Radiofórum - zprávy 19. prosince 2007

19. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda schválila návrh nového trestního řádu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. S tvrdšími tresty pro zločince počítá návrh trestního řádu, který dnes schválila vláda. Zpřísnit by se měl postih u nejzávažnějších trestních činů proti životu a zdraví. Jak dodává redaktorka Martina Lustigová, vláda naopak nepodpořila snížení hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Ponechání věkové hranice trestní odpovědnosti na patnácti letech bylo podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jedinou změnou, kterou vláda v návrhu nového trestního zákoníku provedla.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Předpokládám, že se o tom povede velká diskuse na půdě parlamentu a je možné, že nakonec se parlament přikloní k původnímu návrhu ministerstva, to znamená, k věkové hranici čtrnácti let.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Podle ministra Pospíšila jsou ale důležitější další změny, například tvrdší postih za závažné trestné činy. Kromě doživotí se výjimečným trestem může stát odnětí svobody na třicet let. Návrh počítá i se zadržovací detencí nebo s alternativními tresty, například s domácím vězením.

Marie BENEŠOVÁ, stínová ministryně spravedlnosti /ČSSD/:
Domácí vězení, si myslím, že není až tak špatný institut, no, je otázka samozřejmě to vyzkoušet v praxi, ale určitě si nemyslím, že by to byl špatný nápad.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Řekla Radiožurnálu stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová. Trestní zákoník podle ní není žádným překvapením. Návrh teď jde do Poslanecké sněmovny.

Personální změny v Policejním prezidiu ČR

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
V čele specializovaných policejních útvarů budou od ledna noví ředitelé i náměstci. Svůj post si udržel jen šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Dlouholetého ředitele Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Jana Kubiceho vystřídá dosavadní zástupce šéfa republikové kriminálky Robert Šlachta. Protikorupční policii pak povede elitní detektiv Jiří Novák. Podrobnosti zjišťoval reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Šlachtovi je šestatřicet let a u policie pracuje od roku 1990. Čtyři roky působil právě pod Jiřím Komorousem v protidrogové centrále. Jeho hlavním úkolem bude stabilizace útvaru pro boj s mafiemi, kde bude ke konci ledna chybět více než pětina zkušených detektivů. Důvodem vysoké odchodovosti je hlavně nízké osobní ohodnocení, jehož maximální výše je jen osmnáct set korun. Šlachta slibuje výrazné zlepšení.

Robert ŠLACHTA, nový šéf ÚOOZ:
Máme přislíbenou finanční částku, kterou bychom měli dostat v prvním pololetí roku 2008. V současné době si uvědomují, jak republikový útvary s ohodnocením jsou.

Pavel OTTO, redaktor:
Nový šéf protikorupční policie, elitní detektiv známý třeba z kauzy uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Jiří Novák vidí situaci ve svém útvaru spíš optimisticky.

Jiří NOVÁK, šéf protikorupční policie:
Já bych neřekl, že u nás proběhl nějaký masivní odchod policistů. My jsme dlouhodobě v podstavu okolo těch padesáti lidí, k prvnímu lednu to bude až k sedmdesáti osmi.

Pavel OTTO, redaktor:
Kromě stabilizace útvaru chce policejní prezidium zamezit úniku informací do médií a zkvalitnit trestní řízení. Dnes ohlášené personální změny navazují na nedávné jmenování nových ředitelů dopravní policie Martina Červíčka a šéfa pořádkové a železniční policie Petra Sehnoutky.

Lékárníci budou moci zasahovat do změny léčiva

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Malá revoluce nás čeká od Nového roku v lékárnách. Budeme platit třicetikorunové poplatky za každou položku na receptu a změní se i lékárenská přirážka. Drahé léky díky tomu o něco zlevní. Laciné naopak podraží. Jak dodává redaktorka Pavla Dluhoschová, připravují se i další změny.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Lékárníci budou moci zasahovat do toho, jaké dostanete léky, říká viceprezident jejich komory Michal Hojný. Pokud vám lékař předepíše medikament, u kterého existuje lacinější varianta, v lékárně vám ji doporučí a sami se rozhodnete, co budete užívat.

Michal HOJNÝ, viceprezident Lékárnické komory:
Je to možnost pro pacienta léčit se stejnou účinnou látkou a ušetřit při té léčbě část doplatku, takže lékárník bude mít ze zákona povinnost pacienta informovat o levnější alternativě léčby.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, redaktorka:
Někteří doktoři se tak velké zodpovědnosti lékárníků obávají. Podle Michala Hojného ale zbytečně. Tento systém už dobře funguje v mnoha zemích.

Rozhodnutí o vazbě Zelenky padne až zítra

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Krajský soud v Hradci Králové odložil rozhodnutí o tom, jestli Petr Zelenka, obžalovaný z vražd pacientů v havlíčkobrodské nemocnici, zůstane ve vazbě. Verdikt padne až zítra. Obžaloba Zelenku viní ze sedmi vražd a deseti pokusů o ni. Pacienty měl bývalý zdravotník údajně zabíjet tím, že jim podával lék na ředění krve heparin a lidé vykrváceli. Hlavní líčení v jeho případu dosud nebylo nařízeno. Začít by mohlo v lednu nebo na začátku února. V případě prokázání viny Zelenkovi hrozí až doživotní trest.

Putin se stal osobností roku 2007

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Vladimir Putin je podle časopisu Time osobností roku 2007. Ruský prezident toto ocenění získal za stabilizaci země. Šéf Kremlu se tak v žebříčku dostal před nositele Nobelovy ceny míru Alberta Gora nebo britskou autorku knih o Harry Potterovi Jane Rowlingovou. Magazín se vrací k původnímu zvyku, vybral totiž znovu konkrétní celosvětově známou osobnost. Loni se totiž na titulní stránce objevilo zrcadlo. Volba občas vyvolává ostré kritiky, jako například v roce 1938, kdy byl osobností Adolf Hitler. Time ale zdůrazňuje, že nejde o ocenění, ale jen o výběr osoby, která nejvíc ovlivnila mediální zprávy a naše životy, a to ať v dobré, nebo zlém.

Evropská komise chce nižší produkci CO2 u aut

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Jak snížit emise CO2 u aut? Na tuto otázku dnes odpovídala Evropská komise. Na začátku roku totiž přišel Brusel s ambiciózním plánem, podle kterého mají auta v sedmadvacítce vypouštět maximálně sto třicet gramů oxidu uhličitého na ujetý kilometr. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Emise se nebudou měřit jen u jednotlivých typů aut, důležitý má být průměr celé flotily daného výrobce. Pokud některé typy budou produkovat méně oxidu uhličitého než je limit sto třiceti gramů na kilometr, mohou jiné typy vypouštět víc. Důležitý je průměr u všech prodaných vozů dané značky. Podle představ Evropské komise by také automobilky s nižšími emisemi mohly prodávat nevyužité kapacity těm výrobcům, kteří limity splnit nedokáží. Největší problém představují bruselské plány pro německé automobilky, jako je BMW, MercedesBenz, Volkswagen a hlavně sportovní značka Porsche. Z Berlína už také zazněla první hněvivá reakce, podle které jsou bruselské návrhy nespravedlivé vůči německým výrobcům. Rozpory jsou i v samotné Evropské komisi. Ne všichni její členové rasantní snižování emisí podporují. Návrh musí projednat ještě Evropský parlament a hlavně členské země. Dá se proto předpokládat, že se plán Evropské komise možná ještě výrazně změní.

Polské maso už smí do Ruska

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Rusko zrušilo dvouleté embargo na dovoz polského masa. Moskva toto opatření zavedla kvůli údajnému falšování fytosanitárních osvědčení. Podle Polska byly motivy hlavně politické. Pokračuje náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Od zítřka mohou polské masokombináty znovu vyvážet své výrobky do Ruska. Povolení se týká těch firem, které prošly kontrolou ruské veterinární služby, příslušnou dohodu podepsali v Kaliningradské oblasti u hranic s Polskem ministři zemědělství obou zemí. Další kontroly polských podniků budou následovat už v lednu. Ministrům se zatím nepodařilo dosáhnout dohody o zrušení embarga na dovoz rostlinných výrobků z Polska. Jednání mají pokračovat příští rok a pokud se budou zlepšovat diplomatické vztahy, Moskva pravděpodobně i tento zákaz zruší. Polská opozice to považuje za důkaz, že Rusko zakázalo dovoz polských potravin především z politických důvodů. Moskva chce podle opozice novou polskou vládu odměnit za její vstřícný postoj a oslabit tím hlasy politiků, kteří Rusko kritizují.

Hasiči kontrolují požár v blízkosti Bílého domu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Hasiči dostali pod kontrolu požár, který vypukl v úřední budově v blízkosti Bílého domu ve Washingtonu. Nikdo naštěstí neutrpěl žádná zranění. Stovky lidí ale byly evakuovány. Opatření se přímo sídla amerického prezidenta nedotklo. Hořelo v protějším domě, kde má kanceláře například i viceprezident Dick Cheney. Úřady příčiny požáru vyšetřují. Podle policie ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin.

autor: ezi
Spustit audio