Stávající nevyjasněnou situací kolem dalšího vlastnictví vítkovického stadionu je nejvíce zděšena tamní atletika, která se honosí mnoha evropskými tituly a oceněními. Známá postava české atletiky, trenér a dnes také předseda SSK Vítkovice Jan Slanina si myslí, že využití vítkovického stadionu jen pro fotbal by tamní atletiku úplně zlikvidovalo.

"V podstatě vítkovický stadion je koncipovaný jako stadion všesportovní. Je tady liga atletická, je tady fotbalová liga, je tady spousta utkání mládeže. A za druhé je zady Zlatá tretra, to je největší ve střední Evropě. Takže ta dohoda, že by to přešlo pod město, je ideální a nemá podle mě chybu," domnívá se Slanina.

Znepokojeni jsou také vítkovičtí fotbalisté. Nejvyšší tuzemskou soutěž už sice opustili, ale ve Vítkovicích chtějí hrát dále. Generální manažer FC Vítkovice Lubomír Vlk říká, že převod stadionu do vlastnictví Baníku by znamenal faktickou likvidaci sportování dětí a mládeže ve všech přilehlých městských částech. "Já si to momentálně nedovedu představit. Znamenalo by to velkou tragédii nejenom pro fotbalisty, profesionální hráče, mládežnické hráče, ale vůbec pro sportování všech dětí a všech, kdo chtějí na ten stadion chodit. Máme smlouvy se školama a podobně."

Další směřování sportu na vítkovickém stadionu je radním Ostravy jasný, tvrdí mluvčí magistrátu Hana Adamusová. Podle ní bude snahou radních zachovat co nejširší využití tohoto sportoviště i pro veřejnost. "Město Ostrava nepočítá s využitím sportovního stadionu Vítkovice pouze pro pořádání fotbalových utkání, ale má zájem o jeho víceúčelové použití. To znamená, že i v budoucnu chce, aby se stal místem konání atletických závodů, jako je například Zlatá tretra," uvedla mluvčí.

Kapitola koupě části vítkovického trojlístku, tedy stadionu v Ostravě-Vítkovicích, ale není úplně uzavřena. Definitivní "ne" mohou zájemci o koupi vyslovit jen akcionáři společnosti Vítkovice. Ve hře je totiž i konečná kupní cena.

Pokud bude nabídka Baníku výrazně výhodnější než nabídka magistrátu, mohl by být převod tohoto majetku pod město nakonec posuzován jako nevýhodný prodej a poškození věřitele. Akciová společnost Vítkovice je totiž v procesu soudního vyrovnání a nejvyšší prioritou má být získání co největšího finančního obnosu určeného na výplatu věřitelů.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: š.iva , mrk , dka
Spustit audio

Více z pořadu