Ozvěny dne 17. prosince 2008

17. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zrušení poplatků ve zdravotnictví prošlo ve sněmovně druhým čtením

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už jen šestačtyřicet hodin mají koaliční lídři na definitivní slovo k poplatkům. Do začátku dalšího pokračování mimořádné schůzce sněmovny, která začíná v pátek ve čtrnáct hodin, musejí najít shodu nad několika pozměňovacími návrhy svých poslanců, které budou prosazovat proti návrhům opozice. Ta chce poplatky zrušit u dětí do osmnácti let, důchodců a lidí s nižším příjmem, než je dvojnásobek životního minima. I koalice už ale ví, že musí někde slevit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek už nevěří, že by se stávající systém poplatků udržel beze změn.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
To je vysoce nepravděpodobné, samozřejmě jsou ještě možnosti v Senátu, ale zase musí proběhnout nějaké jednání.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tomáše Julínka nejvíc mrzí, že lidovci nepřesvědčili kolegu Ludvíka Hovorku, aby se zdržel svých pozměňovacích návrhů. Ten například chce, aby za důchodce nad pětašedesát let a děti do osmnácti let platil lékařům poplatky zdravotní pojišťovny. Občanský demokrat Boris Šťastný chce také od poplatků osvobodit děti a mládež, ale až do devatenácti let. Dál by pak zrušil, stejně jako Olga Zubová, poplatek za hospitalizaci po třiceti dnech a za recept by chtěl jen třicet korun.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Netvrdím, že toto je jediný možný návrh a nepodmiňují své hlasování přijetím jednotlivých pozměňujících návrhů, které jsem nabídl.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Sociální demokraté budou v pátek prosazovat svoji variantu poplatkových změn, přesto proti některým návrhům koaličních poslanců podle Davida Ratha nejsou.

David RATH, poslanec, hejtman Středočeského kraje /ČSSD/:
Samozřejmě jsme ochotni podporovat všechna větší rušení, omezování, změkčování těch poplatků.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ani změny, které u poplatků udělá sněmovna, nemusí být definitivní. Ještě se k nim budou vyjadřovat senátoři a nakonec prezident. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Část dopravních odborů chystá na leden stávku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Část dopravních odborů zahájila přípravu stávky. Na dnešním jednání se zástupci svazů dohodli, že protestní akci vyhlásí po 12. lednu.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Odborům vadí plánované rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, jako jsou stravenky nebo režijní jízdenky. Přesný termín stávky teprve určí na uzavřeném jednání, které bude 7. ledna. Mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček jasně řekl, že nepůjde jen o výstražnou akci.

Libor POLÁČEK, mluvčí Federace strojvůdců:
Bude to stávka časově neomezená, protože právě že, pokud by byla nějaká výstražná, byl to nějaký happening, tak by se mohlo stát, že nějaký ministr nebo třeba i pan premiér by si té stávky nemuseli všimnout. A to my v žádném případě nechceme.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Ministr financí Miroslav Kalousek je neoblomný a výjimky odmítá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Trvám na tom, že budouli nějaké výjimky a osvobození v zákoně o dani z příjmu, pak to budou výjimky a osvobození, které podporují celospolečenské priority, pro všechny stejné. Nikoli pro tu či onu profesní skupinu.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Odbory jsou ale stále připravené jednat. Přiznávají ovšem, že stávku odvrátí jen příslib zachování benefitů v současné podobě. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Dohoda o klidu zbraní během českého předsednictví

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dohoda o klidu zbraní během českého předsednictví by mohla být hotová už v pátek. Tuto možnost připustil premiér Mirek Topolánek, se šéfem opoziční sociální demokracie se sešel včera i dnes. Dohoda, která by zajistila toleranci vládě v době šesti měsíců českého předsednictví, ale zatím uzavřena nebyla. Předseda vlády Mirek Topolánek její dokončení ale rozhodně nepovažuje za nic problematického.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády, předseda strany /ODS/:
My máme eminentní zájem na tom, nejenom my, Česká republika musí mít zájem na tom, abychom přebírali předsednictví, abychom řídili ministeriády a v tomto smyslu ta dohoda bude jednodušší, protože je víceméně dlouhodobě předjednána a není to nic, co by, co by mělo kohokoliv bolet. Myslím, že všichni mají zájem na tom, aby to předsednictví proběhlo řádně, takže tam já nevidím žádný významný problém.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
ČSSD podmiňuje svou případnou podporu koaliční vládě v době předsednictví rychlým přijetím Lisabonské smlouvy, vážnou diskusí o zavedení eura a svým větším zapojením. Ve hře by mohly být i případné personální změny ve vedení sněmovny.

Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o půl procenta

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Centrální banka se opět pokusila podpořit zpomalující hospodářství. Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby o půl procenta na dvě a čtvrt procenta. Snížení úroků umožnila zpomalující inflace, recese v západní Evropě, kam směřuje většina českého vývozu a také výrazné snížení úroků hlavními centrálními bankami ve světě.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Snížením sazeb se centrální banka snaží povzbudit ekonomiku. Firmy by tak měly dosáhnout na levnější úvěry ke svému podnikání, lidem se zase mohou snížit sazby u hypoték, realita je ale jiná. Centrální banka razantně snížila hlavní sazby už před měsícem. Úroky u úvěrů a hypoték, které se od ní odvíjejí, ale neklesly. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela je to v době ekonomické krize ze strany bank nemorální. Podle analytiků je na vině nefungující mezibankovní trh. Jak říká hlavní ekonom Atlantik finanční trhy Petr Sklenář, hypotéky a úvěry tak v nejbližší době zřejmě nezlevní.

Petr SKLENÁŘ, hlavní ekonom Atlantik finanční trhy:
Zatím bych to neočekával. Ten vývoj potřebuje svůj čas, kdy se ta situace na tom trhu aspoň částečně uklidní. Úrokové sazby aktuálně jsou asi o procento, procento a půl vyšší než, než odpovídá té úrokové sazbě centrální banky.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Úrokové sazby snížila v poslední době řada centrálních bank. Americký FED včera poslal úroky na rekordní minimum, nula až čtvrt procenta. Také Bank of England je snížila na dvě procenta. Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer nevylučuje, že i sazby v Česku půjdou dál dolů.

Miroslav SINGER, viceguvernér České národní banky:
Uvidíme ten vývoj v budoucnu, ta rizika jsou stále vnímána jako primární pro ty inflační, takže samozřejmě je možné, že budeme reagovat, pokud se ten vývoj naplní.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Tomáš Medek, Radiožurnál.

Ministr financí Miroslav Kalousek povolil internetové sázení

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo financí povolilo pěti tuzemským firmám provozování internetových kurzových sázek. Dosud mohli hráči sázet prostřednictví Internetu jen u zahraničních společností, které měly licence od domovské země. A jí také odváděli část ze zisku. Domácí společnosti dosud povolení neměly. Stát tak přicházel na daních o stamiliony, řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
Jde o firmy Sazka, Synot, Fortuna, Chance a Tipsport. Šlo v poslední době o neudržitelnou situaci, kdy poslední měsíce se obrovským způsobem rozmohlo ilegální sázení, kdy čeští občané skrz zahraniční firmy sázeli na Internetu. Říkám, bylo to ilegální, nemělo to povolení ministerstva financí, ale velmi těžko s tím šlo bojovat.

