Jaké nebezpečí nám hrozí od holubů

2. prosinec 2005
Vaše téma

Holubi nemohou přenášet ptačí chřipku. Přenašečem jsou spíš vodní ptáci, kteří migrují ze vzdálených oblastí jihovýchodní Asie. Holubi přesto mají na zdraví lidí vliv. Ptáte se v čem? Jak jsme zjistili, existuje riziko alergických onemocnění z holubího trusu.

Jaké nemoci tedy holubi přenášejí?

Největší problém je s holubím trusem, který může vyvolávat alergické reakce při nadýchání. V holubím trusu i v uhynulých holubech je také celá řada různých mikroorganismů, které mohou přenášet různé infekce. Podrobnosti vysvětlí hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Vít: V trusu holubů jsou určití roztoči, na které je lidská populace alergická a také tito ptáci přenášejí některé parazity, kteří alergická onemocnění vyvolávají také. Proto je potřeba divoce žijící holuby co nejvíce omezit.

Je riziko alergické reakce vážné?

V některých případech ano. Podle Michaela Víta jsou známé případy těžkých alergických šoků u lidí, kteří jsou právě na holubí trus alergičtí. Opravdu je důležité dbát na to, aby holubi nesedali na balkonech. Lidé by je také neměli krmit.

Vít: Jsme zvláštní národ, na jedné straně velmi přátelští ke zvířatům, holuby krmíme a připravujeme jim tedy životní podmínky v městských aglomeracích a přitom bychom měli alergiím předcházet.

Své zkušenosti s nemocemi holubů mají určitě lidé, kteří holubí trus likvidují. Musí být na to nějak speciálně oblečení?

Ano, když jdou likvidovat holubí trus například na půdu nějakého domu, musí mít určitě pracovní oděv, pracovní obuv, respirátory a pokrývku hlavy. Podle Antonína Drozdy, který likviduje toto znečištění v Plzni a okolí, patří trus do kategorie nebezpečného odpadu a není jednoduché se ho zbavit.

Drozda: Holubi mají přezdívku "létající potkani". Přenášejí infekční nemoci a s nimi žije i spousta roztočů, hmyzu, který cizopasí na holubech a i na lidech.

Jeden z posluchačů k nám zavolal jeden dotaz - jestli se smí holubí trus dávat do popelnice?

Myslím, že z toho co jsme právě řekli spolu s odborníky jasně vyplývá, že nesmí. Jde opravdu o nebezpečný odpad a likvidovat ho mohou bezpečně pouze odborníci.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu