Ozvěny dne 29. prosince 2008

29. prosinec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Izrael usiluje o svržení vlády hnutí Hamas v Gaze, prohlásil to izraelský vicepremiér Chaim Ramon. Dosud izraelští představitelé uváděli, že útoky proti pásmu Hazy chtějí zajistit bezpečí pro své obyvatele. Na Izrael i dnes dopadaly desítky palestinských raket. Ráno zabili druhého Izraelce od sobotního vypuknutí bojů. Počet obětí izraelských náletů přesáhl tři sta třicet. Izrael chystá i pozemní ofenzívu. Na severu pásma Gazy už ve strachu začali Palestinci prchat ze svých domovů.

Břetislav TUREČEK:
Mezi zabitými Araby je podle OSN asi šedesát civilistů. Většinu ale tvoří příslušníci ozbrojených složek. Hnutí Hamas už podle izraelské armády přišlo o velkou část svých zbrojních továren a drtivou většinu budov. Jestli to podvede k pádu Hamasu ale není jisté, protože podle dostupných zpráv z Gazy se naopak obyvatelé pásma pod dojmem izraelských útoků semknuli. I v Izraeli padají otázky, co by v Gaze po svržení současné vlády přišlo. Obnovení přímé okupace zatím vedení židovského státu podmítá. O návrat do Gazy má podle arabského tisku zájem palestinský prezident Mahmúd Abbás, který dnes vládne pouze na Západním břehu Jordánu. Jak ale vzkázal například vůdce islámského džihádu Ramadan Šallah, kdo prý přijede do Gazy na izraelských tancích, dopadne jako zrádce. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Izraeli je podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tisícovka českých turistů. Žádného z nich ale prý neohrožuje konflikt v pásmu Gazy. Podle ministerstva zahraničí je situace v Izraeli v podstatě normální. Na to spoléhají i cestovní kanceláře. Podle jejich asociace zájezdy na území Izraele nijak neomezují.

O změnách volebního systému by poslanci mohli začít diskutovat na jaře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O změnách volebního systému by poslanci mohli začít diskutovat na jaře. Ministerstvo spravedlnosti dokončilo varianty jiných způsobů přerozdělování hlasů na počty poslanců, než jaký používá Česko teď. Podle vládní koalice nemá nový volební systém poškodit menší strany, naopak těm větším pak přidat bonus. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová dodává, že ministři posoudí celkem šest návrhů.

Zuzana STEINEROVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Vláda uložila z původního návrhu dál rozpracovat tři varianty skotskou, řeckou a holandskou a ministerstvo spravedlnosti za spolupráce odborníků z ministerstva vnitra, Českého statistického úřadu nebo i z akademické sféry rozpracovalo tyto tři varianty, každou ve dvou alternativách. Tudíž se předpokládá celkem šest návrhů řešení. Zatím nepočítáme s tím, že by se tyto varianty měly dál rozšiřovat, ovšem bude zase záviset na rozhodnutí vlády.

Zentiva chce zdražit lék Noradrenalin

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Důležitý lék Noradrenalin chce zdražit jeho jediný český výrobce firma Zentiva. Současná cena podle ní nekryje ani výrobní náklady. Navýšení doporučil i Státní ústav pro kontrolu léčiv. S tím ale nesouhlasí Všeobecná zdravotní pojišťovna, jak podotýká Anna Veverková z tiskové odboru.

Anna VEVERKOVÁ, tiskový odbor:
My se domníváme, že Státní ústav pro kontrolu léčiv z moci úřední má snižovat ceny léků, v žádném případě ale ne zvyšovat ceny léků v České republice, zjistíli, že jinde v Evropské unii jsou ty ceny vyšší. Nejedná se jen o lék Noradrenalin, ale shodou okolností je v tom balíku, o kterém takto SUKL rozhodl i tento lék.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Státní ústav pro kontrolu léčiv takové tvrzení odmítá, odvolává se na zákon o veřejném zdravotním pojištění, podle kterého je možné cenu jak snížit, tak i zvýšit. Odvolání VZP teď zpracuje ministerstvo zdravotnictví.

Thajský parlament zablokovali demonstranti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Thajský parlament zablokovali demonstranti. Nový premiér kvůli nim musel odložit projev. Tisíce stoupenců někdejšího předsedy vlády Tchaksina Šinavatry požadují vypsání předčasných voleb a odchod současného kabinetu. Královstvím tak dál zmítají protesty a země zůstává rozdělena na dva nesmiřitelné tábory.

Robert MIKOLÁŠ:
Příznivci bývalé vlády, kteří v Bangkoku protestují už od neděle, chtějí dosáhnout rozpuštění parlamentu. Pouze z demokratických voleb může podle nich vzejít nová thajská reprezentace. Současný kabinet premiér Apchisita obviňují z korupce, navíc je součástí vládní koalice i lidové spojenectví pro demokracii, jehož stoupenci nedávno na více než týden obsadili obě letiště v Bangkoku a vynutili si pád předchozí vlády. Jejich mluvčí se dokonce stal novým ministrem zahraničí a v jednom ze svých prvních projevů označil obsazení mezinárodního letiště, kvůli kterému zůstalo v Bangkoku uvězněno na tři sta padesát tisíc zahraničních turistů, za zábavné. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Belgie možná našla východisko z vládních krize

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Belgie možná našla východisko z vládních krize, nový kabinet má sestavit předseda dolní komory federálního parlamentu Herman van Rompuy, který se už dopoledne sešel s předsedy stran současné vládní koalice. Složení nového kabinetu by se ale nemělo příliš lišit od vlády premiéra Yvese Leterma, jehož demisi přijal král Albert II. minulé pondělí.

Pavel NOVÁK:
Herman van Rompuy se po loňských volbách stal předsedou dolní komory parlamentu. Podle všeho mu tato funkce vyhovovala a neměl ambice stanout v čele vlády. Podle politologů ale asi podlehl nátlaku kolegů ze strany křesťanských a vlámských demokratů, kteří nechtěli křeslo premiéra opuštěné Yvesem Letermem přepustit vlámským liberálům. Všechny koaliční strany by chtěly udržet vládu do konce funkčního období, tedy do léta 2011. O důvěře nové vládě by mohl parlament hlasovat už pátého ledna. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Výstava malíře Hanse Rottenhammera v Šternberském paláci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dílo zapomenutého renesančního malíře Hanse Rottenhammera představuje Národní galerie v pražském Šternberském paláci. Je to repríza výstavy, kterou mohli vidět milovníci umění v německém Lemgu. Kurátorka expozice ve Šternberském paláci Martina Jandlová říká, že Rottenhammerovo dílo zůstává nedoceněné.

Martina JANDLOVÁ, kurátorka expozice ve Šternberském paláci:
Je zajímavé také z té strany, že spolupracoval s ostatními malíři na svých dílech s tím, že Rottenhammer se zabýval figurální složkou děl a Jan Brechl straší zpracovávali krajiny pro ta jeho díla.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu