Ozvěny dne 25. prosince 2008

25. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Papež požehnal městu a světu

moderátorka:
Papež Benedikt XVI. udělil v poledne tradiční požehnání Urbi et Orbi. Obrátil se v něm na lidi dobré vůle s vánočním poselstvím míru a pozdravil věřící ve čtyřiašedesáti jazycích.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Benedikt XVI. ve svém poselství připomněl Svatou zemi, Libanon a Irák. Vyzval k řešení konfliktu mírovou cestou dialogu, připomněl situaci v Zimbabwe a Kongu, připomněl Dárfúr, Súdán i Somálsko, kde utrpení lidí nebere konce. Mimo jiné papež zdůraznil: "Světlo míru a naděje nechť osvítí země, kde je pošlapávána lidská důstojnost, kde hrozí riziko, že lidé přivyknou bratrovražedné nenávisti a vykořisťování člověka člověkem, kde etnické války brání soužití, kde útočí terorismus, kde se lidé obávají nejisté budoucnosti, což se týká i zemí blahobytu." Papež pak naléhavě vyzval k lidské solidaritě, protože světu, ve kterém převáží egoismus, hrozí zkáza. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Sníh zvyšuje nebezpečnost na silnicích

moderátorka:
Vytrvalé sněžení dnes od rána komplikovalo dopravu na mnoha místech republiky. Kolem pěti centimetrů sněhu museli odklízet silničáři na Šumavě. Sněhové přeháňky ztížily motoristům jízdu také v okresech Šumperk a Jeseník. Opatrní museli být i řidiči ve vyšších polohách Zlínského kraje, kde silnice pokrývala ujetá vrstva sněhu. K několika nehodám vyjížděli záchranáři v Moravskoslezském kraji. Nejvážnější z nich se stala dnes nad ránem v Karviné. Zranili se při ní tři lidé. Podle Petra Fastra z místního centra tísňového volání za kolize často může nedostatek zkušeností začínajících řidičů a přeceňování schopností.

Petr FASTR, centru tísňového volání:
Většinou v noci mladí lidé podcení rychlost vozidla nebo povrch vozovky. Mnoho lidí poslední dobou mám osobně sám takový pocit, přestalo správně vyhodnocovat své schopnosti a schopnosti svého vozidla na silnicích. Podceňují povrch vozovky, že to může klouzat, že jedou příliš rychle.

Lyžařské podmínky na horách se zlepšují

moderátorka:
Chladné počasí s mrazy a někde i se sněžením ale zlepšilo na horách podmínky k lyžování. Mnozí provozovatelé ski areálů intenzivně zasněžují sjezdovky, aby je připravili na nápor turistů, který v nejbližších dnech očekávají. Jak dodává František Prouza ze střediska v Deštném v Orlických horách, do upravených stop se už mohou vydat i běžkaři.

František PROUZA, lyžařské středisko v Deštném v Orlických horách:
S tím, že jsme upravili sjezdovku, tak jsme se dostali už dnes na hřeben, takže teď momentálně je rolba na hřebenu a upravuje. To znamená, že už i běžkaři dneska, kdo vyjel, tak pojede po strojově upravené stopě.

Z horských středisek mizí auta a lyžařské vybavení za miliony

moderátorka:
Každoročně z horských středisek zmizí několik auta a lyžařské vybavení za miliony. Je to tak i v Krkonoších, a tak se trutnovští policisté letos ve větší míře zaměří právně na skiareály. Do terénu vyrazí posílené hlídky. Například řidiči musí počítat i s větším počtem kontrol na silnicích.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Právě dnes večer se na Trutnovsku rozbíhá rozsáhlá policejní akce. Potrvá prakticky po celou sezónu. Jejím cílem je nedat šanci zlodějům aut a sportovního vybavení. Na co se tedy policisté zaměří, dodává mluvčí trutnovského policejního ředitelství Jiří Prouza.

Jiří PROUZA, mluvčí trutnovského policejního ředitelství Jiří Prouza.:
Budeme kontrolovat dopravní prostředky, budeme kontrolovat osoby v těchto dopravních prostředcích, budeme pátrat po odcizených věcech. Budeme kontrolovat zavazadlové prostory a samozřejmě se budeme soustředit na lyžařskou výbavu. Ten počet policistů tam bude markantně znát, budou prováděny kontroly na celém okrese Trutnov.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Do akce se v průběhu sezóny zapojí policisté pořádkové služby, dopravní policisté, pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování, ale i cizinecká policie. Martin Pařízek, Radiožurnál Krkonoše.

Čeští vědci odcestovali do Antarktidy

moderátorka:
Čeští vědci odcestovali do Antarktidy zkoumat tamní klimatické a globální změny. Na Mendelově polární stanici stráví už třetí sezónu. Tentokrát si s sebou vezou nové přístroje na sledování počasí i fotosyntetických procesů u mechů a lišejníků. Právě tyto rostliny vznikají v antarktických oázách, na které se experti zaměří. Jsou to místa, ze kterých ustoupil ledovec a na kterých vzniká první život v podobě těchto nižších druhů. K nováčkům výpravy patří skupina ornitologů z olomoucké univerzity, kteří tu zahájí svůj výzkum zaměření na kolonii rybáků a chaluh jižních.

V troskách zříceného domu na Krymu zemřeli lidé

moderátor:
V troskách domu, který se zřítil na ukrajinském Krymu zemřelo přinejmenším devatenáct lidí. Ani toto číslo ale zřejmě není konečné. Dalších čtyřiadvacet nájemníků zříceného domu se totiž stále pohřešuje. Sutiny celý den prohledává několik stovek záchranářů s těžkou technikou. Zatím se jim podařilo vyprostit jednadvacet živých lidí. Pád pětipatrové budovy způsobil pravděpodobně výbuch kyslíkových nebo acetylenových bomb uskladněných v domě. K explozi došlo včera pozdě večer, kde byla většina lidí ve svých bytech. Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková už slíbila poškozeným kompenzace a náhradní bydlení. Příbuzným obětí kondoloval také ruský prezident Dmitrij Medveděv. Záchranářům nabídl pomoc ruských námořníků, kteří mají základnu v krymském Sevastopolu.

Palestinští radikálové pokračují v ostřelování izraelských cílů

moderátorka:
Palestinští radikálové pokračují v ostřelování izraelských cílů. Jeden z minometných granátů odpálených palestinskými radikály málem zasáhl výpravu sto padesáti palestinských křesťanů. Ti čekali na přechodu Eretz, aby se z Gazy vydali přes Izrael na vánoční pouť do Betléma na západním břehu Jordánu. Spolu s nimi bylo v pohraničním terminálu i několik Palestinců, kteří byli na cestě k ošetření v izraelských nemocnicích. Granát vystřelený na Izrael zasáhl budovu, ale jen náhodou při dopadu neexplodoval.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Včera čtyřtisícová křesťanská komunita v Gaze zrušila půlnoční mši na protest proti izraelské blokádě. Dnes se její členové mohli stát obětí nepřesného útoku svých muslimských spoluobčanů. Izrael byl od včerejška terčem skoro osmdesáti raket a granátů a vláda proto schválila vojenský protiúder. Podle armádních zdrojů mu prý v tuto chvíli brání jen špatné počasí. Izraelský premiér Ehud Olmert se snažil prostřednictvím televize Al Arabíja přesvědčit Palestince, že ozbrojení radikálové z hnutí Hamas jsou i jejich nepřátelé. Obyvatelé Gazy si podle posledních zpráv dělají před očekávanou izraelskou invazí zásoby. Z krize a svého strádání ale vidí židovský stát. Břetislav Tureček, Český rozhlas Jeruzalém.

Německé vojenské námořnictvo zmařilo pirátský útok v Adenském zálivu

moderátorka:
Německé vojenské námořnictvo zmařilo další z řady pirátských útoků v Adenském zálivu. Korzáři si museli nechat zajít chuť na egyptskou obchodní loď. Ta měla namířeno ze Suezského průplavu do Asie.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Německá fregata Karlsruhe má za sebou první desítky hodin v protipirátské misi Atalanta a už zaznamenala první úspěch. Piráti začali u somálských břehů znenadání střílet na egyptskou loď Vabí Al Arab a zranili jednoho z členů posádky. Napadený koráb vyslal nouzový signál a tak než se ho piráti stačili zmocnit, dorazili na scénu bojové helikoptéry z fregaty Karlsruhe a další německé lodi téhož typu Meklenburg, ty pak útočníky zahnaly na útěk. Jedna z helikoptér posléze zraněného námořníka přepravila k ošetření. Radost z rychlého zásahu německých plavidel vyjádřil šéf Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu Noel Čung. Za rok 2008 eviduje tato organizace sto deset pirátských útoků u somálského pobřeží, z toho dvaačtyřicet úspěšných. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Guinejská vláda se podřídila vůdci armádních povstalců

moderátorka:
Guinejská vláda se podřídila vůdci armádních povstalců a de facto tak legitimizovala vojenský převrat v této západoafrické zemi. Armádní velení přitom tvrdilo, že většina vojska s postupem vzbouřenců nesouhlasí a přeje si svobodné volby. Guinejský puč je letos už třetím velkým selháním demokratických principů v Africe. V srpnu provedla armáda převrat v Mauretánii. V Zimbabwe zase zfalšované volby uvrhly zemi do politického chaosu, ze kterého se stále nevzpamatovala. Povstalci uchvátili moc v Guinei po nenadálé smrti předešlého prezidenta, který se sám v roce 1984 dostal k moci násilnou cestou.

Zemřel dramatik Harold Pinter

moderátorka:
Světoznámý britský dramatik Herold Pinter, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2005 je mrtev. Oznámila to spisovatelova manželka. Pinter, který je považován za nejvýznamnějšího představitele britského dramatu druhé poloviny dvacátého století, zemřel ve svých osmasedmdesáti letech včera v Londýně.

Jaromír MAREK, redaktor:
"Jako spisovatel jako dramatik se přibližujete k realitě z mnoha různých perspektiv, díváte se na svět jako na křišťálovou kouli. Díváte se, jak se v ní lámou paprsky světla. Toto je můj přístup k realitě," uvedl Harold Pinter v jednom ze svých posledních televizních rozhovorů. Pinter ovlivněný absurdním dramatem napsal řadu divadelních her. Nejznámějšími se staly Mechanický číšník a Správce. Pinter ale působil i jako básník, herec, divadelní režisér a filmový scénárista. Do podoby filmového scénáře převedl i román Johna Fowlese Francouzova milenka. Ve filmu z roku 1981 zazářili Meryl Streepova a Jeremy Irons. Pinter proslul i svými radikálními politickými názory. Byl odpůrcem války v Iráku a kritikem amerického prezidenta Bushe i britského premiéra Blaira. Jaromír Marek, Radiožurnál.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu