Ozvěny dne 28. prosince 2008

28. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Demonstrace na Blízkém východě proti izraelskému bombardování Gazy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Desítky tisíc demonstrantů dnes po celém Blízkém východě demonstrovaly proti izraelskému bombardování palestinské Gazy. Židovský stát útoky označuje za odvetu za palestinské ostřelování izraelských civilistů. Izraelské nálety od soboty zabily asi tři sta lidí a na sedm set dalších zranily. Palestinská raketa včera usmrtila jednoho Izraelce.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Protesty v Libanonu, Iráku, Jemenu nebo Íránu se nesly ve stejném duchu Izrael masakruje muslimy a vedení arabského světa tomu nečině přihlíží. Liga arabských států totiž ještě včera hlásila rychlé svolání mimořádného summitu. Nakonec se ale ministři zahraniční arabské dvaadvacítky sejdou až ve středu, protože teď prý mají jiný program. Řadové muslimy tento přístup pobuřuje, tvrdí, že pokud se arabský svět nesjednotí, může Izrael beztrestně ve svých akcích pokračovat. Jednotní ale nejsou ani samotní Palestinci, jejich prezident Mahmúd Abbás dnes slovně zaútočil na rivaly z hnutí Hamas, kteří ovládají pásmo Gazy. Jak řekl, kdyby prodloužili příměří, mohli Palestince ušetřit následného izraelského protiútoku. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Krvavé násilí v Izraeli dnes odsoudil papež Benedikt XVI.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Krvavé násilí v Izraeli dnes odsoudil papež Benedikt XVI. Zároveň vyzval všechny strany, které jsou do konfliktu jakkoli zapojeny, aby jej ukončily. Hlava katolické církve promluvila dnes k poutníkům na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Ve svém projevu papež uvedl, že násilí by měl vystřídat konstruktivní dialog. Případné čerstvé střety mohou podle italských deníků ohrozit květnovou papežovu návštěvu v Izraeli a na palestinských územích. Byla by první od cesty Jana Pavla II. v roce 2000.

Kyberšikanu bude od nového roku snadnější trestat

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Takzvanou kyberšikanu bude od nového roku snadnější trestat. Možnost postihnout ty, kdo ji vykonávají, umožní ředitelům škol předpis ministerstva školství. Jak zjišťovala kolegyně Kateřina Rožová, pro pedagogy také přináší komplexní informace, jak s podobnou formou násilí pracovat.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Trestem za kyberšikanu může být důtka, vyloučení ze školy, snížená známka z chování nebo převod žáka do jiné třídy. Jedinou možností, jak se kyberšikaně bránit, byla dosud pouze úprava příslušného školního řádu. To ale nebylo vždy účinné. Nový předpis vítá například ředitelka příbramské Základní školy 28.října Iva Palánová.

Iva PALÁNOVÁ, ředitelka příbramské Základní školy 28.října:
Já ho velmi vítám, protože každá opora v legislativě ze strany ministerstva jenom posílí pozici vůbec učitele a školy jako takové v očích veřejnosti.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Kyberšikana je formou šikany, která využívá nové technologie, jak vysvětluje psychoterapeut Michal Kolář.

Michal KOLÁŘ, psychoterapeut:
Kyberšikana je záměrné, agresivní chování způsobené jednotlivcem nebo skupinou využívajíc elektronické formy kontaktu, kdy se oběť neumí, anebo nedokáže bránit.

Kateřina ROŽOVÁ, redaktorka:
Agresor například natočí šikanování spolužáka nebo jeho reakci v často vyprovokované situaci a tento záznam se objeví na Internetu. Materiály, které se tak dostávají na veřejnost, jsou urážlivé nebo ponižující. Předpis ministerstva školství řeší šikanování ve škole v širší rovině. Pedagogickým pracovníkům poskytuje například informace o tom, jak děti chránit, také vymezuje a popisuje, jaké pravomoci školy mají. Kateřina Rožová, Radiožurnál.

Miloš Zeman kritizuje ČSSD za postoj k zahraničním misím naší armády

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Spojovat prodloužený zahraničních misí českých vojáků se zrušením poplatků je podle expremiéra Miloše Zemana hloupé a zbabělé. Reagoval tak v televizi Prima na snahu ČSSD zrušit zdravotnické poplatky výměnou za prodloužení vojenských misí.

Miloš ZEMAN, expremiér:
Tím, že bojujeme proti teroristům za našimi hranicemi, snižujeme riziko, že nás teroristé napadnou na území České republiky. No, a druhý argument je velmi jednoduchý, máme profesionální armádu a co ta má dělat tady? Sedět na zadku, vyorávat brambory nebo co? Chcemeli od našich spojenců podporu, až přijde naše těžká chvíle, tak nemůžeme těmto spojencům odmítat naši vlastní podporu v jejich těžké chvíli v Afghánistánu.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zeman se zároveň postavil proti předčasným volbám, které chce sociální demokracie vyvolat, lepší by podle něj bylo během roku a půl, který zbývá do voleb řádných, změnit volební systém.

Sebevražedný atentát nedaleko školy v afghánském městě Chóst

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejméně šestnáct lidí z toho čtrnáct školáků dnes nepřežilo sebevražedný atentát nedaleko školy v afghánském městě Chóst. Dalších padesát osm osob utrpělo zranění. Atentátník se údajně pokusil zaútočit na shromáždění kmenových vůdců, kteří se tou dobou sešli v Chóstu. Vozidlo naplněné výbušninou však odpálil předčasně poblíž vchodu do kontrolního stanoviště policie a armády.

Demonstrace za vypsání předčasných voleb v Bangkoku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Za vypsání předčasných voleb dnes v Bangkoku demonstrovaly desítky tisíc přívrženců svrženého předsedy vlády Tchaksina Šinavatry a jeho následovníků. Chystají se vytrvat ve svých protestech po dobu tří dnů, během, kterých má nový premiér vystoupit v parlamentu a převzít výkonnou moc. Demonstranti upozornili, že navzdory své nespokojenosti, nechtějí parlamentu dělat problémy, tak jako to udělalo nedávno opoziční lidové spojenectví pro demokracii, které si razantními demonstracemi a obsazením dvou letišť, vynutilo změnu vlády.

Čeští studenti se v Belgii chystají na simulovaný let k Marsu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Deset českých studentů se v Evropském vesmírném středisku v belgickém Transinu připravuje na let na Marsu. Zatím pouze simulovaný. Tréninkový pobyt dostali jako cenu v soutěži Expedice Mars 2008 spolupořádané Českým rozhlasem.

osoba:
Spusťte odpočítávání.

osoba:
Počítání spuštěno. Deset ...

Pavel NOVÁK, redaktor:
Na let na Mars vítězové soutěže připravené Dětskou tiskovou agenturou a Českým rozhlasem 2 stanicí Praha teprve trénují. V Evropském vesmírném středisku procházejí teoretickým i praktickým výcvikem. Zkoušejí si na specielních trenažérech stav beztíže, chůzi po povrchu Měsíce s mnohem nižší přitažlivostí než na Zemi a provádějí různé pokusy. Měli za úkol také zkonstruovat cvičnou družici, tedy zapojit všechny její součásti podle schématu, aby byla připravená k vypuštění na oběžnou dráhu. Samotný simulovaný let maketou raketoplánu Amicitia směrem k Marsu a přistání zpět na Zemi čeká mladé kosmonauty v úterý.

osoba:
Expedice Mars máte zelenou.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Pavel Novák, Český rozhlas, Belgie.

Národní divadlo představí písňový recitál Pocta Leoši Janáčkovi

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V budově pražského Národního divadla se večer krátce představí písňový recitál Pocta Leoši Janáčkovi. Společně na něm vystoupí mezzosopranistka Dagmar Pecková a barytonista Ivan Kusnjer. Koncert divadlo uspořádalo u příležitosti osmdesáti let, které uplynuly od smrti skladatele Leoše Janáčka další informace připojuje redaktor Petr Kořínek.

Petr KOŘÍNEK, redaktor:
Dnešní vystoupení tématicky navazuje na premiéru Janáčkova opery Věc Makropulos z minulého týdne. Tu Národní divadlo nastudovalo v koprodukci s English National Opera v Londýně. Pecková představí Janáčkovu moravskou lidovou poezii v písních a písňové cykly Janáčkových uměleckých kolegů Maxe Broda, Pavla Haase a Albana Berga. Doprovodí je přitom klavírista Vojtěch Spurný. Recitál začne v devatenáct hodin.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu