Ozvěny dne 14. prosince 2008

14. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Návrh státního rozpočtu na příští rok čekají změny

moderátor:
Návrh státního rozpočtu na příští rok čekají změny. Na začátku roku chce totiž vláda rozpočet přehodnotit a upravit podle aktuální situace v české ekonomice i podle toho, jak se bude vyvíjet finanční krize ve světě. Tento týden sněmovna schválila hospodaření státu se schodkem přibližně třicet osm miliard korun. Není ale vyloučené, že výše deficitu poroste.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Padesát až šedesát miliard korun takový by mohl být deficit rozpočtu podle ministra financí Miroslava Kalouska při ochlazení české ekonomiky. Vyloučené ale podle něj není ani to, že to bude i více. Úpravy v rozpočtu potvrzuje i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Rozpočet totiž odráží čísla z jara a léta letošního roku.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Já bych za realistické považoval to udržet deficit státního rozpočtu v příštím roce pod nominální výši sedmdesáti miliard korun.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl Nečas v České televizi. Plány na to, jak se vyrovnat s finanční krizí, už má i sociální demokracie. Podle jejího místopředsedy Bohuslava Sobotky se mohla na dva roky snížit dolní sazba DPH ze současných devíti na šest procent.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Ono by to snížilo například ceny potravin, snížilo by to ceny některého dalšího zboží a mohlo by to v době ekonomické krize pomoci.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vysvětlil Sobotka ve vysílání České televize. Konkrétní návrh by pak mohla ČSSD předložit sněmovně na první jarní schůzi. Podle Petra Nečase je návrh naivní a populistický a na cenu potravin by neměl žádný vliv. První místopředseda ODS David Vodrážka si vedle toho ale myslí, že debatu o snižování některých daní si současná finanční krize vyžádá.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany /ODS/:
To je obecně známá věc, že když přichází nějaká krize, tak vždy je nutné bezesporu snížit u těch základních věcí daně, takže v tom asi nebude žádný rozpor, spíše bude rozpor ohledně té výšky nebo snížení.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Současný kabinet zvedl sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent. Veronika Malá, Radiožurnál.

Angela Merkelová svolala krizovou schůzku o ekonomice

moderátor:
Přes třicet vrcholných představitelů politiky, průmyslu, finančních expertů i odborářů právě v těchto chvílích rokuje na půdě berlínského kancléřství o stavu německého hospodářství. To se v příštím roce zřejmě propadne do nejhorší recese od vzniku spolkové republiky v roce 1949. Hlavně ze zahraničí zaznívají hlasy, že vláda kancléřky Angely Merkelové nedělá dost pro posílení slábnoucí ekonomiky.

Jiří HOŠEK, redaktor:
"Spolková vláda nemůže hospodářský růst Německa podporovat sama," řekla kancléřka před začátkem schůzky. Angela Merkelová a její volební vyzyvatel z SPD FrankWalter Steinmeier vyzvali zástupce hospodářství, politiky a odborů ke společnému postupu proti dopadům krize. Někteří účastníci schůzky z řad finančních expertů šéfku spolkového kabinetu varovali, aby s případným druhým balíčkem na podporu ekonomiky počkala, a to možná až do druhé poloviny roku 2009. Podle médií je pravděpodobné, že berlínská vláda počká minimálně na první kroky nové americké administrativy Baracka Obamy. Dnešní krizovou schůzku chtěla Angela Merkelová využít hlavně k posouzení současné situace. Pro strany velké koalice je před volebním rokem 2009 velkým strašákem taky hrozba nárůstu počtu nezaměstnaných ze tří na čtyři miliony, před kterou varoval šéf Spolkové agentury práce FrankJürgen Weise. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Ruská policie zadržela nejméně sto účastníků opozičních mítinků

moderátor:
Ruská policie zadržela nejméně sto účastníků dnešních opozičních mítinků v Moskvě a Petrohradu. Obě akce organizoval kritik Kremlu, někdejší šachový velmistr Garry Kasparov. Opoziční skupiny chtěly vyjádřit nespokojenost s politikou současné ruské vlády a poukázat na rostoucí ekonomické problémy země. V Moskvě policie proti účastníkům nepovoleného shromáždění tvrdě zasáhla.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Obě moskevská náměstí, kde se opoziční aktivisté chtěli sejít, zablokovaly speciální zásahové jednotky ruské policie. Desítky lidí skončily na policejních vyšetřovnách, včetně jednoho z vůdců opozičního uskupení Jiné Rusko Eduarda Limonova. Jak před začátkem mítinku vysvětlil Garry Kasparov, protesty jsou společnou akcí několika opozičních skupin, které chtějí poukázat na, jak tvrdí, nelegitimitu a nedemokratičnost současné ruské vlády. "Nesouhlasíme s tím, co se tu děje, nemáme svobodné volby, nezávislé soudy ani svobodu slova," řekla Českému rozhlasu jedna z účastnic moskevského mítinku. Akce ve dvou největších ruských městech se odehrály jen den poté, co Garry Kasparov a další kritici Kremlu založili novou opoziční skupinu Solidarita, jejímž cílem je odstranit režim premiéra Vladimira Putina. Ten ale většina ruského obyvatelstva i přes rostoucí ekonomické problémy podporuje. Především kvůli tomu, že se bývalému prezidentovi v posledních letech podařilo zajistit růst životní úrovně. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Americký prezident George Bush přiletěl na předem neohlášenou návštěvu Iráku

moderátor:
Americký prezident George Bush přiletěl na předem neohlášenou návštěvu Iráku. Jde o jeho čtvrtou a zároveň poslední prezidentskou cestu do této země. Před necelými šesti lety Bush zahájil válku proti iráckému režimu, která přerostla v dodnes neukončené násilí a teror s desítkami tisíc mrtvých. Bushovi zbývá poslední měsíc v úřadu. Do Bagdádu se přijel rozloučit i se sto čtyřiceti tisíci amerických vojáků, které tam vyslal.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Bushova vláda zdůrazňuje skutečnost, že v poslední době v Iráku rapidně ubylo teroristických a povstaleckých útoků. O tom, že k normálu má ale tato arabská země stále daleko, svědčí okolnosti Bushovy cesty. Kvůli prezidentově bezpečnosti na nepřátelské půdě byla i tentokrát připravena v naprostém utajení. V oficiálním programu pro veřejnost měl Bush uvedené vánoční oslavy ve Washingtonu. V Bagdádu se namísto toho sešel s velitelem amerických sil i s iráckým vedením. Vláda premiéra Núrího Málikího je zatím stále odkázaná na vojenskou i politickou podporu Washingtonu. Vazby na Spojené státy jsou ale zároveň i jejím handicapem a jedním z důvodů pokračujících aktivit protivládních povstalců. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Nejistota a zmatky doprovází stávku železničářů v Maďarsku

moderátor:
Nejistota a zmatky doprovází stávku železničářů v Maďarsku. Protesty se mají večer rozšířit po celém území. Nespokojení zaměstnanci drah uvažují, že začnou spolupracovat se stávkujícími z letiště v Budapešti.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Stávka železničářů se přesunula z východní i do západní části země. Předseda svobodných odborů železničářů Ištván Gasko oznámil, že takto může být nátlak na zaměstnavatele účinnější. Státní dráhy totiž nejsou ochotny vyplatit železničářům čtvrt milionů forintů jako podíl ze zisku z prodeje Cargo skupiny a stejně tak nemíní změnit harmonogram platný právě od neděle. Dopoledne jezdily vlaky na východě Maďarska sporadicky, nikdo nevěděl, kterou soupravu vypraví a kdy vlaky vůbec dorazí do cílové stanice. To je i podstata takzvané kutálející se stávky. Od večera by tedy měla být situace stejná i v západní části země, stávka by se měla dotknout i většiny mezinárodních rychlíků směřujících přes Bratislavu a Prahu do Berlína či naopak. V předcházejících případech expresy většinou zastavily na hraničních přechodech a čekaly na obnovení dopravy. Nyní je to v nedohlednu, odbory a státní dráhy budou rokovat v pondělí. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Sníh zkomplikoval život mnoha lidem v celé Evropě

moderátor:
Sníh zkomplikoval život mnoha lidem v celé Evropě. Na severu Itálie, v Jižní Kalábrii a Tyrolsku nepříznivé počasí způsobilo omezení v dopravě. Sníh, bouřky a záplavy si v této zemi dosud vyžádaly pět lidských životů. Severní Švédsko zasáhly sněhové bouře, tisíce domácností zůstávají bez elektřiny. Se sněhem se potýkají i ve Španělsku, kde došlo k uzavření sedmi horských průsmyků. Pro kamiony platila na některých úsecích dálnice ve směru z Madridu na města Burgos a Barcelona dopravní uzávěra. Úřady doporučovaly lidem vyjíždět jen v nutných případech. Podobná situace je i v Rakousku, kde se až včera večer podařilo zprovoznit hlavní tah do Bad Bleibergu u Villachu. Na horách hrozí kvůli teplému jižnímu větru nebezpečí lavin.

Vlaky Českých drah jezdí ode dneška podle nového jízdního řádu

moderátor:
Vlaky Českých drah jezdí ode dneška podle nového jízdního řádu. Přibylo nejen spojů, ale zvýšila se i cena jízdného. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly zaplatíme za jízdenku o dvě koruny víc.

Ondřej KUBALA, mluvčí Českých drah:
Obyčejné jízdné se zdražuje o dvě koruny bez ohledu na vzdálenost, to znamená jedete z Chebu do Ostravy, zaplatíte za jízdenku o dvě koruny víc než dosud, pokud jedete do Ostravy třeba jenom z Hodonína, tak zaplatíte také o dvě koruny víc než dosud. Je to ale to obyčejné jízdné, ze kterého se pak počítá zlevněné zákaznické, zpáteční a tak dál, to znamená, že třeba to zákaznické zdraží o dvě koruny a méně.

moderátor:
Kratších intervalů se s novým jízdním řádem dočkají například lidé, kteří cestují do Prahy z Kolína, Kladna, Lysé nad Labem nebo Neratovic. Novinka se dotkla i souprav Pendolino. Už nebudou jezdit z Holešovic, ale z hlavního nádraží.

Ve Strakonicích v obchodním domě Lidl vybuchla odpoledne zábavní pyrotechnika

moderátor:
Ve Strakonicích v obchodním domě Lidl vybuchla odpoledne zábavní pyrotechnika. Jak dodává dispečer hasičů Miroslav Metelec, naštěstí nedošlo ke zranění zákazníků ani zaměstnanců.

Miroslav METELEC, dispečer hasičů:
Vlítlo to někam do podhledu, do stropu. Zaměstnanci Lidlu provedli evakuaci návštěvníků před příjezdem jednotky, teď tam máme na místě jenom jednu jednotku a vyšetřovatele příčin požáru.

Zvon Nejsvětější trojice poprvé zazvonil ve Starých Prachaticích

moderátor:
Sto šedesát kilogramů vážící zvon nazvaný Nejsvětější trojice poprvé zazvonil ve Starých Prachaticích. Prachatický vikář Josef Sláčik po před zraky stovek přihlížejících požehnal a lidé si pak dřevěným kladívkem mohli na zvon zazvonit a zblízka zhodnotit i jeho podobu.

Josef SLÁČIK, prachatický vikář:
Cítil jsem se určitě velice příjemně, jsem vděčný za to, že smím být u toho, protože takhle odlít zvon a pořídit zvon je skutečně záležitost, která přesahuje vlastně staletí.

osoba:
Krásnej, hezký to je, vánoční, pěkný.

osoba:
Moc hezkej, moc hezkej opravdu, i hlas má moc hezkej.

autor: pap
Spustit audio

Více z pořadu