Nový film Jedna ruka netleská

14. říjen 2003
Pod kůži

Dlouho očekávaný český film Davida Ondříčka Jedna ruka netleská se 18. září objevil v kinech. Na tom by asi nebylo nic zvláštního. Jenže distributor právě tento letošní filmový trhák nenasadil do většiny multikin. Ta prý jen film vyždímají a vyhodí. Exkluzivitu promítání měla tedy jen vybraná kina. Může na to doplatit obyčejný divák? Odpověď hledal Pavel Janošec z České televize Ostrava.

Film Davida Ondříčka jedna ruka netleská rozpoutal boj mezi pražskými multikiny. Distributor Jan Jíra totiž pustil film v premiérovém týdnu pouze do 4 vybraných multikin jedné společnosti. Majitelé zbývajících 6 multikin začali protestovat. Informace doplňuje ředitel jednoho z multikin, která film nedostala, Tomáš Palička.

Tomáš Palička: Díky tomuto nasazení vznikla výhoda jedinému ze 4 subjektů vlastně, který v Praze je.

Celý spor mezi distributorem a multikiny začal koncem letošního července. To se provozovatelé většiny multikin v Praze dozvěděli, že už je všech 25 kopií rozdělených. Podle distributora o ně kina mimo jiné důvody požádala pozdě. Více už ředitel distribuční společnosti, Jan Jíra.

Jan Jíra: Multiplexy ve snaze, aby hrály všecko, co všichni distributoři nabízejí každý týden, to je 4, 5 i 7 filmů, premiér, ve snaze hrát všecko, samozřejmě přispívají k tomu, že některé filmy zaniknou.

V České republice nejsou pravidla distribuce. Distributoři mají volnou ruku v tom, komu kopii filmu nabídnou a komu ne. Společnost, která film v premiérovém týdnu nedostala, podala proto podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chce prošetřit, jestli distributor nezneužívá své postavení na trhu. Jak se celá záležitost vlastně týká českého diváka? Zeptali jsme se ředitelky jednoho z multikin, která film nepromítala, Jitky Sandové.

Jitka Sandová: Mě se nelíbilo to, že vlastně diváci z peněz, které každé kino odvádí na podporu fondu pro rozvoj české kinematografie, nemají možnost tento film shlédnout od premiéry v místě a čase, které jim vyhovuje.

A jak postavení diváka vnímá distributor Jan Jíra?

Jan Jíra: Divák, jestli miluje své kino a nikam jinam nerad chodí, tak je srozuměnej s tím, že si počká, až se tam ten film bude hrát, a nebo když překoná láska k tomu kinu touha vidět ten film, tak si na něj prostě zajdu.

Jan Jíra kromě toho, že je distributorem, je zároveň členem rady Státního fondu pro podporu a rozvoj kinematografie. To mu ale spousta lidí vyčítá, protože v tom vidí střet zájmů. Distributor Jan Jíra tyto výčitky odmítá. Zajímal nás názor nezávislého advokáta Tomáše Máchy.

Tomáš Mácha: Pokud distributor rozhoduje i vo dotacích, které jsou na ten film dávány, tak si myslím, že tam střet zájmů je.

Podtrženo sečteno, distributor i producent tvrdí, že zvolili správnou cestu a že na tom vydělají. Multikina, která film nehrají, přišla o několik milionů korun. Český divák zatím čeká na svůj film. V závěru nás zajímal názor režiséra filmu, Davida Ondříčka.

David Ondříček: Ta kauza je natolik zjevná, že by se s ní mělo zamést hodně rychle.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu