Ozvěny dne 18. prosince 2008

18. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Sazba daně z příjmů pro fyzické osoby zůstane na patnácti procentech

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Senát dnes přijal daňové změny předložené vládou. Lidé si mají polepšit na platech, někteří majitelé nemovitostí si naopak připlatí.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Schválená novela zákona o dani z přijmu zachovává sazbu pro fyzické osoby na patnácti procentech. Podle dosud platného zákona to od nového roku mělo být dvanáct a půl a navíc se sníží odvody sociálního pojištění o jeden a půl procenta. Návrh ale narazil na odpor ČSSD. Potvrdil senátor Milan Čech.

Milan ŠTĚCH, senátor /ČSSD/:
Člověk, který má příjem kolem deseti, patnácti tisíc korun, tak ušetří měsíčně několik desítek korun, to znamená, že to neřeší jeho problémy, ale lidé, který vydělávají padesát, sedmdesát tisíc, tak v čistém dostanou příjem, který bude větší asi o tisíc dvě stě korun.

Nikola BOJČEV, redaktor:
ČSSD také kritizuje možný propad příjmu na politiku zaměstnanosti. To ale ministr financí Miroslav Kalousek odmítá.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Výdaje na politiku zaměstnanosti jsou schváleny v zákoně o státním rozpočtu. A vedle toho bych rád upozornil, že existuje sociální fond v Evropské unii. Ono se zapomíná na to, že máme na aktivní politiku zaměstnanosti, ale i na celou řadu jiných účelů možnost čerpat velmi významné prostředky z Evropské unie.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Senátoři dále přijali kontroverzní návrh, který ruší osvobození od plateb daně majitele novostaveb. Zákony teď musí podepsat prezident republiky. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
K daňovým změnám se vrátíme za několik minut v dnešním Radiofóru.

Dětské hračky budou bezpečnější

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Dětské hračky budou bezpečnější. Přísnější kritéria pro jejich výrobu a dovoz stanoví nová směrnice Evropské unie, kterou schválili europoslanci ve Štrasburku. Zavádí například přísnější limity obsahu těžkých kovů v hračkách. Použití některých látek zakazuje úplně. Zakazuje také používat na hračkách prokazatelně určených nejmenším dětem varování Nevhodné pro děti do tří let. Tím se totiž někteří výrobci snaží podle europoslanců vyhnout zodpovědnosti.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Hračky se podle nové směrnice nebudou moci parfémovat vůněmi, které mohou u někoho vyvolat alergickou reakci. Zakázané budou hračky, které jsou pevně spojené, například s lízátkem, a dítě se k hračce dostane až po jeho snězení. U podobných hraček totiž hrozí nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí pevných částí. Větší zodpovědnost za nezávadnost hraček ponesou kromě výrobců také jejich dovozci. Osmdesát procent hraček se totiž na evropský trh dováží z Číny.

Zuzana ROITHOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu/KDUČSL/:
Bezpochyby už v příštím roce si dovozci budou pečlivě vybírat mezi těmi továrnami v zahraničí, které skutečně jsou schopny evropské standardy dosáhnout.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Uvedla lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Členské státy musejí své právní předpisy směrnici přizpůsobit do dvou let. Je ale pravděpodobné, že hračkářský průmysl na její ustanovení zareaguje sám dříve. Z Evropského parlamentu Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk.

Hamas ukončilo příměří s Izraelem

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Radikální palestinské hnutí Hamas ukončilo příměří s Izraelem. Klid zbraní, který před půl rokem pomohl dojednat Egypt, se vztahoval na Hamasem ovládané pásmo Gazy, ze kterého militantní islamisté útočí proti židovskému státu. Oficiálně příměří vyprší zítra. Hamas ho ale podle svého zástupce neprodlouží, protože Izrael údajně neplní závazky, které z dohody vyplývají.

Mirka Topolánka přijal v Londýně jeho britský protějšek Gordon Brown

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Premiéra Mirka Topolánka přijal dnes v Londýně jeho britský protějšek Gordon Brown. Šéf české vlády se na své poslední zahraniční cestě před začátkem předsednictví Česka v Radě Evropské unie setkal také s ministrem zahraničí Davidem Milibandem a šéfem resortu průmyslu a obchodu, lordem Mandelsonem.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Topolánek je znám svým názorem, že Evropská unie je přeregulována. Na otázku Radiožurnálu, co by v Unii ve spolupráci s Británií nejraději odreguloval, Topolánek řekl, že nadbytečných regulací se dá nalézt spousta jak v Evropě, tak v české legislativě. Musíme si udělat pořádek i doma, kde jsme zhruba na padesáti procentech toho odstraňovacího úsilí. To v Afghánistánu Topolánek s Brownem jednali z hlediska vlivu nestability v Pákistánu na českou účast v Afghánistánu. Topolánek ujistil Browna, že udělá vše proto, aby Česká republika navýšila misi v Afghánistánu. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

První rozsudek za největší genocidu v Africe

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Přelomový verdikt vynesl dočasný tribunál OSN pro zločiny spáchané ve středoafrické Rwandě. Soud se sídlem v Tanzanii poprvé udělil tresty za organizaci masového zabíjení před čtrnácti lety. Extremisté z etnika Hutuů, podporovaní tehdejší vládou, během něj povraždili za tři měsíce až milion menšinových Tutsiů. Tři bývalí vojenští velitelé v čele s Theonestem Bagosorou stráví podle dnešního rozsudku ve vězení zbytek života za to, že vedli komisi, která genocidu naplánovala. Trojice podle soudu organizovala, trénovala a vyzbrojila obávané milice Interahamwe, zodpovědné za většinu vražd. Také tohle téma podrobněji rozebereme v Radiofóru.

Pomoc automobilkám v USA podle administrativy George Bushe

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Řízený bankrot automobilek, to je podle administrativy amerického prezidenta George Bushe jednou z možností, jak pomoci odvětví výroby automobilů. Bílý dům chce prý předejít tomu, aby začaly automobilky kolabovat chaoticky, což by vedlo ke ztrátě mnoha pracovních míst. Primárně ale Bílý dům uvažuje o finanční pomoci, kterou měl schválit Kongres. Záměr ovšem prošel jen ve Sněmovně reprezentantů, zatímco Senát ho odmítl. Automobilky měly podle původního plánu získat v přepočtu přes dvě stě padesát miliard korun.

Sociální zařízení nesouhlasí se snížením svých rozpočtů na příští rok

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Sociální zařízení nesouhlasí se snížením svých rozpočtů na příští rok. Náklady státu na přímé dotace do sociálních služeb klesnou. Počítá s tím schválený státní rozpočet. Ústavy sociální péče, domovy pro penzisty a další zařízení by tak měla dostat o třetinu méně peněz než letos. Kraje, které často tyto služby zřizují, přitom už mají na příští rok rozpočty také schválené. Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangera může nedostatek peněz pro některé instituce znamenat konec.

Jiří SCHLANGER, předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče:
Už dneska ty lidi a jejich průměrné příjmy o šest tisíc nižší, než je průměr v České republice. Často na těch odděleních slouží v noci i o víkendu jeden člověk a představa, že ještě bude personál krácen, vede k tomu, že se nemůžou naplnit podmínky kvality služeb. To je věc, která nám velmi vadí, a hledáme cesty samozřejmě, jak z toho ven.

Insolvenční soud přehodnotil dluhy sklářského podniku Sklo Bohemia

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Insolvenční soud přehodnotil dluhy sklářského podniku Sklo Bohemia. Továrna stojí od konce září a bez peněz zůstalo přes tisíc lidí. Po dnešní schůzi věřitelů je jasné, že dluh celé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading dělá téměř sedm miliard korun. Třetina patřící bance Citibank je stále nejasná. Detaily od redaktora Milana Kopeckého.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Skupina dluží Citibank necelé tři miliardy. Peníze ale zřejmě nebyly použity jako investice do výroby. To mění situaci a banka patrně celou částku nárokovat nemůže. Poslední slovo ale bude mít soud. Věřitelé potvrdili definitivním správcem Helenu Horovou, která ale cokoliv odmítá komentovat. Odboráři a zájemci o koupi skláren jsou spokojeni. Podle šéfa odborů Vladimíra Kubince to dopadlo nejlépe, jak v dané situaci mohlo. Pro Radiožurnál Milan Kopecký, Světlá nad Sázavou.

V pražském Rudolfinu proběhne zahajovací koncert k předsednictví Česka v Evropské unii

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Dnes večer vystoupí šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Vladimír Válek spolu s hráči České filharmonie. V pražském Rudolfinu uvede zahajovací koncert k předsednictví Česka v Evropské unii. Jak Radiožurnálu řekl sám Vladimír Válek, dramaturgii koncertu vytvořili záměrně k tomuto předsednictví.

Vladimír VÁLEK, šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu:
Vlastně nastupujeme po Francii, jsou tam zastoupeni i naši skladateli, i Francouzi. Já myslím, že je to taková od nás zdvořilost, protože je tam Honegger, Liturgická symfonie je tam, je tam Milhaud, který je dokonce, ta skladba má název Hudba pro Prahu, hrála se nějak v 66 roce, on to osobně dirigoval. A tak to je, ty dva jsou zastoupeni jako Francouzi. A z našich je tam Suk ve skladbě Praga, která vlastně zase oslavuje Prahu a naše dějiny. A v závěru Janáček světoznámá, proslulá Symfonietta.

autor: haa
Spustit audio

Více z pořadu