Ozvěny dne 26. prosince 2008

26. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

V Krkonoších spadla lavina

Pavel PROUZA, moderátor:
Nad Pecí pod Sněžkou v Krkonoších se odpoledne uvolnila lavina. Lavina spadla v takzvané Červinkově muldě, která je mezi Luční Boudou a Obřím dolem. Záchranářům se podařilo oba zavalené skialpinisty zachránit. Podrobnosti teď od našeho reportéra Martina Pařízka. Dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Hezký večer. Podle záchranářů horské služby došlo k uvolnění poměrně masivního množství sněhu. Odtrh byl výšky padesáti centimetrů a šířky sto padesáti metrů a dolní nános laviny je přes šest metrů. V době pádu laviny byli v místě tři skialpinisté, žena, která zavolala horskou službu, ta byla mimo laviniště a muž, kterému se podařilo z laviny vyprostit. Další žena byla pod lavinou uvězněna více než tři hodiny. Záchranářům se jí podařilo vyprostit kolem sedmnácté hodiny a transportovali ji do areálu k záchranné službě.

Pavel PROUZA, moderátor:
Matrine, na místě pomáhali i polští záchranáři, je to tak?

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Ano, z české strany bylo na svahu kolem padesáti záchranářů, pomáhali právě také polští kolegové a horská služba nasadila i pět lavinových psů. Teď všichni postupně opouští tu lokalitu. Pátrací akce po sedmnácté hodině skončila. Martin Pařízek, Radiožurnál, Krkonoše.

Pákistán přemisťuje tisíce vojáků k indické hranici

Pavel PROUZA, moderátor:
Pákistán přemisťuje tisíce vojáků k indické hranici. Pákistánské letectvo je ve stavu nejvyšší pohotovosti a pákistánská armáda zrušila svým vojákům dovolené a nařídila jim, aby se kvůli napětí v indickopákistánských vztazích hlásili do služby. Indie vyzvala své občany, aby ve vlastním zájmu necestovali do Pákistánu.

Jaromír MAREK, redaktor:
Vrcholní představitelé obou zemí, indický prezident Manmóhan Singh i pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání válečný konflikt mezi oběma zeměmi vylučují. Pákistánský premiér ale dnes prohlásil, že v případě napadení použije Pákistán plnou svoji sílu. Vztahy mezi oběma jadernými mocnostmi jsou nejhorší od prosince roku 2001, kdy stály doslova na prahu války. Tehdy ozbrojenci z Kašmíru zaútočili na indický parlament v Dillí a stopy teroristů vedly rovněž do Pákistánu. Napětí mezi oběma zeměmi už přijela uklidňovat americká ministryně zahraničí Riceová i britský premiér Brown. Indie a Pákistán se za jedenašedesát let své existence střetly už ve třech válkách. Naposledy v roce 1971. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Raketová palba palestinských teroristů na Izrael má dnes po řadě měsíců první oběti

Pavel PROUZA, moderátor:
Raketová a minometná palba palestinských teroristů na Izrael má dnes po řadě měsíců první oběti na životech. Útoky nezabily Izraelce, ale dvě palestinské dívky v pásmu Gazy. Jedna z desítek odpálených střel totiž nedoletěla do židovského státu, ale zasáhla obytný dům v palestinském městě Bait la hija.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Sestry ve věku pěti a třinácti let zahynuly okamžitě při dopadu rakety. O několik hodin dříve zasáhla střela vypálená do Izraele jiný palestinský dům a vážně zranila jednoho muže. Ten pak byl převezen do izraelské nemocnice. Rakety používané palestinskými ozbrojenci jsou velmi nepřesné. O to nebezpečnější jsou pro obyvatele izraelských obcí, nelze totiž ani odhadovat, kam střela dopadne. Izraelská vláda už včera schválila vojenskou odvetu, spočívající hlavně ve vzdušných úderech na Gazu. Zároveň dnes Izrael pustil do Gazy zásobovací konvoj devadesáti kamionů. Ministr obrany Ehud Barac si za to vyslechl kritiku si za to vyslechl kritiku, že v době pokračujících útoků na Izrael se uvolnění blokády rovná kolaboraci s nepřítelem. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Před čtyřmi lety zasáhla jihovýchodní Asii ničivá vlna tsunami

Pavel PROUZA, moderátor:
Před čtyřmi lety zasáhla jihovýchodní Asii ničivá vlna tsunami. Na konci roku 2004 zabila ve dvanácti zemích na dvě stě třicet tisíc lidí. Nejvíce v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku. Jednu z nejhorších přírodních katastrof v dějinách lidstva vyvolalo podmořské zemětřesení o síle devíti celých a tří desetin stupně Richterovy škály.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Čtyři roky po tsunami byla většina ze zasažených oblastí obnovena. Jen v indonéském Acehu, který byl přírodní katastrofou nejvíce postižen a kde zahynulo na sto sedmdesát tisíc lidí, se díky finanční injekci ve výši sedmi miliard dolarů, podařilo postavit sto pětadvacet tisíc domů. V provincii stojí nové školy, obchody a úřady. Z tragických následků se rychle vzpamatovalo i Thajsko, kde polovinu z více než pěti tisíc mrtvých, tvořili zahraniční turisté. Na druhé straně Srí Lanka je i nadále zmítána boji mezi vládními jednotkami a tamilskými tygry, kvůli pokračujícímu konfliktu musí v provizorních táborech stále přežívat na deset tisíc osob. Do obnovy zničených oblastí se zapojily i české humanitární organizace. Například Česká katolická charita v indonéském Acehu zajišťovala posttraumatickou péči o uprchlíky. Člověk v tísni stavěl domy na Srí Lance a Adra pomáhala mimo jiné i na jihu Thajska. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Záchranáři na Novojičínsku museli odstraňovat následky série dopravních nehod

Pavel PROUZA, moderátor:
Záchranáři na Novojičínsku museli odstraňovat následky série dopravních nehod, které způsobila vysoká rychlost a namrzlá vozovka. Celkem devět vozidel havarovalo u Nového Jičína a zprávy o dalších kolizích přicházejí z celého okresu. Kritickým místem je silnice první třídy číslo 48, přezdívaná silnice smrti. Jak potvrdila novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková, většinou došlo pouze k materiálním škodám. Byly ale výjimky.

Miroslava MICHÁLKOVÁ ŠÁLKOVÁ, novojičínská policejní mluvčí:
K takové nejzávažnější dopravní nehodě došlo ve směru z Nového Jičína na Kopřivnici. Zde se střetla tři osobní vozidla, čtyři účastníci byli zraněni. Podle mých informací vážně. Řidiči vyjíždějí na silnice bohužel nepřipraveni. Někteří z nich mají letní pneumatiky, většinou u těchto dopravních nehod bylo příčinou náledí na silnici, nedodržení bezpečnosti vzdálenosti a nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky.

Další fáze výprodejů za nižší ceny odstartovala právě dnes

Pavel PROUZA, moderátor:
Ačkoliv někteří obchodníci letos zahájili slevové akce už před Vánocemi, další fáze výprodejů za nižší ceny odstartovala právě dnes. Slevy, které se týkají především oblečení, domácích potřeb, hraček, či elektroniky, dosahují někdy až osmdesáti procent původní ceny. Za výprodeji míří dnes lidé například do obchodů Tesco, v dalších hypermarketech začne druhá vlna výprodejů po novém roce. Síť prodejen spotřební elektroniky Datart pak zahájí slevy zboží až 8. ledna. Obchody letos přišly se slevami dříve než v minulosti kvůli obavám z krize a možných menších tržeb.

Sehnat volné místo na horách pro strávení silvestra je už prakticky nemožné

Pavel PROUZA, moderátor:
Sehnat volné místo na horách pro strávení silvestra je už prakticky nemožné, potvrzují to informační centra v zimních střediscích.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Už jen posledních pár volných míst hlásí třeba Pec pod Sněžkou, Janské Lázně v Krkonoších nebo celé Krušné hory. Podobná situace je i v Jeseníkách a na Šumavě. Pokud se někde uvolní postel, nebo pokoj, jde většinou o odhlášení rezervace. Ty se ale vzápětí zaplňují novými objednávkami. Lepší situace je v případě pobytu na pozdější období. Pokud jde o cenu ubytování, kolísá mezi dvěma až sedmy sty korunami za noc. Záleží, zda dotyčný volí horskou chatu, hotel a nebo levnější privát. Cenové rozdíly mezi konkrétními českými horami jsou relativně malé. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

S koledou je v lidové tradici spojený dnešní svátek Štěpána

Pavel PROUZA, moderátor:
S koledou je v lidové tradici spojený dnešní svátek Štěpána. Tradici připomněly skanzeny a muzea. Ve Studenci na Jilemnicku je ale stále živá. Na koledu se tam dnes vydalo asi padesát lidí, aby pozdravili spoluobčany a popřáli jim do nového roku.

Písnička

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Studenec je široko daleko jedinou obcí, kde lidé tradici Štěpánské koledy dodržují.

Václav URBAN, koledník:
No, tradice je taková, že už jdeme letos pětapadesátou koledu a je to vždycky tak, že se ráno sejdeme v kostele, pak se rozdělíme do skupinek, obejdem za ten den asi sto baráků a to, co vykoledujem, tak posíláme na různý dobročinný akce.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Říká jeden z koledníků Václav Urban.

osoba:
No, to jsem ráda, že jste přišli, aspoň jste mě z toho vytáhli.

osoba:
Tak na zdravíčko.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Svatý Štěpán, ukamenován, byl prvním mučedníkem. V lidové tradici na jeho svátek chodili po vesnici koledníci a od hospodářů dostávali drobné dárky. V současnosti je 26. prosinec spíš dnem rodinné pohody. Pro Radiožurnál Milan Brunclík, Studenec.

U Národního divadla v Praze se sešli otužilci

Pavel PROUZA, moderátor:
U Národního divadla v Praze se sešli otužilci. Studená Vltava přivítala tradiční memoriál Alfréda Nikodéma.

Petr KADEŘÁBEK, redaktor:
Už dvaašedesátý ročník vzpomínkové akce na zakladatele českého otužilectví přilákal k Vltavě sto dvacet šest zimních plavců z celé republiky. Stovka mužů a dvacet šest žen mělo na tratích sto, tři sta a sedm set padesát metrů takřka ideální počasí. Teplota vzduchu mínus tři, teplota vody tři celé osm desetin stupně Celsia. Nejstarší účastník pětadevadesátiletý Ladislav Nicek i nejmladší dvojice Jan Tichý s Lenkou Štěrbovou, kteří jsou o osmdesát jedna let mladší, sklidili potlesk a uznání takřka tří tisícovek diváků. Ti obdivně sledovali jejich počínání, ale napodobit by je rozhodně nechtěli.

osoba:
Jedině, kdyby mě tam někdo hodil.

osoba:
Mě je zima, když jenom stojím a koukám na to.

Petr KADEŘÁBEK, redaktor:
Vítězem hlavní kategorie se stal David Čech z Brna. Petr Kadeřábek, Radiožurnál.

autor: pap
Spustit audio

Více z pořadu