Ozvěny dne 10. 7. 2002

10. červenec 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Lubomír Zaorálek a Václav Klaus kandidují na post šéfa sněmovny

O křeslo předsedy nové Poslanecké sněmovny se budou zítra ucházet dva kandidáti. Kromě dlouho známé, dosud jediné nominace Lubomíra Zaorálka, kterého navrhuje ČSSD a podporuje i většina poslanců Koalice, je po dnešku ve hře i dosavadní šéf dolní komory a ODS Václav Klaus. Na možnost tohoto nečekaného souboje, která se následně potvrdila, upozornila už v dopoledním Radiožurnálu naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová. Teď přidává názory poslanců, kteří budou zítra o volbě nového předsedy sněmovny hlasovat.

Kandidaturu Václava Klause na šéfa sněmovny označil za symbolickou sociální demokrat Michal Kraus.

Michal Kraus (ČSSD), poslanec: A je dělaná čistě z podle mého jakési povinnosti klubu ODS vůči svému předsedovi, ale samozřejmě na úspěch to šanci nemá.

O tom je přesvědčený také lidovec Jiří Karas.

Jiří Karas (KDU-ČSL), poslanec: Rozhodně to nebude pan Václav Klaus. Od něj je to jenom pouhé plané gesto a vůbec od celé ODS.

Předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý ale odmítá, že jde o planá gesta. Navíc tvrdí, že při tajné volbě nebude směrodatné, že se sociální demokraté s Koalicí v zákulisí dohodli na kandidátovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi.

Vlastimil Tlustý, předseda klubu ODS: Protože si myslím, že je naprosto nepopiratelné, že pan předseda Klaus je jedním z nejvýznamnějších českých politiků, zatímco pan kolega Zaorálek je spíše začínající, méně známý politik.

Také komunisté šance Klause na zvolení předsedou sněmovny nezatracují. Podle Zuzky Rujbrové nelze pominout, že je ODS druhou nejsilnější stranou a že volba vedení dolní komory bude tajná.

Zuzka Rujbrová (KSČM), poslankyně: Hlasy může dostat osoba Václava Klause, nikoliv koaliční kandidát, který byl dohodnut, od některých poslanců.

O tom, kdo tedy nakonec stane v čele nové sněmovny, rozhodnou poslanci v tajné volbě nejdříve zítra.

ODS neuspěla ve volbách také kvůli špatné volební kampani

Hlavními příčinami neúspěchu ODS ve volbách jsou především špatná volební kampaň, ale i uzavření opoziční smlouvy s ČSSD před čtyřmi lety. Shodli se na tom šéfové regionálních organizací občanských demokratů společně s vedením své strany. Pokračuje reportér Radiožurnálu Vít Dvořák.

Špičky ODS z regionů svolal Václav Klaus. Ten kritizoval nejen špatnou volební kampaň, ale uznal i to, že předchozí vláda svým způsobem uspěla, což také ve volbách sehrálo rozhodující roli.

Václav Klaus, předseda ODS: Legitimizovali se jako možná vládní strana, která v řízení státu, cokoliv si o tom myslíme my, přiměřeným způsobem obstála.

Snad nejvíc kritiky zaznělo od místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z liberecké ODS, který jako jediný z výkonné rady hned po volbách rezignoval. Chyby podle něj ODS začala dělat už před opoziční smlouvou po tzv. sarajevském atentátu.

Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu: Od roku 96 jsme dělali politiku, a teď se bavím o politice ODS, která vždy směřovala k malé, nebo větší prohře.

I když řada hlasů z regionů chce mimořádný kongres už v září, zatím platí prosinec, který určil Václav Klaus. Ivan Langer ho vyzval, aby co nejdřív sdělil, zda bude znovu na místo předsedy kandidovat, a když ne, ať řekne tip na svého nástupce, situaci v ODS by to prý uklidnilo. Podrobnou zprávou o volebním neúspěchu se v pondělí bude zabývat Výkonná rada ODS.

Finanční uskupení PPF pravděpodobně ovládlo televizi Nova

Finanční uskupení PPF pravděpodobně ovládlo televizi Nova. Ve společnosti CET 21, která drží licenci na vysílání televize, získalo podíl ve výši 52 %, což dnes dopoledne Radiožurnálu tvrdil mluvčí PPF Martin Švehla. Podle něj majoritu v CET 21 získal PPF poté, co 27. června koupil akcie společnosti Vilja, kterou vlastnili zakladatelé Novy a která byla podílníkem v CET 21. Případ sleduje Patrik Kaizr.

PPF koupila Vilju od tří zakladatelů Novy na sklonku června. Tehdy ale nebylo jasné, jaký podíl vlastně získala, neboť Městský soud v Praze těsně před tím neodsouhlasil navýšení jmění jednatelů CET 21. Ti by tímto navýšením získali větší podíly. Dnes ale Martin Švehla oznámil, že se jednatelé CET 21 nebudou proti rozhodnutí soudu odvolávat. Výsledek by byl pak takový: PPF by měla v CET 21 majoritu s 52 %, jeden ze zakladatelů Novy Peter Kršák by měl 41 %, zbytek pak CEDC/CME a Česká spořitelna. Z boje o Novu jsou tak definitivně vyřazeni Vladimír Železný, Libuše Šmuclerová, Aleš Rozehnal i Jiří Šmejc. Přesně tohle dnes oznámili šéfové PPF Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Martin Švehla, mluvčí PPF: Jsme právoplatnými majiteli uvedeného podílu. Vycházíme z toho, že jsme zakoupili řádným způsobem akcie společnosti Vilja, do které byly tyto podíly převedeny. A tomuto prodeji nic nebránilo.

Oznámil dopoledne Martin Švehla. Místopředsedy rady Petr Štěpánek má však na věc jiný názor.

Petr Štěpánek, místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání: PPF může vyprávět, co chce, to je jejich věc. Já jsem k tomu, co nám tady povídali, velmi rezervovaný.

S ním souhlasí i Jiří Šmejc, který tvrdí, že měl na Vilju předkupní právo.

Budete stále uplatňovat to opční právo?

Jiří Šmejc: My už jsme ho uplatnili, taky o tom rozhodne soud.

Vy jste ho uplatnili u soudu?

Jiří Šmejc: Ano.

S tím ale nesouhlasí Švehla. Tvrdí, že nešlo o opční smlouvy, ale pouze o smlouvu o smlouvě budoucí. Navíc prý majitelé Vilji ještě před prodejem své společnosti Šmejcovi oznámili, že smlouvu vypovídají.

Ministerstvo vnitra očekává během summitu NATO protesty extremistů

Protesty extremistů během podzimního summitu NATO v Praze budou zřejmě radikálnější než při předloňském jednání Mezinárodního měnového fondu. Varuje před nimi výroční zpráva ministerstva vnitra o extremistických organizacích, kterou dnes na svém posledním zasedání projednala Zemanova vláda. Více už Aleš Heřmánek.

Extremistické skupiny se podle zprávy radikalizují už od zásahu Spojených států proti Afghánistánu. Začínají se také více spojovat, to je především případ pravicových radikálů. Ti mají zájem proniknout i do oficiální politiky, což podle mluvčího vlády Libora Roučka dokládá např. registrace Vlastenecké republikánské strany a Vlastenecké fronty u ministerstva vnitra.

Libor Rouček, mluvčí vlády: Snažili se připravit i řadu společných akcí, společně připravili i několik koncertů těch pravicově extremistických skupin.

Za otevřeně fašistické považuje ministerstvo vnitra např. organizaci Národní odpor, Hnutí národního sjednocení a Rytíře slunečního kruhu. Mezi nejradikálnější levicové skupiny řadí ministerstvo třeba Československou anarchistickou federaci a mezi neobolševické organizace třeba Komunistickou stranu Československa vedenou bývalým prominentem Miroslavem Štěpánem. Pražský podzimní summit NATO by měly podle zprávy provázet násilné akce v ulicích.

Libor Rouček, mluvčí vlády: Nelze vyloučit, že dojde k radikalizaci pravicových i levicových extremistů a k cíleným výpadům příznivců obou těchto směrů jak proti NATO jako organizaci, tak také samozřejmě proti příslušnosti ČR v NATO.

Na přípravách protestů i akcích samotných by se mohli podílet i zahraniční aktivisté, kteří mají s organizací nepokojů rozsáhlé zkušenosti.

Rakouští poslanci znovu vyzvali k uzavření Temelína

Rakousko nebude vetovat vstup ČR do EU, i když Česko neodstaví Jadernou elektrárnu Temelín. To je závěr dnešní diskuse v rakouském parlamentu. Poslanci dnes ale zároveň vyzvali k dalším rozhovorům o odstavení Temelína. Debatu ve vídeňském parlamentu sledovala zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Všichni se shodli na tom, že je třeba, aby co nejdříve odjela do Prahy parlamentní delegace k navázání rozhovorů na dané téma. Posléze by se mělo pokračovat v dialogu mezi Vídní a Prahou na úrovni vlád obou zemí. Cílem všech zůstává nulová varianta, tedy odstavení elektrárny. Podle ministra Molterera je třeba, pokud česká strana k takovému závěru nedospěje, dosáhnout alespoň nejvyšší možné bezpečnosti reaktoru.

Viceprezident Spojených států je podezřelý z účetních podvodů

Za účetní podvody žaluje americká právní firma viceprezidenta Spojených států Dicka Cheneyho a naftařskou společnost Halliburton. Bílý dům označil žalobu za neopodstatněnou. Pokračuje zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Americká právní firma hájící zájmy veřejnosti Judicial Watch dnes podala před federálním soudem v texaském Dallasu žalobu na viceprezidenta Cheneyho, který byl od roku 95 do roku 2000 výkonným ředitelem naftařské společnosti Halliburton. Žaloba viní Cheneyho, Halliburton a auditorskou společnost Arthur Andersen z účetních podvodů, které prý nafoukly zisky Halliburtonu o téměř půl miliardy dolarů a vedly k nadhodnocení cen akcií této společnosti. Judicial Watch podala žalobu jménem vlastníků akcií Halliburtonu, kteří podle ní utrpěli obrovské ztráty. Naftařskou společnost vyšetřuje i Komise pro cenné papíry a burzy.

Stručný přehled zpráv

Na Ukrajině se budou vyrábět ze zastaralých protipěchotních min dětské hračky. Provoz linky na zužitkování plášťů min zahájil v Doněcku generální tajemník NATO George Robertson.

Jižní Itálie už několik týdnů bojuje s nedostatkem vody. Příčinou je vlna veder, která ještě před oficiálním nástupem léta postihla celou Evropu. Na Sicílii už teče voda z kohoutků jen pár hodin denně, na černém trhu v Palermu stojí litr vody 27 eur.

Česká měna opět vytvořila nový rekord, během dopoledne posílila až na 28,88 Kč za euro. Je to nejvyšší hodnota od zavedení společné evropské měny. Poté koruna mírně oslabila a končila na 28,94 Kč za euro.

Mosteckou pobočku GE Capital Bank přepadl ozbrojený lupič

Maskovaný ozbrojený muž přepadl dnes krátce před jedenáctou hodinou mosteckou pobočku GE Capital Bank. U pokladny požádal o vydání hotovosti včetně valut. Policie po zloději intenzivně pátrá. Více už mostecká zpravodajka Eva Holá.

Podle předběžných informací si muž kolem třiceti let vysoké, robustní postavy odnesl asi 150 tisíc korun. Své peníze si v době přepadení vyzvedávala mladá žena s půlročním dítětem, která celý incident popsala.

Svědkyně přepadení: Já jsem byla u přepážky u pokladny a najednou tam za mnou přišel nějakej pán a řekl, že si máme lehnout na zem, že je to přepadení. No a pak mně teda řekl, že si mám jít kousek dál. Já jsem si lehnout na zem nemusela, tak jsem se schovala za takovej sloup, co tam maj, s kočárkem. No a tý paní u pokladny řekl, ať mu dá velký peníze a valuty. Pak řekl, že má nějakou bombu nebo granát nebo co, tak ať jsme zticha, ať se nehejbem, a odešel. Nikdo nic neřekl, všichni ho poslechli. A pak jsme prostě, když odešel, tak jsme vstali a jako vůbec nikdo neodporoval. Měl kuklu, takže jako jsem viděla postavu, ale jako neviděla jsem, jak vypadá. Jsem měla samozřejmě strach o syna, že jo.

Plzeňský soud odsoudil dva obchodníky s lehkými topnými oleji

Obchodníci s lehkými topnými oleji půjdou za mříže, tvrdé tresty za krácení daně udělil dvojici pachatelů plzeňský krajský soud. Po devíti letech by tak dva čelní představitelé mariánskolázeňské větve obchodníků s lehkými topnými oleji měli jít do vězení na deset a osm let. Jeden z nich je ale už od roku 1994 nezvěstný a pravděpodobně není naživu. Rozsudek sledoval redaktor Martin Sobotka.

Zajímavé bylo především to, že se ani jeden z obžalovaných nezúčastnil vynesení rozsudku. Podle soudce Petra Poledneho se první z nich František Borovička vyjádřil v tom smyslu, že jednání může probíhat i bez něho. Jeho spolupachatel je pro změnu nezvěstný.

Petr Poledne, soudce: Obžalovaný Carvan nebyl vlastně od roku 1994 k zastižení, takže celé řízení proti němu proběhlo jako proti uprchlému.

Podle odůvodnění rozsudku byl Jiří Carvan tím, čemu se říká v obdobných případech bílý kůň. K osmiletému trestu byl dnes tedy s velkou pravděpodobností odsouzen člověk, který ani nemusí být naživu. Františka Borovičku soud také odsoudil k propadnutí veškerého majetku, ten ale zdaleka nepokryje škodu, kterou státu způsobili - bezmála 130 mil. Kč. Právní zástupci obou obžalovaných se na místě odvolali.

Letní počasí plné slunečných dnů může ohrožovat naše oči

Letní počasí plné slunečných dnů může ohrožovat naše oči. Mnoho lidí svůj zrak před UV zářením chrání slunečními brýlemi, ale ne všichni. Navíc nejsou brýle jako brýle. Levné zrcadlovky od stánkových prodejců bývají často nekvalitní. Podrobnosti nabízí redaktor Dan Moravec.

Oční lékařka z Jindřichova Hradce Věra Kubešová potvrzuje, že sluneční svit může opravdu poškodit náš zrak i oči.

Věra Kubešová, lékařka: U nedostatečně chráněných očí může dojít vlivem silného slunečního záření k poškození tzv. předního segmentu oka, ale také přehřátí a únava očí může způsobit dočasné zhoršení vidění.

Kvalitní sluneční brýle jsou ale drahé. Různí stánkoví prodejci slunečních brýlí, kde lidé obyčejně lidé kupují, ale ani nevědí, jak velkou hodnotu UV filtru jimi prodávané brýle mají.

Anketa: No, já teda jako nevím osvědčení. Ale na papíru je teda napsáno vždycky, jo, kolik teda to má. Si myslím jako, že na tu sezónu ty brejle rozhodně stačí za stovku, že v krámu teda dát 2000, 2500 a tady dát stovku je velkej rozdíl.

Proč je důležité, aby brýle měly vysokou hodnotu UV filtru? Co tento filtr umožňuje nebo čemu předchází? To je otázka pro Věru Kubešovou.

Věra Kubešová, lékařka: Brýle, které neobsahují tento filtr, jsou to třeba nyní v módě brýle s modrým zabarvením, růžovým, nejhůře jsou na tom žlutá skla, tak ty prakticky to oko nechrání vůbec a to už člověk tyto brýle vlastně mít nemusí.

Festivalové ozvěny

Návštěvníci karlovarského filmového festivalu dnes mohli vidět dokument Matěje Mináče Síla lidskosti. Snímek je zařazen do soutěže dokumentárních filmů a popisuje úžasný příběh jednoho lidského života. Jaký, na to zná odpověď Jana Ulbrychová.

Síla lidskosti aneb Nicholas Winton, to je celý název tohoto snímku. Matěj Mináč v něm vypráví neuvěřitelný příběh mladého burzovního makléře, Brita, který zachránil život téměř sedmi stovkám československých dětí. Tento člověk těsně před válkou přijel do Prahy a náhodou viděl utečenecké tábory, ve kterých žily rodiny, které se musely odstěhovat ze Sudet. Rozhodl se, že se postará alespoň o jejich děti.

Matěj Mináč, režisér: On je nesmierne pán Winton tvrdohlavý človek ako. A keď si niečo umanie, tak v podstate sa nedá od toho odradiť.

Říká o Nicholasu Wintonovi režisér Matěj Mináč. Nicholas Winton začal shánět peníze. Dokázal sehnat finance na víza, našel pro děti v Británii adoptivní rodiče a zaplatil jim cestu.

Matěj Mináč, režisér: Vlastne prvý ten z tých transportov odišiel 14. marca 39, vtedy odišlo asi 60 detí. A to ho podnietilo vlastne, že sa to dá, že to funguje.

První vlak odjel, ale Nicholas Winton nebyl spokojen. Britům moc dlouho trvalo, než dětem vystavili víza, a proto je začal sám falšovat.

Matěj Mináč, režisér: On si tu v Prahe vlastne najal tlačiara a tak to dokonale urobil, že Nemci si nič nevšimli a dali na to tie výjazdné razítka. A keď prišli tie deti do Británie, už medzi tým mal tie originály a vlastne mnohým deťom zachránil život.

Do Británie tak odjelo téměř 700 dětí. Nicholas Winton o tomto svém skutku mlčel dlouhých padesát let, neřekl o něm ani své manželce. A asi by si toto tajemství nechal navždy jen pro sebe, kdyby jeho žena zcela náhodou neobjevila ve staré kufru na půdě dokumenty a adresy dětí, které zachránil. Nicholas Winton je skutečně hodný obdivu. Teď je mu téměř 94 let a tvrdí, že nemůže umřít. V loňském roce totiž sehnal milión liber, aby mohl financovat síť domovů důchodců, kterou založil. V těchto dnech je Nicholas Winton v Karlových Varech na filmovém festivalu.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu