Felinoterapie, léčba pomocí kočky

30. leden 2006
Vaše téma

Víte, jaká je nejkrásnější vlastnost kočky? Určitě to, že 60 procent svého času prospí. Leckdo z nás by mohl závidět. Ale my v dnešním Vašem tématu naopak kočky spát nenecháme a budeme si o nich povídat leccos zajímavého. Vybrali jsme pro následující minuty jednu kočičí vlastnost, která možná nezasvěcené překvapí. Je to schopnost koček léčit.

Nebo alespoň pomáhat při léčení. Pokud do vztahu člověk - zvíře vybereme kočku, mluvíme o felinoterapii. A právě tou se zabývají v mateřské škole při Fakultní nemocnici Brno. Jak říká její ředitelka, speciální pedagožka Jana Stěničková, sám výběr kočky pro felinoterapii má svá pravidla.

Stěničková: Musí mít ráda děti, společnost. Má povahu jako pes, takže snáší dobře chození s majitelem mezi lidi, udržuje kontakt pohledem a vlastně s námi spolupracuje.

Také výběr plemene kočky hraje svou roli. Ředitelka mateřské školy při Jana Stěničková má vyzkoušeno, že výborně se pro to hodí například kočky siamské a orientální. Právě takové má doma a tak je s úspěchem při dětské felinoterapii používá.

Stěničková: Tyto kočky, na rozdíl od ostatních, jsou hodně fixované na majitele a ne na místo. Pokud má člověk s takovou kočkou dobrý vztah, tak se umí moc hezky přizpůsobit.

A jak takové léčení pomocí kočiček ve Fakultní nemocnici Brno vypadá?

Stěničková: Děti mohou přijít ty, které lékař určí. Musí se poznat případná alergie, infekční nemoc a podobně. Vždy se domluvíme s vedením Fakultní nemocnice a lékaři určí, které děti na felinoterapii jít mohou.

Felinoterapie, neboli léčba za pomoci kočky, trvá vždy celé dopoledne. A zajímá vás, pro které děti je nejvíc přínosem? Při čekání na vyšetření ji hodně využívají děti s onkologickými nemocemi. Ale nebývá nic mimořádného, když se v kočičí společnosti Títi a Tatanky vystřídá za jedno dopoledne 70 až 80 dětí z celé nemocnice. V čem, kromě příjemného pocitu při hlazení kočičí srsti, spočívá léčebný přínos kočky?

Stěničková: Děti se zároveň i obohatí. Přijdou, mají přednášku o kočkách, drobné soutěže, kde určují, co jí kočka a co pes. Děti kočky hladí, kočička vrní a je příznivě naladěná, děti se uvolňují, vše je založeno na dobré komunikaci.

Ze zkušeností Jany Stěničkové, přináší felinoterapie u dětí v nemocnici kromě zklidnění to nejdůležitější a to jsou okamžité výsledky .

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu