Katedrála svatého Víta, dějiny

10. červen 2005
Vaše téma

Na Katedrále svatého Víta se podepsala řada událostí. Chrám stojí už více než 600 let, zažil řadu válek, po několik staletí zůstal nedokončený a zaměstnává řadu odborníků dodnes. Stavbu gotické katedrály zahájil v roce 1344 Karel IV. Prvními staviteli byli Matyáš z Arasu a později Petr Parléř. Už začátky dějin Katedrály svatého Víta byly poznamenané negativními momenty. Počátek husitských válek měl za následek to, že se v dostavbě chrámu nemohlo pokračovat. V této době se také poškodilo zařízení katedrály.

V roce 1619 pak začalo pro katedrálu jedno z jejích temných období. Podle Františka Kadlece z informačního centra Pražského hradu šlo o dobu, kdy na český trůn usedl takzvaný zimní král Fridrich Falcký:

Kadlec: Fridrich Falcký, vyznáním kalvinista, chtěl katedrálu přeměnit v kalvínskou modlitebnu. Ta by pak měla úplně jiné zákonitosti než katolický chrám. Řekl bych, že až necitlivým způsobem bylo z katedrály odstraněno mnoho zařízení, zničeno hodně uměleckých předmětů.

V XVII. století se podepsala na chrámu třicetiletá válka. To ale samozřejmě nebylo jediné složité období.

Těch období, která se na katedrála podepsala, je opravdu řada. V XVIII. století to bylo například pruské obléhání Prahy a hradu v roce 1757, které zanechalo na katedrále svoje stopy. Vyjímkou nebyl ani požár, který zachvátil poměrně velkou část chrámu.

Kadlec: Samozřejmě musím v této souvislosti ještě zdůraznit i živelnou pohromu v roce 1541, kdy Malou Stranu i pražský Hrad zachvátil zhoubný požár a při něm prohořely krovy katedrály, roztavily se zavěšené zvony. Zničeno bylo ještě mnoho jiných věcí.

Kromě událostí v okolí chrámu, které ho poznamenaly, se ale také děla řada věcí přímo v něm. Především korunovace. Kdo byl korunován českým králem právě v Chrámu svatého Víta?

Úplně první to samozřejmě nebyl nikdo jiný než sám Karel IV. a to v roce 1347. V katedrále se odehrávaly také jiné slavnostní ceremoniály. Jmenovat můžeme například slavnostní promoce Karlovy univerzity. To bylo vlastně v době, kdy ještě neměla univerzita svoje vlastní budovy a především slavnostní aulu, kde by se promoce mohly konat.

Kadlec: Poslední slavná korunovace byla v roce 1836, jednalo se o poslední korunování českého krále Ferdinanda V. Možná bychom mohli připomenout i rok 1526, kdy v kapli svatého Václava se odehrála volba Habsburků na český trůn. Tam byl v nepřítomnosti zvolen Ferdinand I. Habsburský.

Novodobým problémem katedrály je spíš velký zájem o ní. Už teď se musí počet návštěvníků v chrámu regulovat, protože v něm stoupá vlhkost. Někteří návštěvníci také zapomínají na to, že jde o chrám a měli by se tam chovat důstojněji.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu