Ozvěny dne 21. prosince 2008

21. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda sníží počty vojáků v Afghánistánu a připraví kompromisní plán

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vláda sníží počty vojáků v Afghánistánu a připraví kompromisní plán, který by měl vyhovět i podmínkám, které si pro podporu misí stanovila ČSSD. Za úkol to má přes Vánoce ministryně obrany Vlasta Parkanová. Vojáků v misi ISAF v Afghánistánu by mělo být nově pět set a činnost stovky českých protiteroristických specialistů v operaci Trvalá svoboda by měla být ukončena. Na podobný plán byl už na konci týdne ochotný přistoupit i premiér Mirek Topolánek. Vše zkrachovalo na tom, že ČSSD za svůj hlas pro mise požadovala také změny u regulačních poplatků ve zdravotnictví. Premiér pak mluvil o kupčení a handlování se životy lidí. Za to žádá ČSSD omluvu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Nejen omluvu, ale za slova o krvi na rukou Jiřího Paroubka i odstoupení ministra vnitra Ivana Langera z funkce. Jinak sociální demokraté hrozí vyvoláním už pátého hlasování o nedůvěře vládě. Vicepremiér Alexandr Vondra ale vidí situaci jinak.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/:
Já si myslím, není se tady vůbec za co omlouvat, to skutečně bylo tragické v pátek v té sněmovně. Musíme se k tomu vrátit v lednu a musíme to rozhodnutí učinit, protože jinak stažení těch vojáků z misí to já si neumím, neumím představit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
ČSSD by podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka považovala snížení počtu v Afghánistánu za vstřícný krok. Ale chce vidět hlavně politický postoj české vlády k tomu, jak dál v Afghánistánu postupovat, protože čistě vojenské řešení podle něho k ničemu nevede.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/:
Mě to připadá, že to je jednoznačně selhání vlády, mě to mrzí velice, protože nemáme zájem na tom takto blokovat zahraniční mise, ale nemůžeme být prostě stroje, které zvedají jako loutky ruce ve sněmovně.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Pokud by ani napodruhé návrh na působení zahraničních misí neprošel, museli by se vojáci stáhnout do 1. března 2009. Praktické stahování by u lidí trvalo podle náčelníka generálního štábu Armády České republiky Vlastimila Picka dva měsíce, u materiálu by to bylo zhruba dvakrát déle. Podle Picka by se ale muselo z aliančními partnery včas vyřešit, kdo Čechy v afghánských horách nahradí. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Ministerstvo zdravotnictví zasáhne proti krajům, které budou odpouštět poplatky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo zdravotnictví zasáhne proti krajům, pokud budou pacientům odpouštět zdravotnické poplatky v krajských nemocnicích. V České televizi to řekl náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr s tím, že kromě žalob existují ještě jiné možnosti postihu.

Marek ŠNAJDR, náměstek ministra zdravotnictví:
Ministerstvo zdravotnictví je zřizovatelem mnoha zdravotnických zařízení a nepřipustí, aby v České republice byla nerovnost mezi poskytovali jenom podle toho, že na pár let je zřizovatelem například pan hejtman Martínek. Já myslím, že jsme právní stát a právní stát se vyznačuje tím, že dodržuje právo na celém svém území, nezávisle na tom, kdo v tom, či onom kraji vyhraje volby.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sociálně demokratičtí hejtmani chtějí, aby každý pacient podepsal při příchodu do nemocnice darovací smlouvu, díky které by pak poplatek nemusel platit. Podle právních rozborů ale v takovém případě musí každou darovací smlouvu podepsat sám hejtman. Pacienti by navíc museli platit darovací daň.

V Rusku pokračují protesty proti zvyšování cel na dovoz aut

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ruská policie na Dálném východě znovu násilně rozehnala protestní akce proti zvyšování dovozních cel na dovoz automobilů ze zahraničí. Do ulic Vladivostoku a dalších měst na východě Ruska vyšlo několik tisíc lidí. Na dvě stovky demonstrantů policie zadržela. Tvrdě zakročila také proti novinářům.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Ruské pořádkové síly nasadily ve Vladivostoku proti poklidné demonstraci zhruba tisíce lidí, speciální zásahové jednotky až z Moskvy. Ty podle svědků proti účastníkům mítinku tvrdě zasáhly. Mnoho lidí bylo zbito, terčem policejního násilí a zatýkání se stali i ruští a japonští novináři. Obyvatelé ruského Dálného východu se obávají, že ohlášená opatření premiéra Putina, které mají pomoci domácím automobilkám stiženým ekonomickou krizí, se mohou negativně podepsat na jejich životní úrovni. Na východě Ruska pochází na devadesát procent aut z Japonska. V dovozu, prodeji a servisu pracuje na dvě stě tisíc lidí. Premiér Putin už v pátek ale ohlásil, že své rozhodnutí měnit nebude. Nespokojení automobilisté protestovali i v dalších ruských městech. Kromě Dálného východu i v Moskvě a Kaliningradu. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Bombajské hotely poničené listopadovým teroristickým útokem opět vítají hosty

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Bombajské hotely poničené listopadovým teroristickým útokem opět vítají hosty. Slavnostní otevření provázela přísná bezpečnostní opatření i modlitby všech v Indii zastoupených náboženství.

Martina HANÁČKOVÁ, redaktorka:
Na otevírací večírek v hotelu TáčMahál pozvalo vedení více než tisíc hostů. V hotelu Oberoi už je dispozici pět set padesát pokojů, tři restaurace a bar. Provoz v TáčMahálu se rozběhl pouze v moderní části budovy. Ta hlavní historická stále zůstává v rekonstrukci. Luxusní Trident Oeroi a TáčMahál byly koncem listopadu hlavním cílem radikálů, kteří stříleli a odpalovali nálože v desítkách především turisticky rušných místech Bombaje. Během šedesátihodinového obléhání, vypuklo v objektech několik požárů. Masakr si vyžádal přes sto sedmdesát obětí. Devět radikálů bylo zabito, desátého se podařilo policii zadržet. Indie z útoků obvinila pákistánskou skupinu Laškare tajjaba. Pákistánská vláda podíl na teroru odmítá. Martina Hanáčková, Radiožurnál.

V Americe udeřila zima plnou silou

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Americe udeřila zima plnou silou. Na severu Spojených států zkomplikovalo počasí dopravu před vánočními svátky. Některé dálnice musely být kvůli sněhovým přívalům úplně uzavřené.

Vít POHANKA, redaktor:
Město Seattle ve státě Washington hlásí šedesát centimetrů čerstvého sněhu a ledový vítr. Policie na severozápadě země varuje, že vyjíždět za takového počasí autem na delší cestu, je velmi nebezpečné. Některé úseky dálnic jsou v regionu zcela uzavřené. Před sněhovými bouřemi varují také úřady ve středozápadních státech Iowa, Illinois, Minnesota. Na severovýchodě země jsou pak desítky tisíc domácností stále bez elektřiny po předchozí vlně špatného počasí. Další husté sněžení, které se dnes na některých místech v regionu očekává, může situaci dál zkomplikovat. Počasí znepříjemňuje život zejména lidem, kteří se na vánoční svátky vypravili za příbuznými. Po listopadových svátcích Díkůvzdání jsou právě Vánoce obdobím, kdy se mnoho Američanů vydává na cesty. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

V Rakousku hrozí vážné nebezpečí lavin

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Rakousku hrozí vážné nebezpečí lavin. Varování platí pro celé severní Tyrolsko. Služba pro lavinové nebezpečí vyhlásila třetí stupeň z pěti a nedoporučuje ani zimní sporty. Sníh by mohl zavalit i mnohé silnice. Některé úseky už jsou proto preventivně uzavřené.

V Ostravě má dnes druhou premiéru poměrně neznámá Pucciniho opera Vlaštovka

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přesně dvanáct měsíců uplynulo od vstupu Česka do Schengenského prostoru. Na slovenskočeských hranicích se ulevilo především rodinám z obou stran Bílých Karpat, od každodenního zdržování u policejních kontrol. Strážci zákona teď ale mnohým obyvatelům chybějí. Například ve Stráni na Uherskohradišťsku.

redaktorka:
Zápletka byla vlastně z původního devatenáctého století, kde se odehrává v Paříži, je přesunuta do dvacátého století, tedy současnosti, po diskusi mezi výtvarníkem scény panem Tabačkem a režisérem panem Katalofem.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Tak teď jste právě slyšeli zvuk o tom, že v Ostravě má dnes druhou premiéru poměrně neznámá Pucciniho opera Vlaštovka. Scéna lyrické opery se sladkobolnou atmosférou francouzského druhého císařství a s melodickou hudbou Jacoma Pucciniho je ale současná, to tvrdí právě výtvarník kostýmů a scény Miodrag Tabački. A k tomuto představení ještě můžu dodat, že u nás v podstatě neznámé dílo vznikalo na objednávku operetního vídeňského Karlova divadla. Vypuknutí první světové války ale znemožnilo vídeňskou premiéru. Opereta se nakonec poprvé hrála v březnu 1917 ve válečném Monte Carlu. Hudební perličkou je, že Puccini originálně využil dobové populární taneční rytmy tango nebo slowfox.

Spustit audio

Více z pořadu