Ozvěny dne 16. prosince 2008

16. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Projev francouzského prezidenta Sarkozyho před Evropským parlamentem

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
"Francie se za svého šestiměsíčního předsednictví snažila budovat silnou a jednotnou Evropu." V bilančním projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku to prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Kromě úspěchů svých a své země v čele Unie zmínil i nastupující předsednictví Česka a neodpustil si ani kritiku hlavy českého státu.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Nicolas Sarkozy při bilancování půlročního předsednictví Francie připomněl rychlou a jednotnou reakci Evropské unie na srpnovou krizi v Gruzii a dojednání příměří mezi Tbilisi a Moskvou. Prezentoval také společný postup Unie v hledání odpovědi na finanční a hospodářskou krizi. Vyzdvihl francouzskou úlohu při nalezení východiska z patové situace po irském ne Lisabonské reformní smlouvě. Za úspěch označil i dosažení kompromisního řešení v otázce opatření proti změnám klimatu. Jak prezident Sarkozy řekl na závěr své bilance, je těžké skloubit zájmy sedmadvaceti zemí, ale jen velké myšlenky a ambice mohou překonat egoismus národních států. Nicolas Sarkozy je také přesvědčený, že české předsednictví bude ve směru daném tím francouzským pokračovat. Česko ale sklidilo také kritiku. Sarkozy totiž komentoval průběh nedávné schůzky předsedů politických frakcí europarlamentu s českým prezidentem. Vyjádřil mimo jiné politování, že na některých budovách u nás nevisí vlajky Evropské unie.

Nicolas SARKOZY, francouzský prezident:
My zde přítomní Evropané jsme byli raněni tím, že se na některých veřejných budovách tak velké země, jako je Česko, stahují vlajky Unie.

Pavel NOVÁK, redaktor:
O schůzce politických špiček europarlamentu s českou hlavou státu, na které se strhla slovní přestřelka, Nicolas Sarkozy řekl.

Nicolas SARKOZY, francouzský prezident:
Tak se nejedná s předsedy poslaneckých frakcí, tak se nejedná s předsedou parlamentu, a tak se nezachází s evropskými symboly.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Z Evropského parlamentu Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
O projevu a kritice Nicolase Sarkozyho budeme mluvit už za chvíli v Radiofóru s europoslanci Janou Hybáškovou a Janem Zahradilem.

Personální změny v české vládě budou známy do konce týdne

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ještě tento týden bude jasno o personálních změnách v české vládě. Po jednání grémia ODS to řekl předseda strany a premiér Mirek Topolánek, který obměnu nejdřív projedná se svými koaličními partnery. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase se přitom změny můžou dotknout i ministrů za KDUČSL nebo Stranu zelených.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Změny ve vládě jsou primární věcí pana předsedy vlády a samozřejmě jednání s koaličními předsedy, ale já si nedovedu představit, že by se změny týkaly pouze členů vlády za ODS.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Podle místopředsedy zelených a ministra školství Ondřeje Lišky jsou zelení na jednání o personálních otázkách kabinetu připraveni.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany, ministr školství /SZ/:
Pokud se ukáže, že by významným slabým článkem vlády byl někdo ze zelených, tak v tom případě budeme jednat i o našich jménech, ale to skutečně necháme až na ta koaliční jednání a na to, jaký plán představí sám pan premiér.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
O personálních změnách ve vládě se začalo mluvit po podzimních krajských a senátních volbách, ve kterých ODS prohrála. Neuspěli ani lidovci a zelení. S převahou zvítězila opoziční ČSSD, která volá po předčasných volbách.

Odboráři z Úrazové nemocnice nesouhlasí s Julínkovým záměrem

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Odboráři z Úrazové nemocnice nesouhlasí se záměry ministra zdravotnictví Tomáše Julínka napadnout zákon o převodu nemocnice na Brno. Ministr plán nemocnici zrušit ohlásil už na jaře loňského roku. Zabránili tomu ale sociálně demokratičtí poslanci právě předložením zmíněného zákona. Podle Julínka je ale zákon problematický, mohl by to prý být nebezpečný precedens, jak by se nynější pravidla zacházení se státním majetkem dala obcházet. To ale šéfka odborářů Lenka Doležalová odmítá.

Lenka DOLEŽALOVÁ, šéfka odborů Úrazové nemocnice Brno:
Pan ministr se snaží za každou cenu nás zrušit. Každopádně já nejsem právník. Proto jsme hnedka včera se ptali právníků. A jednoznačně nám bylo řečeno, že zaprvé nemá to odkladný účinek ta stížnost u Ústavního soudu, takže pokud by to pan prezident podepsal, tak to bude platit bez ohledu na to, že je tam podaná nějaká stížnost. A za další, oni se vyjádřili, že se nemyslí, že by mohl uspět.

Praha nesouhlasí s rušením onkologických center a traumacenter

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ani hlavní město, podobně jako Brno, nesouhlasí s rušením onkologického centra a traumacentra. Zařízení fungují v nemocnicích na Královských Vinohradech a Na Bulovce. Oznámil to radní Milan Pešák s tím, že kapacita pražských traumacenter, která zajišťují péči pro asi dva a čtvrt milionu obyvatel, tak nebude dostačující. O zúžení sítě traumacenter a onkologických center rozhodlo nedávno ministerstvo zdravotnictví na základě odborných auditů.

V pařížském obchodním domě Printemps byly nalezeny výbušniny

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
V pařížském obchodním domě Printemps našli dnes výbušniny. Policii na ně upozornila dopisem zatím neznámá organizace Afghánská revoluční fronta, která žádá stažení francouzských vojáků z Afghánistánu. Pět trubiček s dynamitem nebylo funkčních. Chyběla jim roznětka.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Dopisem, který došel dneska ráno do agentury AFP, informovala organizace Afghánská revoluční fronta o přítomnosti výbušných náloží v obchodním domě Printemps nedaleko velkého nákupního střediska Galerie Lafayette. Policie místo a jeho okolí okamžitě uzavřela a uvnitř obchodního domu nalezla pět trubiček s dynamitem bez roznětky. Na místo přijela okamžitě ministryně vnitra Michele AlliotováMarieová a potvrdila zvýšená bezpečnostní opatření na dalších citlivých místech Paříže. Dopisem, ve který Afghánská revoluční fronta zaslala AFP, byla francouzská vláda vyzvána ke stažení vojáků z Afghánistánu do konce února 2009. Poté prý dojde k útoku bez předběžného varování. Francouzské úřady neberou toto varování na lehkou váhu. K obezřetnosti vyzval i prezident Nicolas Sarkozy. Ale policie také zkoumá, zdali se nejedná o falešnou stopu, neboť o Afghánské revoluční frontě tady dosud nikdo neslyšel. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Skupina řeckých studentů narušila vysílání státní televize

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Skupina řeckých studentů narušila vysílání státní televize. Asi pětadvacet mladíků přišlo dnes do studia a mlčky ukázali do kamery dva plakáty. Ty vyzývaly k podpoře demonstrantů proti násilné smrti patnáctiletého chlapce před několika dny a k propuštění zadržovaných studentů.

Jaromír JANEV, redaktor:
"Vypněte televizi a vyjděte do ulic." Vyzýval jeden transparent a druhý požadoval svobodu pro zatčené studenty. Jejich kolegové tak protestovali proti podle nich zaujatým informacím řecké televize. Ta hned poté odvysílala reklamy a vrátila se k původně vysílanému projevu premiéra Karamanlise v parlamentu. Publicistka Soňa Dorňáková, žijící v Aténách, pro Český rozhlas v telefonickém rozhovoru uvedla, že studenti a žáci chtějí v této fázi protestovat hlavně kvůli školskému systému. V protestech chtějí pokračovat i po novém roce. Inspirovali už i další skupiny obyvatel. Jaromír Janev, Český rozhlas, Balkán.

Novým předsedou Akademie věd se stal Jiří Drahoš

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
V čele Akademie věd by měl v následujících čtyřech letech stát Jiří Drahoš. Fyzikální chemik nahradí Václava Pačese, který tuto instituci vedl od roku 2005 a už znovu nekandidoval. Volbu ještě projedná vláda a musí ji schválit i prezident. Funkce by se Drahoš měl ujmout v březnu příštího roku. Jiří Drahoš se chce v čele Akademie věd zaměřit především na tři priority.

Jiří DRAHOŠ, nový předseda Akademie věd ČR:
Kvalita výzkumu na ústavech Akademie věd, spolupráce s vysokými školami ve věcech strategických pro výzkum a vývoj a podpora mladých vědců na ústavech Akademie věd.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Nový předseda Akademie věd Jiří Drahoš bude hostem dnešního Radiofóra.

Výstava děl českého výtvarníka Karla Malicha

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
"Tonutí v kráse", to je poetický název výstavy, která zhruba za dvacet minut začíná v Galerii Zdeňka Sklenáře v centru Prahy. Autorem děl je renomovaný český výtvarník Karel Malich, jehož díla jsou zastoupena v předních evropských galeriích. Výstava představuje aktuální tvorbu třiaosmdesátiletého tvůrce. Na slavnostní vernisáži bude také podle galeristy Zdeňka Sklenáře pokřtěna unikátní publikace, která mapuje tvorbu Federica Díaze, jednoho z Malichových studentů.

Zdeněk SKLENÁŘ, galerista:
K těm dominantním a věhlasných patří například Federico Díaz, jehož knížku nebo, lépe řečeno, monografii obsažnou a velmi krásnou s pozoruhodnou interaktivní obálkou, která reaguje na teplotu lidského těla, to znamená, ta barva toho obalu se proměňuje podle teploty lidského těla, představuje zase posledních deset let díla Federico Díaze.

autor: haa
Spustit audio

Více z pořadu