Plán boje EU s klimatickými změnami získal podporu europoslanců

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Evropská unie má plán opatření pro boj se změnami klimatu. Takzvaný klimatickoenergetický balíček definitivně potvrdili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Hlavním cílem souboru opatření je snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení spotřeby takzvané zelené energie.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Europoslanci posvětili program kroků, kterými chce Evropská unie dosáhnout snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2020 o pětinu. V té době by také měla dvacet procent své spotřeby energií krýt z obnovitelných zdrojů. Na souboru opatření se minulý týden dohodly členské státy na summitu v Bruselu. V konečném textu dostaly hlavně nové členské země značné úlevy v systému obchodování s emisními povolenkami. Se skřípěním zubů se s tím musely smířit státy, které prosazovaly tvrdší podmínky snižování emisí CO2.

Miroslav OUZKÝ, předseda výboru pro životní prostředí:
To, že se klimatický balíček nelíbí těm více ambiciózním, i těm méně ambiciózním, nám podává důkaz o tom, že kompromisu skutečně bylo dosaženo.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Prohlásil po hlasování předseda výboru pro životní prostředí Miroslav Ouzký z frakce evropských lidovců a demokratů. Díky úlevám si například ČEZ nebo polské energetické podniky budou muset v roce 2013 kupovat jen třicet procent povolenek v aukcích. Zbytek dostanou jako dosud zdarma. Z Evropského parlamentu Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk.

Europoslanci chtějí pracovní týden maximálně čtyřicet osm hodin

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Evropský parlament chce, aby lidé v zemích Evropské unie pracovali maximálně osmačtyřicet hodin týdně. Europoslanci se dnes vyslovili pro to, aby už nadále nebylo možné pracovat delší dobu. Toto rozhodnutí jde ale proti vůli členských zemí, které chtějí za určitých podmínek až pětašedesátihodinový pracovní týden.

ČEZ se bude podílet na stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Elektrárenský koncert ČEZ se bude podílet na stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Slovenská vláda ho vybrala jako strategického partnera z deseti kandidátů. Podle předběžných odhadů by měla elektrárna stát čtyři až šest miliard eur, tedy sto až sto padesát miliard korun. Začátek výstavby se plánuje na rok 2014.

Případ iráckého novináře zablokoval závažnou parlamentní debatu v Bagdádu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Případ iráckého novináře, který hodil boty na amerického prezidenta George Bushe, zablokoval závažnou parlamentní debatu v Bagdádu. Poslanci měli schvalovat, že s výjimkou Američanů odejdou příští rok ze země všichni zahraniční vojáci. Kvůli hádce o osud novináře Muntadare Zajdího ale předseda parlamentu přesunul debatu na zítřek.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Dohady vypukly ve chvíli, kdy skupina šíitských poslanců začala požadovat Zajdího propuštění z vězení. Za osvobození vrhače bot demonstrují už od pondělí tisíce Iráčanů. Když s tím ale přišla část parlamentu, jeho předseda Mahmúd Mašhadání se rozčílil natolik, že dokonce oznámil rezignaci. Mašhadáního gesto vnímá většina pozorovatelů jen jako krátkodobé hnutí mysli vznětlivého politika. Faktem ale je, že stále sílí tlak na vládu premiéra Málikího, aby žurnalistu propustila. Dnes měl Zajdí poprvé oficiálně poprvé oficiálně předstoupit před soud. Na místo toho se ale vydal soudce za ním do cely. To jen přiživilo spekulace, že irácká bezpečnost novináře surově zbila, takže ho teď ani nemůže ukázat veřejnosti. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského se dnes předávaly v Praze v Ústavu fyzikální chemie. Ceny si odneslo celkem dvanáct studentů středních škol, kteří uspěli v celostátních kolech olympiád především v exaktních oborech. Podle doktora Michala Heyrovského, zakladatele nadace, jsou mladé talenty příslibem do budoucna.

Michal HEYROVSKÝ, zakladatel nadace:
Ty úspěchy těch mladých se musejí podporovat a udržovat je prostě v tom zájmu o ten jejich obor, a to jsou obyčejně teda talenty, které může ten stát podporovat a potřebovat v budoucnosti. Takže podpora těch nadaných talentů, to je ten hlavní smysl této akce.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu