Ozvěny dne 20. prosince 2008

20. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Mezi vládou a opozicí nedošlo k dohodě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Krach při vyjednávání mezi ODS a ČSSD před sněmovním hlasováním o zahraničních misích zřejmě ovlivní i dohodu mezi oběma stranami před českým předsednictvím Evropské unii. Dnes to po schůzce nejužšího vedení ODS řekl premiér a předseda strany Mirek Topolánek.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Jakékoli jednání s Jiřím Paroubkem, jak dnes řekl Mirek Topolánek, je nesmyslné. Kvůli misím se prý ODS vydírat nenechá a u poplatků už také žádná domluva možná není. I dohoda pro technickou podporu předsednictví je podle premiéra velmi složitá, i když předsednictví se podle něho týká celé republiky, tedy i ČSSD.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Jiří Paroubek si musí rozmyslet, jestli vůbec umožní české předsednictví či nikoli. Já musím říct, že je mi to úplně jedno a já s ním žádnou dohodu, která bude podmíněna nějakými vyděračskými požadavky, uzavírat nebudu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
K požadavkům, které premiér označil za vyděračské, patří nejen schválení Lisabonské smlouvy do konce února, ale také předčasné volby na podzim příštího roku. Podle politologa Petra Justa ale případná nedohoda mezi vládou a ČSSD vlastní předsednictví Česka neohrozí. Komplikace by byly v parlamentu, pokud by opozice nevypárovala chybějící ministry na schůzích obou jeho komor.

Petr JUST, politolog:
Bude to mít dopad na legislativní proces, na to, že třeba opozice bude vyhrávat více hlasování, ale na předsednictví jako takové se domnívám, že to příliš velký dopad mít nebude.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek se proti dnešnímu vyjádření Mirka Topolánka ohradil. Jeho výroky, které se týkají zahraničních vojenských misí, jsou podle Paroubka nepravdivé, nekorektní a urážlivé. Bude od představitelů ODS žádat omluvu. Podle Jiřího Paroubka to nebyla ČSSD, kdo zavinil současnou situaci, ale právě vláda Mirka Topolánka, která podle něj nerespektovala stanovisko ČSSD z minulého roku, se sociální demokracií nejednala a nakonec nebyla schopná zajistit podporu ani u vlastních poslanců.

Požár v areálu firmy Paramo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Několik hodin likvidovali hasiči požár v areálu kolínského výrobce olejů Paramo. Oheň vypukl kolem půl deváté ráno v jedné z hal, ve které se ale teď kvůli rekonstrukci nevyrábí. Hasiči původně zvažovali evakuaci lidí z ulic v okolí chemičky, nakonec mohli ale tamní obyvatelé zůstat doma.

Michal TRNKA, redaktor:
Hasiči měli ze začátku obavy z možné exploze některých hořlavin.

Jiří DRAHOKOUPIL, velitel zásahu:
Je tady dosti nebezpečných látek, parafin a metyletyl /nesrozumitelné/.

Michal TRNKA, redaktor:
Říká velitel zásahu Jiří Drahokoupil. Těsně před polednem přišel před novináře s uklidňující zprávou.

Jiří DRAHOKOUPIL, velitel zásahu:
V tuto chvíli jsme lokalizovali požár, všecko máme pod kontrolou.

Michal TRNKA, redaktor:
V areálu závodu se vystřídalo celkem čtrnáct hasičských jednotek. Odborníci nenaměřili v ovzduší žádné škodliviny, a proto se nakonec nekonala ani evakuace. Policisté lidem přesto nedoporučili větrat, a to kvůli nepříjemnému dýmu, který se nad městskou částí Zálabí dopoledne držel. Vedení továrny předběžně vyčíslilo škody na poškozeném objektu v řádech statisíců korun. Příčiny požáru budou policisté ve spolupráci s hasiči teprve zjišťovat. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Kolín.

Budoucí americký prezident vyzval automobilky k úsporným opatřením

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americké automobilky by se měly připojit k vládním opatřením a samy přijmout plán reforem. Vyzval je k tomu budoucí americký prezident Barack Obama. Několikamiliardový balíček od americké vlády podle něj pomůže, ale i sami výrobci vozů musí přijmout úsporná opatření a nouzové ekonomické programy a pokusit se tak vyhnout úplnému kolapsu amerického automobilového průmyslu.

Barack OBAMA, budoucí americký prezident:
Chtěl bych těm třem automobilkám a jejich vedení zdůraznit, že Američanům dochází trpělivost. V následujících měsících by měly využít příležitosti a přijít s udržitelným plánem, což znamená i bolestivá rozhodnutí.

Demonstrace ve Vladivostoku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ruská policie zatkla ve Vladivostoku skoro dvacet účastníků nepovoleného mítinku namířeného proti ekonomické politice vlády premiéra Vladimira Putina. Demonstranti nesouhlasí se zvyšováním dovozních cel na automobily ze zahraničí. Ta vláda zavedla ve snaze ochránit ruské výrobce aut, na něž dopadá finanční krize.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
V centru Vladivostoku se demonstrovalo už podruhé za krátký čas. Na protest proti ekonomickým opatřením premiéra Vladimira Putina tentokrát vyšlo do ulic na pět set lidí. Obávají se, že ohlášená podpora ruských výrobců aut je může připravit o zaměstnání, ve východní části Ruska prakticky veškeré automobily na silnicích pocházejí z Japonska a Jižní Koreje. V dovozu, prodeji a servisu východoasijských aut pracuje na dvě stě tisíc Rusů, kteří varují, že pokles poptávky spojený se zvyšováním cel by mohly vést k rozsáhlému propouštění. Řada účastníků demonstrace, kterou policie rozehnala, ale protestovala také proti politickému kurzu současné vlády, stejně jako proti korupci a nízkým sociálním dávkám. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Čína zablokovala webové stránky deníku New York Times

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čína zablokovala webové stránky dalšího zahraničního média, tentokrát amerického deníku New York Times. Peking sice při olympiádě uvolnil cenzuru internetu, tento měsíc ji ale zavádí znovu. Tento týden nebylo možné otevřít například internetovou stránku čínské sekce BBC nebo Hlasu Ameriky. Když to ale světová média zveřejnila, Čína stránky od pátku opět uvolnila.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Čínské ministerstvo zahraničí odmítlo zablokování stránek listu New York Times komentovat s tím, že daný problém nepřísluší do jeho agendy. Je prý ale možné, že jde o čistě technický problém. To ale představitelé amerického deníku zpochybňují. Jediným místem, kde je možné si tyto stránky v rámci Číny nyní otevřít, je Hongkong, kde zůstává zachována svoboda médií i přístup k informacím. Peking na druhé straně zrušil cenzuru čínských stránek BBC, magazínu Asia Week a Hlasu Ameriky. Některé hongkongské listy ale zůstávají stále zablokovány. Kontrolu internetu má v nejlidnatější zemi světa na starosti speciální policejní jednotka, která má téměř čtyřicet tisíc členů. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Policisté kontrolovali mladistvé na diskotéce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Desítky policistů po půlnoci kontrolovaly jednu z diskoték ve Dvoře Králové nad Labem. Akce se zaměřila na podávání alkoholu mladistvým. Nikdo přitom nečekal, že bude podnapilých dětí tolik.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Na padesát policistů se po půlnoci vydalo k předem vytipované diskotéce ve Dvoře Králové nad Labem. Během několika minut začali z budovy vyvádět první mladistvé. U čtyř desítek z nich přístroje naměřily při dechové zkoušce alkohol.

Jiří PROUZA, mluvčí trutnovských policistů:
Je to jedna z největších akcí na Trutnovsku. Proto také byl nasazen maximální počet policistů a samozřejmě i nás překvapilo to, že máme za jednu hodinu čtyři desítky osob mladších osmnácti let, které nadýchaly alkohol.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dodává mluvčí trutnovských policistů Jiří Prouza. U jednoho z mladistvých policie objevila také sáčky s marihuanou.

mladík:
Furt říkám, že ani nevím, že to mám u sebe. Já kdybych to věděl, že to mám u sebe, já jsem si byl jistej, že mám u sebe nějaký věci, ale tohle to ...

policista:
Budete mít ještě dost příležitosti k tomu, abyste to vysvětlil, jo.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Policisté na Trutnovsku prý v žádném případě s podobnými kontrolami neskončili. Martin Pařízek, Radiožurnál, Dvůr Králové nad Labem.

Česká obchodní inspekce kontrolovala prodejce kaprů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prodeje vánočních kaprů jsou, zdá se, bez problémů. Potvrdila to i dnešní kontrola v Plzni. U prodejců třeboňských kaprů inspekce nezjistila žádné závady a podobně zatím dopadají i další letošní kontroly v západních Čechách.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Prodejci kaprů na plzeňském náměstí Republiky u sebe měli všechny potřebné dokumenty, cenu i prodej stanovili a zaúčtovali správně. Také váha byla cejchovaná až do roku 2009. Podle pracovnice České obchodní inspekce Miroslavy Kopičkové prodejci dokonce počítali cenu ještě nižší, než měli, protože kapr má v sobě trochu vody.

Miroslava KOPIČKOVÁ, pracovnice ČOI:
Je ideální čas, že nemrzne, jo, protože když třeba chodíme na kapry, když mrzne a váha bývá namrzlá, tak se to musí ten led odstranit, protože to potom jsou samozřejmě nějaký přívažky.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Podle Miroslavy Kopičkové ale už obchodníci s rybami nejsou zlatokopové jako v minulosti. To, že prodejci ryb dbají více na předpisy, potvrzuje také brigádních Richard, který na plzeňském náměstí prodává.

Richard, brigádník:
Náš zaměstnavatel je na nás velmi tvrdý v tomto ohledu, protože určitě nechce, aby si udělal sám negativní reklamu.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
V pořádku byla podle inspektorů České obchodní inspekce také dosud většina stánků na vánočním trhu největšího plzeňského náměstí. Pro Radiožurnál Jan Dvořák, Plzeň.

V Praze vystoupí Woody Allen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Herec, režisér a spisovatel Woody Allen se večer představí v Praze taky jako jazzman. Vystoupí s New Orleans Jazz Bandem jako klarinetista. Dostat Allena do Prahy přitom podle Barbory Vokaté z pořádající agentury vůbec nebylo lehké.

Barbora VOKATÁ, organizátorka:
My jsme se o to snažili asi dva roky. On zas tolik jakoby necestuje. Loni nám to nevyšlo a letos se podařilo a vlastně vešli jsme se mezi Drážďany a Budapešť. Takže povedlo se.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Woody Allen má vystoupení v Praze vůbec poprvé. Koncert začíná už za hodinu v Kongresovém centru.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu