Ozvěny dne 27. prosince 2008

27. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Útoky na Gazu stále pokračují

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Izraelské letectvo i po setmění pokračuje v bombardování palestinského pásma Gazy. Už dopolední série náletů si mezi Palestinci vyžádala přes dvě stě mrtvých. Další stovky lidé útoky zranily. Podle židovského státu jsou akce odpovědí na palestinské raketové útoky proti izraelským civilistům. Z posledními informacemi se z Jeruzaléma teď živě hlásí náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček. Dobrý večer, Břetislave.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Hezký večer do Prahy. Poslední údaje uvádějí asi dvě stě pět mrtvých a tři sta padesát zraněných jen z dopoledního bombardování. Oběti ale asi bude mít i poslední vlna náletů. Izraelské letouny útočí na jih pásma Gazy a ministr obrany Ehud Barak prohlásil, že ofenzíva bude pokračovat. Palestinské hnutí Hamas tvrdí, že Izraelci rozbombardovali všechny důležité objekty tamní policie, z řad policistů je také většiny obětí. Mezi mrtvými jsou ale možná až desítky civilistů včetně žen a dětí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A víme taky, jaké zatím přicházejí na izraelské nálety reakce?

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Tak Izrael už několik dní varoval, že proti ozbrojencům v Gaze tvrdě odpoví a že to považuje za legitimní obranu svých obyvatel. Vysoký počet zabitých Palestinců ale zatím vyvolal spíš negativní odezvu. Naléhavé zasedání svolala Liga arabských států, velké znepokojení nad izraelskými útoky vyjádřila Británie a tradiční zastánce izraelské politiky Spojené státy židovský stát vyzvaly, aby bral ohled na civilisty. Většina reakcí ale vyzývá k ukončení útoků obě strany konfliktu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Brněnská Úrazové nemocnice může přejít na město

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Brněnská Úrazové nemocnice může přejít na město, až dosud ji spravoval stát. Prezident Václav Klaus dnes podepsal potřebný zákon. Nemocnice se tak nebude rušit, jak plánoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, o převod zařízení na město usilovala jak brněnské radnice, tak vedení Jihomoravského kraje.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Zákon o převodu Úrazové nemocnice na město Brno prosadili hlavně poslanci za ČSSD. Senát jej bez projednávání postoupil prezidentovi. Náměstek primátora Daniel Rychnovský uvedl, že hned na začátku ledna musí radní přijmout řadu opatření.

Daniel RYCHNOVSKÝ, náměstek primátora Brna:
Městská rada bude muset rozhodnout o tom, kdo bude v čele nemocnice. Musíme začít s inventurami a zjistit, jak to vypadá se zaměstnanci, protože tam se proslýchalo, že někteří zaměstnanci mají k Novému roku odcházet, takže uvidíme, jestli to tak bude nebo nebude. Další věc je, jak to dopadlo se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, protože na té smlouvě stojí ze sedmdesáti procent příjmy nemocnice. Doufejme, že ten vztah prodloužili, protože kdyby prodloužen nebyl, tak s tím bude samozřejmě problém.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Problém bude i s vybavením nemocnice, rozhodnutím ministra Julínka se totiž tamní traumacentrum přestěhovalo do Fakultní nemocnice Brno, tam má také přijít většina přístrojů, které by Úrazová nemocnice musela nakoupit, na krytí případné ztráty zatím v městském rozpočtu není žádná rezerva. Pomoc přislíbil Jihomoravský kraj. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Václav Klaus podepsal zákon o ochraně ovzduší

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kromě zmíněné normy dnes prezident Václav Klaus podepsal ještě zákon o ochraně ovzduší. Díky němu budou mít kraje nový nástroj proti velkým znečišťovatelům. Dál taky novelu občanského soudního řádu, která znemožní lidem vyhýbat se soudním obsílkám a taky zákon o zbraních a střelivu. Ten upravuje podmínky pro získání a vlastnictví střelných zbraní.

V Krkonoších trvá lavinové nebezpečí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Krkonoších trvá lavinové nebezpečí. Lidé by se podle Horské služby měli pohybovat jen po značených trasách, kde sesuv lavin nehrozí. V posledních sezónách přitom přibývá vyznavačů lyžování ve volném terénu, v tomto případě je podle náčelníka Horské služby Jiřího Brožka nutné dodržovat přísná pravidla.

Jiří BROŽEK, náčelník Horské služby:
V žádném případě by neměli lyžaři vyrážet, aniž by měli všechno potřebné pro tuto túru, to znamená svůj osobní lavinový vyhledávač, který vlastně působí zároveň i jako vysílač, neměli by zapomenout na sondu a určitě lopatu, protože tak jak ukazovala i včerejší situace, není možné zasáhnout okamžitě v dané lokalitě a podle statistik je nejdůležitější právě při lavinových neštěstích kamarádská pomoc, to znamená pomoc, kterou mohou poskytnout lidé, které jsou přímo na laviništi s tím dotyčným.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Včera lavina mezi Luční boudou a Obřím dolem zavalila dva lidi, muž se vyhrabal sám, ženu vyprostili záchranáři až po třech hodinách, nakonec zemřela v nemocnici.

Kontroly u povánočních slev zboží

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Povánoční slevy je potřeba brát s rozmyslem. Opakovaně se totiž stává, že se obchodníci při slevových akcích dopouštějí nekalých obchodních praktik. Například špatně označují ceny zlevněného zboží, říká Jarmila Vašulková z inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj.

Jarmila VAŠULKOVÁ, inspektorát pro Jihomoravský a Zlínský kraj:
Zde bude Česká obchodní inspekce kontrolovat, jakým způsobem je označena cena zlevněného zboží a zda deklarovaná sleva skutečně odpovídá té ceně, protože tak, jak jsem si procházela jeden velký obchodní dům, tak jsem zjistila, že prodávající už nyní deklaruje slevu ve výši padesáti procent, ale když jsem si tak rychle propočítala finální slevu, tak jak byl označen výrobek, tak ta sleva byla pouze čtyřicetiprocentní.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Počínání obchodníků v době povánočních slev kontroluje přímo v terénu Česká ob hodní inspekce.

Pákistánci uctili památku Benazír Bhuttové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na dvě stě tisíc lidí dnes oplakávalo někdejší pákistánskou premiérku Benazír Bhuttovou. Od jejího zavraždění uplynul přesně rok a v pákistánském Garhi Chudá Bachš vzpomínaly na Bhuttovou davy příznivců. Pietní obřad doprovázely modlitby i smuteční projevy. Bhuttová zemřela loni Rávalpindí dva měsíce potom, co se vrátila z dlouholetého exilu. Pákistánští i britští vyšetřovatelé letos došli k závěru, že Bhuttovou zabil výbuch bomby a ne střílející atentátník. Osobnost Bhuttové dnes ocenil i pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání.

Júsuf Ráza GÍLÁNÍ, pákistánský premiér:
Byla nadějí pro lid této země, nadějí pro celý region, nadějí na mír, prosperitu a rozvoj celého světa. Budeme její příklad následovat, následovat to, jak usilovala o smíření pákistánského lidu a jak se obracela k mlčící většině obyvatel tohoto státu.

Válka mezi Indií a Pákistánem se údajně nechystá

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Válka mezi Indií a Pákistánem se údajně nechystá, tvrdí to oba státy, které spolu vedou už řadu desetiletí různé spory. Naposledy vyvolaly napětí vojenské manévry, při kterých včera Pákistán přesouval tisíce vojáků směrem k indickým hranicím. Pákistánský premiér Gílání i předseda indické vlády Singh dnes uklidňovali situaci. Gílání řekl, že Pákistán nepodnikne útok jako první, ale bude se pouze bránit v případě napadení. Indie naproti tomu znovu vyzval Islámábád, aby ostřeji zakročil proti radikálním islamistům na pákistánském území. V Pákistánu mají totiž základny i teroristé, kteří údajně stojí za krvavými atentáty v indické Bombaji z minulého měsíce.

Spotřeba alkoholu v Česku podle statistik pořád stoupá

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Spotřeba alkoholu v Česku podle statistik pořád stoupá. Průměrný Čech vypije asi deset litrů čistého alkoholu ročně v lihovinách, vínu nebo pivu. To je třikrát tolik, co naši předkové před sedmdesáti lety.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Velké oblibě u Čechů, alespoň co nápojových chutí, se těší už tradičně pivo. Češi se ale nevyhýbají ani vínu, nebo tvrdému alkoholu. Právě jeho podíl v celkové roční spotřebě sice klesá, ale rok od roku stoupá množství vypitého vína. Podle členky unie výrobců lihovin Emílie Hnízdilové, se nabídka lihovin na našem trhu zásadně změnila v devadesátých letech.

Emílie HNÍZDILOVÁ, členka unie výrobců lihovin:
Prakticky ale můžu říct, že základy těch lihovin u nás těch sedmdesát, osmdesát je na čistě na přírodní bázi. U nás neexistuje nějaký umělý barvivo, umělý chutě, to všechno sem bylo dotažený vlastně až po tom devadesátým roce a taky to mělo vlastně za následek to, že ten sortiment se rozšířil o stovky.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
U Čechů se také pozvolna mění vkus, podle Leopolda Binka z prostějovské palírny závisí na mnoha faktorech.

Leopold BINKO, prostějovská palírna:
Starší populace, bych řekl, kopíruje své mládí, co se kdysi píval v hospodách zamlada, tak v tom vytrvám. Dnešní doba, bych řekl, že je tak trošku rozevlátější. Je větší nabídka, je to jasné, lidé zkouší to, zkouší ono, stejně se potom zastaví nakonec u toho, co je standardem, vrací se peprmintka, vrací se nám režná, vodky jdou pořád.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
V posledních letech se jak kvůli zdraví, tak i finančním možnostem objevuje nový trend snižování obsahu alkoholu u destilátů. Kateřina Rožová, radiožurnál.

Vánočně nazdobené komnaty na zámku v Třeboni

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vánočně nazdobené komnaty z devatenáctého století a v nich členové knížecí rodiny, to všechno uvidíte až do úterka na zámku v Třeboni. Prohlídka ukazuje i tradiční adventní zvyky a návštěvníci uvidí také první doložený vánoční stromek ze šestnáctého století. Jak vypadal, to říká kastelán třeboňského zámku Pavel Hofman.

Pavel HOFMAN, kastelán třeboňského zámku:
Je o tom záznam v brémské kronice, kde ho vlastně místní cechovní mistři vytvořili pro své děti. Byl to stromek zasazený ve stojanu, tak jako jsme zvyklí dneska, ale s tím rozdílem, že ozdoby byl trochu jiné. Popisuje se, že byl zdobený datlemi a papírovými květinami, takže trošku pro dnešní období atypický stromek.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu