Odebrání a následné vrácení licence České znalecké

6. duben 2004
Pod kůži

Podivné napětí vládne mezi Ministerstvem spravedlnosti a společností Česká znalecká. Ministerstvo firmě, která dělá odborné ekonomické posudky pro justici, počátkem roku vzalo licenci. To velmi kritizoval například ostravský soudce, který řeší kauzu Moravia banky. Musel by totiž získat nové znalce a tím proces o několik měsíců oddálit. Česká znalecká však přešla do protiútoku a ministerstvo zažalovala. Vzápětí licenci dostala zpátky. Redaktorka Andrea Čánová se v následujícím příspěvku zabývá tahanicemi o licenci mezi Ministerstvem spravedlnosti a společností Česká znalecká.

Karel Gill: Samozřejmě tato skutečnost mne potěšila, protože to bude znamenat možnost pokračování v hlavním líčení bez dalších komplikací a problémů.

Říká ostravský soudce Karel Gill, jehož pracovní stůl je plný objemných spisů, které mají stejný titul. Moravia banka. Na složité finanční operace uvnitř peněžního domu dělal posudek právě Česká znalecká. Teď, když má firma zpátky licenci, mu spadl kámen ze srdce. Ještě nedávno byl ovšem v zoufalé situaci. Počátkem roku Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že královehradecké společnosti Česká znalecká bere licenci. Opíralo se přitom o vyjádření nejvyšší státní zástupkyně. Její náměstek Lumír Crha upřesňuje, co jim tehdy vadilo.

Lumír Crha: Nejvyšší státní zastupitelství vyřkl v nižších státních zastupitelstvích poznatky, že někteří znalci znaleckého ústavu Česká znalecká v trestním řízení nevystupují dostatečně sebejistě.

Tato zpráva vyvolala v české justici ohromný rozruch. Většina složitých ekonomických kauz totiž stojí a padá s posudky znalců. Ty od České znalecké by měly nulovou hodnotu. Ostravský soudce Karel Gill, který řeší vytunelovanou Moravia banku se šestnácti obžalovanými bankéři, vypočítává, co by to pro tento proces znamenalo.

Karel Gill: Přibírat nový znalecký ústav, znovu jim předat doklady, požádat je o vypracování posudku, což by znamenalo časovou prodlevu v řádu nejméně několika měsíců.

Nevěrohodné posudky, neschopnost znalců obhájit své závěry u soudu. To vše Ministerstvo spravedlnosti na České znalecké vadilo. Pak najednou nastal obrat o 180 stupňů. Česká znalecká dostala licenci zpátky. Proč? To vysvětluje mluvčí resortu Iva Chaloupková takto.

Iva Chaloupková: Jsme získali ještě další informace, které nás nutily své původní rozhodnutí revokovat. Byly to nové informace, které přišly v době po našem rozhodnutí. Naznačily, že situace už je jiná než byla v lednu, kdy došlo k prvnímu rozhodnutí. Čili není za tím vůbec nic jiného než fakt, že se objevily nové informace svědčící o tom, že firma požívá dobré pověsti na justičních pracovištích.

Ministerstvo i nyní vycházelo ze závěru státních zástupců. Jedni říkali, že znalci nejsou dobří a jiní tvrdili opak. Náměstkovi nejvyšší státní zástupkyně Lumíru Crhovi to ovšem divné nepřipadá.

Lumír Crha: Možná, že to závisí na osobách jednotlivých znalců, protože Česká znalecká, to není jeden znalec a je to vlastně znalecký ústav, takže závisí to možná i na tom, jak který znalec postupuje kvalitně v té které věci a zdá se, že současný postup České znalecké je bez jakýchkoliv připomínek.

Ostravský soudce Karel Gill neskrývá radost, s jakou poslední rozhodnutí Ministerstva přijal. Pro zajímavost kauza Moravia banky, kterou soudí, má celkem 20 tisíc stran.

Karel Gill: Bude tedy možno u hlavního líčení vyslechnout zástupce znalecké kanceláře, která příslušný posudek zpracovala a tuto výpověď a znalecký posudek bude možno použít jako důkaz.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková však odmítá, že by se nechali ovlivnit kauzou Moravia banky, která by se neuvěřitelně protáhla.

Iva Chaloupková: To, jestli to ohrozí jeden konkrétní proces, to tam myslím roli nehrálo. Stejně jako to, že pokud vím, byla podána žaloba na ministerstvo a na ministra. To je opravdu úplně vedlejší.

Na počátku tohoto podivného příběhu s licencí byla Česká znalecká zahnána do kouta. Takže začala kolem sebe kopat. Podala takzvaný rozklad proti ministerskému rozhodnutí a dokonce i žalobu na ministerstvo. A najednou se karta obrátila. Sportovní komentátor by řekl, přešli z defenzívy do útoku a vyplatilo se jim to. Radost má i soudce, který řeší Moravia banku. Říká, proces teď můžu uzavřít do konce dubna.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu